نظم جدید خاورمیانه و نزدیک.
نظم جدید خاورمیانه و نزدیک.
نوشته یورگ کرونائر
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته
تلاش های چین برای سازماندهی مجدد خاورمیانه و نزدیک در حال شکل گیری است. در ۱۰ مارس، مذاکره کنندگان عربستان سعودی و ایران در پکن بر سر آغازی تازه برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک بین دو کشور توافق کردند.
روز دوشنبه اعلام شد وزرای امور خارجه دو کشور اکنون بر سر اولین دیدار شخصی بین خود که قبل از پایان ماه رمضان یعنی قبل از ۲۱ آوریل برگزار می شود، به توافق رسیده اند. این توافق گام بزرگی به جلو بود.
اما اکنون ریاض و تهران و در پس زمینه آنها پکن با چالش دستیابی به راه حل هایی برای اختلافات بین دو دشمن سرسخت روبرو هستند.
اما اینکه آیا مسیری برای حل کردن اختلافات وجود دارد و آیا می توان در آن گام نهاد، ابتدا باید به اثبات برسد. فقط یک چیز واضح است:
اگر مصالحه منافع بین عربستان سعودی و ایران به نتیجه برسد، در آن صورت تلاش آمریکا برای تشکیل نوعی ناتو خاورمیانه علیه تهران از کشورهای عرب خلیج فارس و اسرائیل شکست خواهد خورد.
و یک دوره دهه سلطه ایالات متحده در منطقه احتمالاً به پایان خواهد رسید.
این پایان سلطه را با تحول دیگری که در حال شکل گیری است می توان مشاهده کرد: نزدیکی عربستان سعودی و سوریه.
به یاد آوریم: هنگامی که اسلام گرایان و جهادگرایان قیام علیه رئیس جمهور بشار اسد را رهبری کردند و در سال ۲۰۱۱ علیه او وارد جنگ شدند، آنها می توانستند فقط روی یک چیز حساب کنند – آنهم حمایت ریاض بود.
تلاش برای سرنگونی اسد و جایگزینی او با یک رژیم طرفدار غرب شکست خورده است، به قیمت ویرانی سوریه (به یاد آوریم سخنرانی جورج بوش در مورد کشورهای سرکش که می گفت، اگر در مقابل ما مقاومت کنید، ما شما را به عصر حجر باز خواهیم گرداند – مترجم).
تجدید نظر در این سیاست در شبه جزیره عربستان مدتی است که آغاز شده است. امارات متحده عربی سفارت خود را در دمشق در سال ۲۰۱۸ علیرغم فشارهای شدید ایالات متحده بازگشایی کرد. شیخ محمد بن ساعد آل نهیان، رئیس دولت اخیراً در ابوظبی از اسد پذیرایی کرده است و همچنین عادی سازی روابط بین سوریه و کل جهان عرب را خواستار شد.
اکنون ریاض نیز از این سیاست تبعیت کرده و اعلام نمود که میخواهد خدمات کنونی خود را در دمشق از سر بگیرد چین این سرزمین ریاض را ستایش کرد. اما آمریکا سرانجام در سوریه شکست خورد.
عربستان سعودی نه تنها از چین جدا نشد – آن هم در تضاد آشکار با خواسته های ایالات متحده – بلکه میلیاردها دلار هم در آنجا سرمایه گذاری کرده است. همانطور که روز دوشنبه گزارش شد، آرامکو عربستان در حال ساخت یک پالایشگاه و کارخانه پتروشیمی بزرگ در جمهوری خلق به همراه شرکت های چینی است.
این شرکت بخش قابل توجهی از تجارت آینده خود را با جمهوری خلق چین می بیند.اتفاقاً شرکت دولتی چینی نورینکو ۵۱ درصد از سهام این پروژه را در اختیار دارد.
نورینکو سال ها پیش مشمول تحریم های آمریکا بود و به عنوان یک شرکت بزرگ تسلیحاتی، به ویژه زیر نظر «جنگافروزان اقتصادی آمریکا» قرار دارد. این احتمال وجود دارد که همکاری با نورینکو به یک بمب انفجاری جدید تبدیل شود.
جناب محترم مددوف میفرمایید: «امروز بریتانیا به عنوان متحد اوکراین عمل می کند و به این کشور کمک های نظامی…
بیش از ۷۰ تروریست اوکراینی کشته شدند، چهار خودروی زرهی جنگی و پنج کامیون وانت منهدم شد. این تقریبا بخشی…
کمتر ولی بهتر نویسنده مقاله کیست؟ یا اینکه باید نوشت: شاهد از همانی که «آقای علوی» برگردان کننده آن است؟؟…
در اوکراین چیزی بنام دولت اوکراین وجود ندارد. این زلنسکی یک دلقک تلویزیونهای خصوصی حتی یک روز هم سابقه کار…
آیا تمام کتاب به فارسی ترجمه شده است ؟