پرش به محتوا

جنگ اوکراین در حال تبدیل شدن به درگیری بین غرب و بقیه جهان است.

سفیر چین: جمهوری های شوروی سابق، به عنوان بخشی از اتحاد جماهیر شوروی، تحت قوانین بین المللی هیچ مشروعیت قانونی ندارند.
جنگ اوکراین در حال تبدیل شدن به درگیری بین غرب و بقیه جهان است.

ترجمه مجله هفته

غوغایی که توسط اظهارات سفیر چین در فرانسه در مورد وضعیت کریمه برانگیخته شد، بیشتر از فقط یک هیاهو است چرا که این به وضعیت فعلی جهان ارتباطی مستقیم دارد.
این دیپلمات بر یک نقطه حساس در بسیاری از جمهوری های پس از شوروی انگشت گذاشت.
بر اساس گزارش های مطبوعات فرانسه، اظهارات «لو شای» سفیر چین در فرانسه در مورد کریمه باعث ایجاد «ناراحتی» در این کشور شده است .
شای جمعه شب گذشته در یک برنامه گفتگوی سیاسی LCI شرکت کرد و این واقعیت را یادآور شد که جمهوری های شوروی سابق، به عنوان بخشی از اتحاد جماهیر شوروی، تحت قوانین بین المللی هیچ مشروعیت قانونی ندارند.
الحاق کریمه به قلمرو جمهوری شوروی اوکراین در سال ۱۹۵۴ نیز از نظر قانونی مشکوک و ناروشن بود.
«بدون آنکه واقعا وضعیت قانونی و مشروعی در حقوق بین الملل داشته باشد»
علاوه بر این، لو شای، همچنین با توجه به زمان کنونی، بر این نظر بود که کشورهای اتحاد جماهیر شوروی سابق «در حقوق بین‌الملل اصولا وضعیت مشروعی ندارند، زیرا هیچ توافق بین‌المللی وجود ندارد که وضعیت آنها را به عنوان کشورهای مستقل مشخص کند».
شای در مورد کریمه اظهار داشت:
«این بستگی به درک و نگاه شما به این مشکل دارد. داستان اینجاست کریمه در همان ابتدا بخشی از روسیه بود. این خروشچف بود که در زمان شوروی کریمه را به اوکراین پیشنهاد کرد.»
این دیپلمات چینی خواستار پایان دادن به «نگاه دیگری» بر سر موضوع مرزهای پس از شوروی شد. چرا که در حال حاضر، دستیابی به آتش بس میان روسیه و اوکراین «فوری ترین» وظیفه است.
وزارت امور خارجه فرانسه با بیانیه‌ای به اظهارات سفیر فرانسه پاسخ داد و گفت که «اظهارات اخیر سفیر را در کمال ناامیدی شنیدیم» و از چین خواسته است تا مشخص کند که آیا این موضع (رسمی) این کشور را منعکس می‌کند، که البته امیدواریم که اینطور نباشد».

گسترش چشم انداز

به نوبه خود، الکساندر نوسوویچ، کارشناس علوم سیاسی روسی، سردبیر پورتال تحلیل سیاست خارجی RuBaltic.Ru و کارشناس روابط بین الملل و اروپای شرقی، از طریق تلگرام در مورد هیجان ناشی از اظهارات دیپلمات چینی در … «غرب» اظهاراتی کرد.
نوسوویچ خاطرنشان کرد که «تنها کشورهای بالتیک و اوکراین از اظهارات سفیر چین در فرانسه که بر اساس آن وضعیت جمهوری‌های شوروی سابق تحت قوانین بین‌المللی به‌عنوان کشورهای مستقل زیر سؤال رفته است، خشمگین شدند».
از اظهارات دیپلمات چینی، هیچ نارضایتی از سایر جمهوری‌های برخاسته از اتحاد جماهیر شوروی شنیده نشد:
ارمنستان، بلاروس، قزاقستان و دیگران، از جمله به دلایلی حتی گرجستان و مولداوی، هنوز سر به اعتراض بر علیه این اظهارات برنداشته‌اند.
«این قطعاً به این معنی نیست که آنها با نظرات سفیر موافقند که وضعیت آنها به عنوان کشورهای مستقل تحت قوانین بین المللی نامشروع است. این بدان معناست که آنها با توجه به این موضع خطری از سوی چین احساس نمی‌کنند.»

مشکلات مشروعیت

همانطور که نوسوویچ اشاره می کند، شکی نیست که نشانه های که اظهارات لو شای ارسال کرده در بالتیک و اوکراین به درستی درک شده است. و آنها نیز با تهدید علیه کشورهای مخالف ادعای هژمونی غرب از خود واکنش نشان دادند.
از آنجا که آنها در اتحاد با ایالات متحده احساس امنیت می کنند، این کشورها از درگیری با پکن ابایی نداشتند. نوسوویچ در این مورد به طعنه اظهار می کند:
«اگر اظهارات نمایندگان آن به عنوان تهدید تلقی شود، تهدیدی از سوی کشورهایی است که آرزو دارند آمریکایی‌های بزرگ‌تر از خود آمریکا باشند.»
آیا لیتوانی در تشدید روابط آمریکا و چین بی طرف است؟
نه، این فقط از یک درگیری نظامی بین دو کشور استقبال می کند:
«این سیاست به لیتوانی نقش جدیدی در اروپا می‌دهد، نقشی که به او اجازه می‌دهد وفاداری خود را به آمریکا نشان دهد و متحدان بزرگتر اما مردد در ناتو در اروپا را متقاعد کند که به جنگ در التزام رکاب ایالات متحده بپیوندند.»
زیرا، همانطور که نوسوویچ فرض می‌کند، مردم پایتخت‌های بالتیک به خوبی از این واقعیت آگاهند که در طی فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، دولت های غیر مشروعی به وجود آمد:
«بر این اساس، منطقی است که پکن بر تحقیقات در مورد کشورهای بالتیک بپردازد و برای آینده روشن کند که جدایی لیتوانی از اتحاد جماهیر شوروی در ۱۵ سپتامبر ۱۹۹۱ از غیرقانونی بوده است.
شاید مفید واقع شود…»

فقط یک «قدرت» قرضی

اما صرف نظر از این واقعیت، لیتوانی یکی از کشورهای اروپای شرقی است که یک مسیر شدیدا ضد چینی را دنبال می کند – که آنها فقط به دلیل حمایت آمریکا از عهده پیش بردن چنین سیاستی بر می آیند. و کیف هم از همان اصل پیروی می کند، همانطور که نوسوویچ توضیح می دهد:
«کی‌یف چین را به عنوان یک دشمن بالقوه می‌بیند به این دلیل ساده که او (کیف) ماهواره بی‌قید و شرط ایالات متحده است. دشمن رئیس من دشمن من است. بنابراین، کیف به سخنان سفیر چین به عنوان یک اقدام تجاوزکارانه واکنش نشان می دهد، در حالی که به عنوان مثال، مینسک واکنش مشابهی نشان نمی دهد.»
برای کارشناس سیاست خارجی روسیه، این الگویی را نشان می دهد که با پیشرفت جنگ در اوکراین به طور فزاینده ای برجسته می شود.
در حالی که در نیمه اول سال ۲۰۲۲ هنوز ممکن بود به نظر برسد که این یک جنگ نیابتی است که در آن روسیه تک و تنها افتاده است و تنها طرف کل «غرب جمعی» است، اما این رابطه می تواند در طول زمان معکوس شود:
«از پاییز، به این سوی من شاهد نشانه‌هایی هستم که گواهی میدهند درگیری بر سر اوکراین به تدریج از درگیری بین روسیه و غرب به درگیری بین غرب و بقیه جهان تبدیل می شود. »


چین: به تمامیت ارضی همه کشورها احترام می گذاریم
مائو نینگ سخنگوی وزارت خارجه چین در نشست خبری روز دوشنبه و با توجه به اظهارات سفیر چین در فرانسه، تاکید کرد چین به استقلال حاکم و تمامیت ارضی همه کشورها احترام می گذارد و اهداف و اصول منشور سازمان ملل را صیانت می کند.
به گزارش گلوبال تایمز، مائونینگ این اظهارات را در واکنش به اظهارات اخیر لو شای سفیر چین در فرانسه اعلام کرد.
سخنگوی وزارت خارجه چین در مورد جایگاه بین المللی کشورهای حوزه شوروی سابق گفت چین پس از انحلال اتحاد جماهیر شوروی، به وضعیت دولت های مستقل همه جمهوری ها احترام می گذارد.
وی گفت: اتحاد جماهیر شوروی یک دولت فدرال بود. سخنگوی وزارت خارجه چین تصریح کرد: این واقعیت را نمی توان انکار کرد که پس از انحلال اتحاد جماهیر شوروی ، هر عضوی، دولت مستقلی را تشکیل داده است.
فرانسه، اوکراین و کشورهای حوزه بالتیک پس از آنکه سفیر چین در پاریس حاکمیت کشورهای جدا شده از شوروی سابق مانند اوکراین را زیر سوال برد، نسبت به این مساله ابراز نارضایتی کردند.

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: