مناقشه بر سر حق آبه: طالبان سلاح های سنگین را در مرز ایران مستقر کردند.
ترجمه مجله هفته

گفته می شود در میان تنش های تازه بین ایران و افغانستان بر سر حقوق آبی، طالبان نیروهای خود را در مرز ایران افزایش داده اند. تهران کابل را متهم کرده است که برخلاف معاهده ۱۹۷۳، آب رودخانه هیرمند را قطع کرده است.
تنش بین ایران و افغانستان بر سر حقوق آبی (حق آبه) در حال افزایش است. ویدئوهایی که روز چهارشنبه در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود، نشان می دهد که طالبان در حال حرکت و تقویت نیروها در مرز ایران هستند.
پیش از آن، اختلافات بر سر منابع آبی بین دو کشور تشدید شده بود. تصاویری نیز در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته می شود که گفته می شود جنگجویان طالبان را در خودروهای زرهی و جیپ های مسلح نشان می دهد.
علیرغم ویدئوهایی که نیروهای کمکی را در مرز نشان میدهد، گزارشهای رسانههای ایران میگویند که برخی “عناصر سعی دارند با شایعات و اخبار جعلی طرفهای درگیر را تحریک کنند.”
در مرز ایران و افغانستان هفته گذشته در بحبوحه اختلاف بر سر حق آبه طرفین بسوی هم تیراندازی کردند. هر دو طرف یکدیگر را به شلیک اولین گلوله ها متهم کردند. گفته می شود دو نفر کشته و تعدادی نیز زخمی شدند.
تهران افغانستان را متهم کرده است که با نقض معاهده ۱۹۷۳، آب رودخانه هیرمند را مهار کرده است. حکومت طالبان در کابل این موضوع را رد می کند.
پیش از بروز اختلاف، ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران، دولت طالبان را تهدید کرد و از کابل خواست تا به پیمان چند دهه ای در مورد استفاده از آب احترام بگذارد.
این حق آبه حداقل میزان آب سالانه را برای ایران تضمین می کند. تهران و کابل روابط دیپلماتیک دارند اما ایران حکومت طالبان در افغانستان را به رسمیت نمی شناسد.
وزیر دفاع طالبان در روز آغاز جنگ گفت که دولت افغانستان گفتگو و مذاکره را بهترین راه حل مشکلات می داند.
با این حال، ویدئوهایی از تلاش چهره های طالبان برای تحریک تهران در شبکه های اجتماعی دست به دست می شود.
یکی از رهبران جنجالی طالبان، عبدالحمید خراسانی، در ویدئویی در توئیتر تهدید کرد که «اگر [مقامات مذهبی] به ما اجازه دهند، تهران را می گیریم».
در رابطه با انتشار چنین تصاویری در شبکههای اجتماعی، وزارت کشور ایران روز چهارشنبه گفت کسانی که علیه ایران صحبت میکنند، اعضای «پایینرتبه» طالبان بودهاند که از تشکیلات طالبان «اخراج» شدهاند.