چین: اروپا مانند رعیت آمریکا مذاکره میکند!

نماینده ویژه دولت چین در امور اوراسیا، لی هوی (سمت چپ) با سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در ۲۶ مه ۲۰۲۳ در مسکو دیدار می کند. عکس: AFP

چین: اروپا مانند رعیت آمریکا مذاکره میکند!

گفتگوی نماینده ویژه چین با لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در مسکو.
کارشناسان: اروپا باید به جای تعصب، «پنجره کمیاب» ارتباط و گفتگو را بگشاید.

توسط فن آنقی
گلوبال تایمز
ترجمه مجله هفته

نماینده ویژه چین پس از پایان سفر خود به بروکسل با دیدار با مقامات اتحادیه اروپا، روز جمعه وارد روسیه شد. کارشناسان گفتند، طرف چینی تلاش خواهد کرد تا دریچه ای کمیاب برای مذاکره باز کند، علیرغم آنکه مقامات اتحادیه اروپا در بروکسل در دیدار خود با مقام چینی نشان دادند که مانند یک سخنگوی ایالات متحده جانبدارانه و غیرمنطقی رفتار میکنند .

لی هوی، نماینده ویژه چین در امور اوراسیا روز جمعه وارد مسکو شد. به گزارش رسانه ها، لی با سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در مسکو حدود ۹۰ دقیقه درباره چشم انداز حل و فصل مناقشه در اوکراین گفتگو کرد.
روز پنجشنبه در بروکسل، لی با انریکه مورا، معاون دبیرکل اتحادیه اروپا در امور سیاسی، و فردریک برنارد، رئیس کابینه رئیس شورای اروپا، چارلز میشل، دیدار کرد.
بر اساس بیانیه ای که اتحادیه اروپا پس از دیدار لی با مورا منتشر کرد، بلوک اروپایی از چین خواست تا روسیه را تحت فشار قرار دهد تا “بدون قید و شرط تمام نیروها و تجهیزات نظامی خود را از کل خاک اوکراین در داخل مرزهای شناخته شده بین المللی خود خارج کند.”
مائو نینگ، سخنگوی وزارت خارجه چین روز جمعه به پرسش‌ها درباره دیدار لی با مقامات اتحادیه اروپا پاسخ داد و گفت که در مورد بحران اوکراین، چین همواره از موضعی عینی و بی‌طرفانه حمایت می‌کند و فعالانه از مذاکرات و مذاکرات صلح حمایت می‌کند.
مائو گفت که با گسترش بحران در اروپا، چین خواستار تلاش‌هایی از سوی طرف‌های اروپایی برای ارائه راه‌حلی مسالمت‌آمیز است که برای همه طرف‌های درگیر قابل قبول باشد.
جوزپ بورل، دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا در اوایل این ماه ادعا کرد که چین بدون تلاش این کشور برای پایان دادن به درگیری روسیه و اوکراین “نمی‌تواند انتظار داشته باشد که دوستان خوبی در اتحادیه داشته باشد”.
کارشناسان روز جمعه طرح چنین “الزاماتی” را از سوی اتحادیه اروپا در مورد چین را غیرواقعی و غیرمنطقی دانستند، زیرا چین نه طرف درگیری است و نه محرک آن، و چین حق ندارد هیچ طرفی را مجبور به اتخاذ تصمیماتی مهم کند. این امر ملی هر کشوری و باید توسط همان کشور نیز تصمیم گرفته و اجرا شود.
کارشناسان خاطرنشان کردند که اظهارات مقامات اتحادیه اروپا “نه چندان موضع اروپا بلکه سخنان ایالات متحده از زبان رهبران اتحادیه اروپا است.”
کوی هنگ، دستیار پژوهشگر مرکز مطالعات روسیه از دانشگاه عادی چین شرقی، روز جمعه به گلوبال تایمز گفت، بر خلاف قدرت‌های بزرگ اروپایی مانند فرانسه و آلمان که تلاش کرده‌اند خودمختاری دیپلماتیک را حفظ کنند، اتحادیه اروپا تمایل دارد با ایالات متحده همسو شود و در عین حال منافع منطقه را تحت کنترل شدید دولت بایدن نادیده بگیرد.

به گفته کارشناسان، تردید غرب در مورد پیشنهادهای صلح چین یک دام لفاظانه آشکار است که در عین فرار از مسئولیت خود، زمانی که تشدید تنش ها دقیقا نتیجه مستقیم اقدامات تحریک آمیز غرب است، تقصیر را به گردن چین می اندازد.
کوی گفت: «این کاملاً طعنه آمیز است که کسانی که وخامت اوضاع را دامن میزنند همان کسانی هستند که بیشتر از همه لفاظی می کنند، در حالی که کسانی که از آشتی حمایت می کنند مجبور به تحمل مسئولیت کار عملی می شوند.»
ناظران گفتند که چین فرصتی را برای انتقال ایده های اروپا به طرف روسی و در عین حال گوش دادن به دیدگاه مسکو فراهم می کند.
این در یک مقطع حساس پس از بن بست در شهر باخموت اوکراین رخ داد، زیرا بن بست فرصت نادری را برای مذاکرات بین دو طرف فراهم کرد.
اروپا باید از این فرصت برای برقراری ارتباط به جای تشدید بیشتر وضعیت استفاده کند، زیرا انجام این کار تنها به وخامت اوضاع امنیتی منطقه ای منجر می شود.