پرش به محتوا

چشم انداز صلح در یمن؟

چشم انداز صلح در یمن؟

طرف‌های متخاصم در یمن به یک دیگر نزدیک‌تر می‌شوند: تبادل اسرا بین عربستان سعودی و انصارالله، وضعیت تامین مایحتاج عمومی بهتر شده است.

ویبکه دیل
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته



نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن ابراز خوش بینی می کند: هانس گراندبرگ روز دوشنبه در نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در نیویورک گفت که در هشت سال گذشته «فرصت جدی برای پیشرفت در جهت پایان دادن به درگیری» وجود نداشته است.
با این حال اکنون باید برای دستیابی به موفقیت های بیشتر گام های جسورانه‌ای برداشت از جمله باید این امکان را فراهم آورد که افراد و کالاها بتوانند در سرتاسر یمن بدون هیچ مشکلی و آزادانه تردد کند جاده هایی مانند جاده تایس در جنوب غربی این کشور و فرودگاه صنعا پایتخت یمن که در کنترل انصارالله یا حوثی ها است باید به طور کامل باز شوند.
گفتگوهای مستقیم ریاض و «دولت نجات ملی» در صنعا که با میانجیگری عمان و دو هفته پیش در پایتخت یمن برگزار شد، در خود یمن نیز این امید را ایجاد کرد که جنگ تجاوزکارانه ای که علیه این کشور فقیر هشت سال است ادامه دارد، به پایان خواهد رسید. 
برای اولین بار در ماه اکتبر بدون آنکه توجه زیادی در عموم جامعه ایجاد شود عربستان و نمایندگان مناطق تحت کنترل انصارالله یمن با یکدیگر دیدار کردند.
در آن زمان صحبت از یک اقدام اعتمادسازی بود. برای دستیابی به یک راه حل برای رسیدن به صلح پایدار، باید توافقی بین عربستان سعودی و انصارالله حاصل شود که در چارچوب آن، ریاض پایان جنگ خود علیه یمن را اعلام کند.
با این حال، گفت‌وگوهای داخلی یمن نیز باید برای حل و فصل درگیری‌هایی برگزار شود که بخشی از آن به عمرش به ده‌ها سال می‌رسد و درگیری هایی که حتی قبل از شروع جنگ تجاوزکارانه در مارس ۲۰۱۵ آغاز شده است.
به عنوان اولین گام، یک آتش بس جامع شش تا دوازده ماهه پیش بینی شده است.
مبادله ۹۷۳ زندانی که به تازگی به پایان رسیده است نشانه آن است که  توافق بین صنعا و ریاض جدی است. این امر با کمک کمیته بین المللی صلیب سرخ (ICRC) در ماه مارس در سوئیس انجام شد. طبق اعلام کمیته بین‌المللی صلیب سرخ، ۱۵ پرواز ویژه اسرا را به ریاض و ابها در عربستان سعودی و همچنین شهرهای صنعا، عدن، موکا و مارب یمن بردند. اکثریت زندانیان آزاد شده به انصارالله تعلق داشتند و تعداد آنها به ۷۰۰ نفر می رسید، حدود ۱۸۰ نفر دیگر عمدتاً سربازان عربستان سعودی و سودانی هستند که در کنار ائتلاف جنگی می جنگیدند. همچنین در میان آزادشدگان، چهار روزنامه‌نگار بودند که از سوی دادگاه انصارالله به اعدام محکوم شده بودند. محمود السبیحی وزیر دفاع پیشین، برادر عابد ربه منصور هادی «رئیس جمهور سابق» و نزدیکان علی عبدالله صالح، سلف هادی نیز آزاد شدند.
کمیته بین‌المللی صلیب سرخ نیز روز دوشنبه اعلام کرد که ۱۰۴ زندانی یمنی که به‌طور یک‌جانبه توسط عربستان آزاد شده‌اند، در همان روز با هواپیماهای صلیب سرخ وارد یمن شده‌اند.
در چند روز گذشته چندین کشتی باری با مواد غذایی و کالاهای تجاری در بندر حدیده پهلو گرفته اند که از سال ۲۰۱۶ مسدود شده است. برنامه جهانی غذا توانست ۳۰ هزار تن گندم برای مصرف مردم نیازمند وارد کند.
گفته می شود مذاکرات بین انصارالله و عربستان سعودی در ماه آوریل – پس از پایان ماه رمضان – ادامه خواهد یافت.
هر دو طرف نسبت به دستیابی به توافق خوشبین بودند. ریاض حداکثر از سپتامبر ۲۰۱۹، زمانی که دو پالایشگاه متعلق به شرکت نفت عربستان سعودی آرامکو با هواپیماهای بدون سرنشین و موشک توسط انصارالله مورد حمله قرار گرفتند و تولید نفت تقریباً به نصف سقوط کرد، به دنبال راهی برای خروج از این جنگ بسیار پرهزینه است جنگی که در آن عربستان سعودی بدون شک پیروز نخواهد شد.

اهداف پادشاهی خلیج فارس که در سال ۲۰۱۵ اعلام شد، مدت هاست که به دلیل ترس از قدرت نظامی انصارالله کنار گذاشته شده است.
عربستان سعودی در نظر داشت با راه انداختن این جنگ تجاوزکارانه در سال ۲۰۱۵ کنترل کامل خود را بر کشور همسایه امکانپذیر سازد و رئیس جمهور دست نشانده خود هادی که مشروعیت سیاسی خود را به طور کامل از دست داده بود را به قدرت سیاسی یمن بازگرداند اکنون این اهداف برای عربستان به طور کامل غیر قابل دستیابی شده است.

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: