موضع گیری چین در مورد توطئه ناتو در کوزوو.

Photo: IC

موضع گیری چین در مورد توطئه ناتو در کوزوو.

چین از تلاش های صربستان برای حفاظت از حاکمیت و تمامیت ارضی حمایت می کند.

منتشرشده در گلوبال تایمز
ترجمه مجله هفته

درگیری بین ناتو و معترضان صرب باعث ایجاد تردید در مورد نقش ناتو به عنوان “حافظ صلح” شده است.

در حالی که تنش های مجدد در کوزوو همچنان اروپا را نگران کرده است، چین روز سه شنبه اعلام کرد که از تلاش های صربستان برای حفاظت از حاکمیت و تمامیت ارضی خود حمایت می کند و از ناتو خواست به حاکمیت و تمامیت ارضی کشور مربوطه احترام بگذارد و به فعالیت‌هایی بپردازد که برای منطقه و صلح مفید واقع می‌شوند.

گاردین روز سه شنبه گزارش داد که بیش از ۳۰ سرباز حافظ صلح ناتو که از سه ساختمان شهرداری در شمال کوزوو دفاع می کردند در درگیری با معترضان صرب مجروح شدند، در حالی که رئیس جمهور صربستان ارتش را در بالاترین سطح آماده باش جنگی قرار داد. بر اساس گزارش رسانه ها، این وضعیت متشنج پس از روی کار آمدن شهرداران آلبانیایی قومی در شمال کوزوو پس از انتخاباتی که صرب ها آن را بایکوت کردند، صورت میگیرد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تاس، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه روز دوشنبه به خبرنگاران گفت که تشدید تنش کنونی در کوزوو و متوهیا نگران کننده است و ممکن است یک وضعیت انفجاری بزرگ در قلب اروپا منجر شود.

مائو نینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین روز سه‌شنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: چین از تلاش صربستان برای حفظ حاکمیت و تمامیت ارضی حمایت می‌کند، با اقدامات یکجانبه نهادهای موقت در پریشتینا مخالف است و از این کشور می‌خواهد تا به وظایف خود برای ایجاد انجمن/جامعه ای از شهرداری های با اکثریت صرب
در کشور اقدام کند.
مائو گفت که ما از ناتو می خواهیم به حاکمیت و تمامیت ارضی کشور مربوطه احترام بگذارد و واقعاً به صلح در منطقه کمک کند.

برخی کارشناسان هشدار دادند، اگرچه ناتو وانمود می کند که یک حافظ صلح در منطقه است، اما به گونه ای خشونت آمیز در درگیری های محلی درگیر شده است و نگرانی هایی را در مورد درگیری مستقیم بین ناتو و صربستان ایجاد کرده است، به ویژه زمانی که بسیاری از مردم به یاد می آورند که ناتو چگونه آشکارا منشور سازمان ملل در سال ۱۹۹۹ توسط بمباران جمهوری فدرال یوگسلاوی نقض کرده است.
به گفته برخی کارشناسان، بالکان به طور سنتی به عنوان “بشکه باروت اروپا” در نظر گرفته می شود، در حالی که کوزوو یک بمب ساعتی است که توسط غرب به رهبری ایالات متحده برای شعله ور کردن آتش در صورت لزوم برای اهداف ژئوپلیتیکی خود کار گذاشته شده است.

ناتو به خود نقش حافظ صلح در منطقه را اعطا کرده است و نشان می دهد که به عنوان یک طرف ثالث باید از حل مناقشات توسط طرف های مربوطه با زور جلوگیری کند. کوی هونگجیان، مدیر بخش مطالعات اروپایی در موسسه مطالعات بین‌المللی چین، روز سه‌شنبه به گلوبال تایمز گفت: اما اکنون مستقیماً درگیر درگیری‌ها است.

از آنجایی که ناتو از نظر سیاسی طرفدار کوزوو است، در مورد درگیری در کوزوو، ناتو نمی تواند موضع عادلانه و بی طرفانه ای را اتخاذ کند. کوی گفت که درگیری های آینده ممکن است به درگیری های بین صربستان و ناتو تبدیل شود.

برخی از قانونگذاران اروپایی نیز از دخالت ناتو در تنش بین کوزوو و صربستان انتقاد کردند. میک والاس، یکی از اعضای پارلمان اروپا، روز سه‌شنبه در توییتی گفت: «نیروهای ناتو چه زمانی با حفظ صلح ارتباطی داشتند؟ آنها یک ماشین جنگی هستند که در جنگ رشد می کنند و در خدمت منافع امپریالیستی ایالات متحده و مجتمع صنعتی نظامی هستند.”
بر اساس گزارش رسانه ها، تنش ها از زمانی که صرب های محلی انتخابات اخیر را که در آن شهرداران آلبانیایی قومی در شمال کوزوو بر سر کار آمدند، بایکوت کرده اند.

در حالی که صرب های محلی مشروعیت انتخابات را انکار کردند، ایالات متحده و اروپا این انتخابات را به رسمیت شناختند که این امر باعث تحریک بیشتر مقامات کوزوو برای آشوب شد. یانگ بوون، دستیار محقق در دپارتمان مطالعات اروپایی مؤسسه چین در مطالعات بین المللی، به گلوبال تایمز گفت از نظر صربستان، ایالات متحده و اروپا به یک «معامله دوگانه» دست زده‌اند، زیرا آنها در حالی که مدعی حفظ صلح در منطقه بودند اما با ساکنان محلی درگیر شدند.
الکساندر ووچیچ رئیس جمهور صربستان با نمایندگان ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، ایتالیا و آلمان و همچنین رئیس هیئت اتحادیه اروپا دیدار کرد و از کشورهای غربی خواست فورا اقداماتی را برای تضمین امنیت صربها در کوزوو اتخاذ کنند.

به گزارش رسانه ها، ووچیچ روز سه شنبه در جریان دیدار خود با چن بو سفیر چین در بلگراد، از چین خواست تا نفوذ خود را بر جامعه بین المللی برای پایان دادن به خشونت علیه صرب های قومی در کوزوو اعمال کند.

کوی خاطرنشان کرد که صربستان به دنبال دیپلماسی متعادل با کشورهای بزرگ از جمله ایالات متحده، روسیه و چین بوده است، اما از زمان بحران اوکراین، نیروهای غربی در حال “پاکسازی نفوذ نیروهای خارجی” از جمله روسیه و چین در منطقه بالکان هستند.
او گفت: «توازن و محیط بین المللی کلی برای صربستان تغییر کرده است، به همین دلیل کوزوو از سال گذشته شروع به ایجاد مسئله و چالش کرد.»
کوی افزود: «این خود همچنین دلیلی دیگری است که صربستان را مجاب میکند به دنبال حمایت بیشتر بین المللی در خارج از غرب و خارج از اروپا باشد.»