پرش به محتوا

خرید سوخوی ۳۵ قاعده بازی در خاورمیانه را تغییر خواهند داد.

خرید سوخوی ۳۵ قاعده بازی در خاورمیانه را تغییر خواهند داد.

جنگنده های روسی قاعده بازی در خاورمیانه را تغییر خواهند داد
کارشناسان در مورد خرید هواپیماهای جنگنده Su-35 توسط ایران و پیامدهای آن برای روسیه، آمریکا و سایر مناطق جهان توضیح میدهند.

نویسنده: رافائل فاحرودینوف
ترجمه مجله هفته

یک خبر هیجان‌انگیز از سوی منابع رسمی در ایران اعلام شد که گفته می‌شود مسکو با فروش جنگنده‌های سوخوی ۳۵ به تهران موافقت کرده است. اگر این اطلاعات درست باشد، مجتمع نظامی-صنعتی روسیه پول زیادی به جیب خواهد زد، ایران ابزار قدرتمندی برای مقابله با اسرائیل خواهد داشت و نفوذ آمریکا در خاورمیانه کاهش خواهد یافت.
به گزارش خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا به نقل از نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل، ایران با روسیه برای خرید هواپیماهای جنگنده سوخوی ۳۵ قرارداد نهایی بسته است. در این گزارش اطلاعاتی در مورد تعداد هواپیما و زمان تحویل داده نشده است.
این هیئت گزارش داد: پس از پایان جنگ ایران و عراق در سال ۱۹۸۸، ایران از تعدادی از کشورها درخواست کرد که امکان فروش هواپیماهای جنگنده را بررسی کنند و روسیه با فروش آنها موافقت کرد.
این هیئت افزود: « جنگنده های سفارش داده شده توسط ایران از نظر فنی مورد تایید هستند و دقیقا آن جنگنده هایی هستند که ایران خواستار آن است.»
پس از اکتبر ۲۰۲۰ که قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل ممنوعیت فروش تسلیحات متعارف به ایران را لغو کرد، تهران در نهایت تصمیم به خرید آن گرفت.
چند روز قبل، لوید آستین، رئیس پنتاگون، در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با یوآو گالانت، وزیر دفاع اسرائیل، نسبت به «شرکت راهبردی رو به رشد ایران با روسیه» و به ویژه فروش پهپادهای ایرانی به مسکو ابراز نگرانی کرد.
در بیانیه وزارت دفاع آمریکا آمده است: «در یک سال گذشته همکاری نظامی روسیه با ایران عمیق‌تر شده و منطقه و امنیت شهروندان آن را با مشکل جدی مواجه کرده است. ایران در حال کسب تجربه مهم رزمی در اوکراین است که در نهایت به نفع دست نشانده های خطرناکش در خاورمیانه خواهد بود.»
لوید گفت: «روسیه در ازای حمایت، همکاری دفاعی بی‌سابقه‌ای از جمله دفاع موشکی و ضدهوایی را به ایران پیشنهاد می‌کند».
دولت بایدن روابط نزدیک بین مسکو و تهران را «مضر» توصیف می کند و مدعی است که ایرانی ها در حال حاضر برای هواپیماهای جدید آموزش می بینند.
جان کربی، نماینده کاخ سفید، خاطرنشان کرد: «این جنگنده‌ها نیروی هوایی ایران را در مقایسه با همسایگانش در منطقه به طور قابل توجهی تقویت خواهند کرد».
در فوریه، ایران از یک پایگاه هوایی زیرزمینی جدید به نام عقاب ۴۴ رونمایی کرد که نیویورک تایمز درباره آن گزارش منتشر کرد.
این پایگاه در دامنه کوهی در ۲۶۰ کیلومتری شمال تنگه هرمز واقع شده است.
تصاویر ماهواره‌ای این پایگاه توسط کریس بیگرز، تحلیلگر سابق تصویر دولت ایالات متحده و مدیر ارشد برنامه‌های مأموریت در مأموریت HawkEye 360، شرکتی که با انتشار امواج رادیویی تغییرات سطح کره زمین را در سراسر جهان شناسایی می‌کند، مورد بررسی قرار گرفت. بیگرز در تحلیل خود به دو جت جنگنده ساختگی اشاره کرد که یکی از آنها به اندازه Su-35 است.
در میدانی قرار دارد که کارهای ساختمانی در آن در حال انجام است.
این کارشناس آمریکایی گفت: ممکن است از آنها برای آزمایش مانور هواپیما در مجتمع زیرزمینی استفاده شود و می تواند نشان دهد که Su-35 باید دقیقاً در اینجا مستقر شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، شهریار حیدری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، اوایل سال جاری گفته بود که جنگنده های سوخو ۳۵ روسیه در اوایل سال ۲۰۲۴ وارد ایران می شوند.
وی افزود: سامانه‌های دفاعی، موشک‌ها و بالگردها را به روسیه سفارش داده‌ایم و بیشتر این سلاح‌ها به زودی وارد کشور می‌شوند.
حمید واحدی، فرمانده نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد که تهران قصد دارد علاوه بر سوخو ۳۵، جنگنده‌های سوخو ۳۰ را نیز خریداری کند.
Su-35 در عملیات ضد تروریستی نیروی هوایی در سوریه خود را ثابت کرده است. علاوه بر این، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه از عملکرد نیروی هوایی روسیه در عملیات ویژه در اوکراین تمجید کرد.
رئیس دولت در دیدار با قهرمانان برجسته روسیه در کرملین تاکید کرد: «جنگنده ها عالی می جنگند، اما «سوخو» – Su-34، Su-35 – بسیار عالی هستند.»
تسلیحات خوب (…) آنها به میزان قابل توجهی به اثربخشی نیروها کمک می کنند.» به عبارت دیگر، Su-35 زیبایی و غرور صنعت دفاعی روسیه، یکی از پیشرفته ترین هواپیماهای رزمی امروزی جهان است.
به گزارش رسانه های آمریکایی، ارتش سوریه به همراه ارتش لبنان و رزمندگان حزب الله لبنان در سال ۲۰۱۷ عرسال در مرز لبنان و سوریه از دست تروریست ها آزاد کردند. این نیروها توسط سوخو-۳۵ نیروی هوایی روسیه پشتیبانی می شدند. این تجارب نیز به خرید این هواپیماهای جنگی توسط ایران کمک کرده است.
این گزارش ها حاکی از آن است که قرار است از سوخو-۳۵ برای حفاظت و گشت زنی از سایت های کلیدی مرتبط با برنامه هسته ای ایران استفاده شود.
قابل ذکر است که مقامات روسیه هنوز در مورد بیانیه ایران اظهار نظری نکرده اند. با این وجود، این احتمال بسیار زیاد است که موضوع حدس و گمان نیست بلکه یک معامله واقعی باشد.

اگر این گزارش ها تایید شود، موفقیت بزرگی برای صنایع دفاعی روسیه و سود قابل توجهی برای سازندگان هواپیماهای نظامی داخلی خواهد بود. ما می توانیم در مورد معامله ای به ارزش چندین میلیارد یورو صحبت کنیم.
سرگرد آندری کراسنوپروف، مربی پرواز گفت: این قرارداد مبنای خوبی برای ارتقای فروش بیشتر تجهیزات نظامی روسیه در خاورمیانه است.
«به خصوص اگر فرض کنید که قرار است چند ده هواپیما تحویل داده شود و خود قرارداد امکان خرید بیشتر ماشین‌آلات را فراهم کند. این نیز به این معناست که روسیه به خلبانان ایرانی آموزش خواهد داد. اینها برنامه های بلندمدتی هستند که در آن همکاری های دو کشور تعمیق می شود.»
مجله دیده بان نظامی نوشت که سوخو-۳۵ از زمان جنگ سرد به مراتب بیشتر از هر هواپیمای دیگری جنگنده های دشمن را سرنگون کرده است.
علاوه بر این، نویسنده ادامه می دهد، Su-35 می تواند با جنگنده های مدرن مدرن غربی، F-35A و F-15SA رقابت کند.

کراسنوپروف تاکید کرد: نیروی هوایی ایران با خرید سوخو ۳۵ توان رزمی خود را به شکل قابل توجهی بالا خواهد برد.
Su-35 از قابلیت مانور و نبرد هوایی خوبی برخوردار است.
بنابراین مواردی وجود داشت که یک F-16 سعی کرد سوخو-۳۵ را رهگیری کند، اما هواپیمای روسی توانست بدون هیچ مشکلی از پشت به جنگنده آمریکایی ضربه بزند.
کارشناسان مستقیماً به جنگنده آمریکایی اشاره می کنند که هواپیمای سوخو-۳۵ روسیه در ایران با آن روبرو خواهد شد.
ایران قادر به توسعه مستقل هواپیماهای نسل 4++ نیست که – مانند Su-35 – بتوانند با F-35 و F-22 آمریکایی مقابله کنند. بنابراین تصمیم خرید چنین جنگنده‌های از سوی تهران کار بسیار درست است.

الکسی لئونکوف، سردبیر مجله نظامی آرسنال گفت: علاوه بر این، می‌توانم حدس بزنم که تهران موشک‌های هوا به هوا، هوا به زمین و موشک‌های رادارگریز را نیز میخرد.
ایران اس-۳۰۰ و Tor M1 SAM را در اختیار دارد. اکنون آنها می توانند یک سیستم دفاع هوایی یکپارچه بسازند که در آن Su-35 مهاجم به آسمان های ایران را به راحتی مورد حمله قرار دهند.
این جت جنگنده به دلیل توانایی آن در کسب برتری هوایی به «شکارچی» نیز معروف است.
«در مجموع، معامله تهران با مسکو توازن قوا را در خاورمیانه تغییر می‌دهد و به چالشی جدی برای اسرائیل تبدیل می‌شود.»

اسرائیل صاحب جنگنده های اف-۱۶ و اف-۳۵ است. اینها برای تحت کنترل نگه داشتن همسایگان خاورمیانه ای اسرائیل توسط این کشور خریداری شده اند که نمی توانند با جنگنده های نسل پنجم برابری کنند.
ولی ایران اکنون با در اختیار داشتن سوخوی ۳۵ دست بالا را دارد و از نظر قدرت مانور حتی برجنگنده های آمریکایی برتری خواهد داشت.
برای F-35، نبرد نزدیک کشنده است زیرا این هواپیما برای رویارویی با برد متوسط طراحی شده است.
و اگر سوخوی ۳۵ های تحویلی مجهز به موشک های هوا به هوای هدایت شونده دوربرد باشند، می توانند با موفقیت با جنگنده های آمریکایی در هر فاصله ای درگیر شوند.
این توافق علاوه بر بعد صرفا نظامی، بعد ژئوپلیتیکی نیز دارد.
«این پروژه نشان می‌دهد که خاورمیانه دیگر تک قطبی نیست. تقویت نیروی هوایی ایران باعث ایجاد «ناامیدی» در عربستان سعودی از شرکای آمریکایی در منطقه خواهد شد. از سوی دیگر، ریاض و تهران روابط خود را با سرعتی سریع گسترش می دهند.
رجب صفروف، مدیرکل مرکز مطالعات ایران مدرن می گوید به همین دلیل، تحویل Su-35 به ایران را می توان یکی از مراحل تقویت قطب جدید در خاورمیانه و جایگزین قطب آمریکایی دانست.

«تحویل هواپیماهای جنگنده به تهران نشان دهنده کاهش نفوذ آمریکا در منطقه و جهان است. ما شاهد ورود چین و روسیه به خاورمیانه هستیم. آمریکا و همکاران اسرائیلی اش دیگر نمی توانند مانند گذشته در مرزهای ایران رفتار تهاجمی داشته باشند و همچنین سیاست خود را در یمن بسیار محتاطانه تر پیش خواهند برد.»

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: