پرش به محتوا

چین و برزیل و بانک توسعه بریکس

رئیس جمهور برزیل بر منافع مشترک در چین تاکید کرد

نوشته استفان هولنشتاینر
آمریکا ۲۱
ترجمه مجله هفته

شی جین پینگ: «دوران جدید روابط چین و برزیل آغاز شده است».
دیلما روسف رئیس جدید بانک توسعه بریکس شد. امضای قراردادهای متعدد بین دو کشور.

پس از انزوای برزیل در سیاست خارجی در دوران سلف خود، ژایر بولسونارو، لولا و هیئت ۲۵۰ نفری او به دنبال تشدید مجدد روابط سیاسی و اقتصادی با چین و ارتقای آنها به سطح جدیدی و همچنین تقویت سیاست خارجی چندجانبه گرایانه راهی جمهوری خلق شدند.

چین از سال ۲۰۰۹ بزرگترین شریک تجاری برزیل بوده است – ۲۷ درصد از صادرات چین به برزیل انجام میگیرد، مبادله کالا در سال ۲۰۲۲ با بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار یک رکورد جدیدی زد. و از نظر اقتصادی قدرتمندترین رابطه بین کشورهای بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی) بویژه به دلیل جنگ روسیه در اوکراین از اهمیت ژئوپلیتیک خاصی برخوردار است.
اولین توقف لولا، شانگهای بود، جایی که او در مراسم تحلیف معتمد سیاسی خود دیلما روسف به عنوان رئیس جدید بانک توسعه نوین بریکس (NDB) شرکت کرد.
روسف سیاستمداری پرسابقه و کارشناس اقتصادی است، که از سال ۲۰۱۱ تا اواسط سال ۲۰۱۶ رئیس جمهور برزیل بود، او جایگزین مارکوس ترویخو شد که توسط بولسونارو منصوب شده بود.
بانک توسعه نوین بریکس در سال ۲۰۱۴ توسط کشورهای بریکس به عنوان جایگزینی برای موسسات مالی بانک جهانی و صندوق بین المللی پول تأسیس شد.
با حجم سرمایه ۵۰ میلیاردی و صندوق ذخیره ۱۰۰ میلیارد دلاری، با هدف تامین مالی پروژه های زیرساختی و توسعه ای در کشورهای بریکس که ۲۴ درصد تولید ناخالص داخلی جهانی را تولید می کنند و حدود ۲۸۰۰ میلیارد دلار آمریکا، حدود ۴۲ درصد از ذخایر ارز خارجی کل جهان را در اختیار دارند.

تا کنون، بانک توسعه نوین بریکس تقریباً ۱۰۰ پروژه به ارزش ۳۲.۸ میلیارد دلار آمریکا را تأمین مالی کرده است. مصر، بنگلادش و امارات متحده عربی از سال ۲۰۲۱ به عضویت آن درآمدند.
ژائو بوسکو مونت، مدیر اندیشکده طرفدار دولت Instituto Brasil Africa در هفته نامه CartaCapital می نویسد که روسف به عنوان رئیس بانک توسعه نوین بریکس با دو چالش بزرگ روبرو است: از یک طرف، برای پیشبرد پروژه های حفاظت از آب و هوا و محیط زیست، که اجرای آنها بیش از همه به تمایل چین برای سرمایه‌گذاری و تامین مالی آنها بستگی دارد.
ثانیاً، برای کاهش اثرات تحریم های اقتصادی و مالی غرب علیه روسیه، که بر خود بانک توسعه نوین بریکس نیز تأثیر می گذارد.
جستجو برای منابع مالی در بازارهای سرمایه به دلیل تحریم‌ها علیه روسیه دشوارتر شده است.
روسف باید با درگیری های ژئوپلیتیک فزاینده ای مانند رقابت بین چین و هند، که حتی بر خود اعضای بریکس نیز تأثیر میگذارد، مقابله کند. علاوه بر این، او باید پذیرش اعضای جدید را مدیریت کند:
کشورهای نوظهور مانند آرژانتین، اندونزی، ایران و عربستان سعودی خواهان مشارکت هستند، اما یافتن مواضع مشترک را دشوارتر خواهند کرد.
از این گذشته، رئیس بانک توسعه نوین بریکس باید برای دستیابی به اهداف اصلی مالی بانک راهگشا باشد:
تجارت در جنوب جهانی باید با ارز محلی انجام گیرد – بدون اینکه به دلار متوسل شوید، که این راه‌کار به دلیل ضعف فزاینده برخی ارزهای مناطق جنوبی، هزینه ها و خطرات بیشتری را برای معاملات غیر دلاری به دنبال دارد.
او در سخنرانی افتتاحیه خود از «فرصتی عالی برای انجام کارهای بیشتر برای بریکس و همچنین برای کشورهای نوظهور و در حال توسعه» صحبت کرد.
لولا، که بانک توسعه نوین بریکس را «بانک بزرگ و آزاد جنوب جهانی» می داند، همچنین بر ادعای استقلال پولی تأکید کرد:
«چرا معاملات پایه ای خود را با ارز خودمان انجام نمی دهیم؟ اصلا چه کسی تصمیم گرفته پایه معاملات ما دلار باشد؟»
این تلاش ها همزمان با تلاش های پکن برای ایجاد گزینه یوان به عنوان جایگزینی برای دلار در تجارت و امور مالی جهانی است.
اولین دیدار یک رئیس دولت از کشورهای بریکس از مقر بانک توسعه نوین بریکس نشان داد که هر دو طرف اهمیت ویژه ای برای این سفر قائل هستند.
در پکن، لولا توسط شی جین پینگ، رئیس دولت چین با پروتکل و تشریفات نظامی پر جلال و جبروتی پذیرفته شد و به عنوان «دوست قدیمی» معرفی شد – این سومین دیدار بین این دو بود.
اهمیت این سفر از طرف برزیلی در ترکیب و اندازه و تعداد هیئتی که با خود به جمهوری خلق آورد منعکس میشود.
علاوه بر وزرا و نمایندگان پارلمان، حدود ،۲۰۰ سرمایه دار و لابی‌گر، و همچنین برخی از نمایندگان جنبش‌های اجتماعی مانند ژوائو پدرو استدیله، هماهنگ‌کننده ملی جنبش بی‌زمینی MST (Movimento dos trabalhores rurais sem terra) در این سفر لولا را همراهی می کردند. در مجموع ۱۵ قرارداد دوجانبه امضا شد.
علاوه بر این، «کمیسیون عالی چین و برزیل برای همگانی و همکاری» (Comissão Sino-Brasileira de Alto Nível de Concertação e Cooperação، Cosban) که توسط لولا در سال ۲۰۰۹ راه اندازی شده بود، دوباره فعال شد.
این توافقنامه ها مربوط به حوزه های مختلف تجارت و اقتصاد است که باید ارزهای ملی تسویه شوند.
آنها همچنین همکاری در علم و فناوری، رسانه ها و خبرگزاری ها یا «اقتصاد دیجیتال» را در بر میگیرند. همچنین یک «کمیسیون فرعی در حفاظت از محیط زیست و آب و هوا» در کازبان ایجاد شد.
رئیس جمهور چین بر تمایل چین برای همکاری با برزیل «برای آغاز دوره جدیدی از روابط چین و برزیل به نفع هر دو ملت» تاکید کرد.
لولا همچنین بارها بر «منافع مشترک» هر دو کشور و امکان حرکت به سمت «پارادایم جدید توسعه» تاکید کرد.
فرناندو حداد وزیر دارایی برزیل تاکید کرد که سیاست خارجی و تجاری برزیل چندجانبه است. در عین حال، بلوک مرکوسور باید برای دستیابی به بهترین توافقات ممکن با هر سه منطقه بزرگ اقتصادی – اروپا، ایالات متحده آمریکا و چین، تقویت شود.
شی به لولا گفت که چین آماده است فعالانه درباره «ارتباط استراتژیک بین جاده ابریشم جدید و «صنعتی‌سازی مجدد» برزیل گفتگو کند. »
,اما از سوی دیگر، به هیچ تصمیم مشخصی در مورد تلاش های میانجیگری در جنگ روسیه و اوکراین که توسط لولا قبل از شروع سفر اعلام شده بود، اشاره نشد.
در بیانیه پایانی، لولا و شی جین پینگ بر ضرورت مذاکراتی که می تواند توسط کشورهای «بی طرف» تعدیل شود، تاکید کردند.
در راه بازگشت به برزیل، لولا موضع خود را تکرار کرد که هر دو کشور – اوکراین و روسیه – به یک اندازه مسئول جنگ هستند.

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: