
جهان چند قطبی: آمریکایی لاتین به خود را می سازد.
اجلاس آمریکای جنوبی با درخواست برای اتحاد به پایان رسید: «اختلاف و جدایی برای ما فایده ای نداشت»
ترجمه مجله هفته
رسانه های آمریکایی لاتین و روسیه گزارش می دهند، رئیس دولت برزیل، لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، با اجلاس سران خود در آمریکای جنوبی به موفقیت های زیادی دست یافت. این اولین نشستی بود که تمامی کشورهای منطقه پس از آخرین نشست اتحادیه کشورهای آمریکای جنوبی در سال ۲۰۱۴ در آن شرکت کردند.
نشست سران کشورها و دولت های همه کشورهای آمریکای جنوبی روز سه شنبه در برزیل به پایان رسید.
این مراسم به ابتکار لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس جمهور برزیل برگزار شد.
این سیاستمدار چپگرا گفت که میخواهد با همتایان خود بحث کند که آیا کشورهای این قاره حاضر هستند تا به عنوان یک بلوک متحد برای مذاکره مؤثرتر با سایر اتحادها وارد عمل شوند یا خیر.
برای لولا، این رویداد موفقیتآمیز بود زیرا پس از چندین سال دوری به دلیل اختلافات سیاسی، اکنون همه دولتها به نفع همکاری و اتحاد بیشتر با یکدیگر صحبت کردند.
این اولین بار پس از آخرین نشست اتحادیه ملل آمریکای جنوبی (UNASUR) در اکوادور در سال ۲۰۱۴ بود که رهبران همه کشورهای منطقه گرد هم آمدند. مشارکت نیکلاس مادورو، رئیسجمهور ونزوئلا، که لولا پیش از این روز دوشنبه برای گفتوگوهای دوجانبه با او دیدار کرده بود، سر و صدای زیادی به پا کرد.
برزیل
لولا به عنوان میزبان ده پیشنهاد برای آینده منطقه ارائه کرد. بر این اساس، کشورها باید «هویت آمریکای جنوبی» خود را در حوزه ارزی هم عمیقتر کنند و وابستگی خود را به ارزهای خارجی را کاهش دهند. تبادل منطقه ای دانش آموزان، معلمان و محققان نیز باید تقویت شود. این سیاستمدار خواستار همکاری و ادغام بیشتر در این زمینه ها شد: تنها در صورتی که کشورهای آمریکای جنوبی هماهنگ عمل کنند می توانند پتانسیل این قاره را به طور کامل توسعه دهند.
“یک آمریکای جنوبی قوی، امن و سازمان یافته سیاسی توانایی ما را برای اثبات هویت واقعی لاتین و کارائیب در سطح بین المللی گسترش می دهد.” لولا گفت ادغام و همکاری منطقه ای باید هدف دائمی دولت های آمریکای جنوبی باشد.
آرژانتین
آلبرتو فرناندز، رئیس جمهور آرژانتین نیز از وحدت منطقه ای حمایت کرد. این باید سیاست دولتی هر کشور آمریکای جنوبی باشد. این سیاستمدار از همتایان خود خواست از اشتباهات خود درس بگیرند:
«این برای ما فایده ای نداشت که دچار اختلاف و دودستگی بودیم.»
به عنوان مثال، او به همه گیری COVID-19 اشاره کرد که معایب اختلافات منطقه ای را آشکار کرده است. سران کشورها و دولت ها نباید از تغییر هراس داشته باشند. UNASUR باید انعطاف پذیرتر شود و تصمیمات در آن با بدست آوردن اکثریت آرا به جای اجماع اتخاذ شود.
بولیوی
رئیس جمهور بولیوی، لوئیس آرس، خواستار اجماع و گفتگو بین کشورها شد تا آمریکای جنوبی بتواند به عنوان یک نیروی جمعی و هماهنگ در دنیای چند قطبی ظاهر شود.
«این سازوکار باید از تجربیات گذشته درس بگیرد و با توجه به تنوع مردم ما، مسائل اجتماعی، اقتصادی، زیست محیطی و فرهنگی را دربرگیرد.»
آرس با نگاه به UNASUR که پس از خروج چندین کشور از هم پاشیده شد، از حفظ ساختار اتحاد دولت ها حمایت کرد. «با توجه به تجربه و راهی که باهم طی کرده ایم، اصلاح یا تغییر آنچه لازم است آسان تر از تشکیل یک سازمان جدید است.»
این سیاستمدار از میزبانی برزیل و لولا برای دعوت آنها به این دیدار تشکر کرد.
کلمبیا
گوستاوو پترو، رئیسجمهور کلمبیا خواستار «صدای واحد» برای دفاع از خود در عرصه بینالمللی شد. این منطقه دارای ثروتی حیاتی برای کمک به حل بحران های گستردهتر دارد که اکنون بشریت از آن عبور میکند. او در توییتر اعلام کرد که کشورش دوباره به UNASUR خواهد پیوست. با این حال، او نام دیگری را برای این سازمان پیشنهاد کرد: انجمن ملل آمریکای جنوبی. کلمبیا در سال ۲۰۱۸ در زمان ریاست جمهوری ایوان دوکه اتحادیه ایالت ها را ترک کرد. در حال حاضر، UNASUR شامل آرژانتین، بولیوی، برزیل، گویان، سورینام و ونزوئلا است.
اکوادور
به گفته گیلرمو لاسو، رئیس دولت اکوادور، نشست سران در برزیل “جلسه مهمی برای آینده آمریکای جنوبی” بود.
“ما معتقدیم که ادغام باید در خدمت بهبود زندگی شهروندان باشد. سلامت، ایمنی، آموزش و محیط زیست آنها ضروری است.”
دفتر لاسو همچنین در توییتر اعلام کرد که رئیس جمهور اکوادور در این نشست بر تقویت دموکراسی، آزادی و احترام به حقوق بشر تاکید کرد.
پرو
از آنجایی که دینا بولوارته، رئیس جمهور پرو نتوانست در این نشست شرکت کند، آلبرتو اوتارولا، نخست وزیر، نماینده کشور آند بود. با این حال، بولوارته در یک پیام ویدئویی توضیح داد که عمل گرایی باید کشورهای آمریکای جنوبی را در ایجاد یک برنامه مشترک راهنمایی کند.
«ما باید به جهت گیری سیاسی و فرآیندهای داخلی کشورهای مختلف عضو احترام بگذاریم.»
اروگوئه
رئیسجمهور اروگوئه، لوئیس لاکال پو نیز علیه گرایش به «ایجاد سازمانها» سخن گفت. در حالی که این سیاستمدار اظهار داشت که در بسیاری از موارد نظر متفاوتی با آنچه در UNASUR حاکم بود، دارد، او خواستار استفاده از مکانیسم های موجود برای تعمیق روابط شد. لاکال پو “روح سازنده” اجلاسی را که لولا برگزار کرده بود ستایش کرد.
بیایید وقت را تلف نکنیم. زندگی پایانی دارد و در حالی که برخی ممکن است آن را باور نکنند، دولت ها نیز چنین هستند.
در بیانیه رسمی مطبوعاتی پس از این اجلاس آمده است که رهبران کشورهای آمریکای جنوبی مجدداً بر این اصل تاکید کردند که این قاره منطقه ای برای صلح و همکاری است.
آنها متعهد شده اند که تجارت و سرمایه گذاری متقابل را گسترش دهند و لجستیک و زیرساخت ها را بهبود بخشند. سیاستمداران همچنین بر ضرورت گفتگوی منظم تاکید کردند.