دودوزهبازی ووچیچ؟
ترجمه مجله هفته
ووچیچ: کوزوو به دنبال راه اندازی جنگ بین ناتو و صربستان است.
الکساندر ووچیچ، رئیس جمهور صربستان، اخیراً اظهارات ضد و نقیضی را ابراز کرده است:
الکساندر ووچیچ رئیس جمهور صربستان اخیراً اظهارات ضد و نقیضی را ابراز کرده است چند هفته پیش آشکار موضع گرفت که صربستان سرآخر مجبور خواهد شد در برابر خواسته های اتحادیه اروپا تسلیم شود و در نتیجه احتمالا کوزوو را به رسمیت بشناسد، اما در اظهاراتی که اخیرا ابراز کرده است به رسمیت شناختن کوزوو را کاملاً دور از ذهن میداند.
الکساندر ووچیچ، رئیس جمهور صربستان، مقامات آلبانیایی در استان جدا شده کوزوو را متهم کرد که می خواهند دست به تحریک جنگ بین ناتو و صربستان بزنند.
ووچیچ روز جمعه با اشاره به آلبین کورتی نخست وزیر کوزوو و روسای جمهور اوکراین و روسیه گفت: «آنها می خواهند صربستان را به درگیری با ناتو بکشانند. کورتی می خواهد مانند [ولادیمیر] زلنسکی باشد و من هم نوعی [ولادیمیر] پوتین خواهم بود.»
او اضافه کرد: «هدف آنها این است، این کاری است که آنها تمام مدت مشغول انجام آن هستند و در انجام این کار، از حمایت بخش بزرگی از جامعه بین المللی برخوردارند، زیرا [کوزوو] فرزند آنهاست.»
«آنها عادی سازی روابط را نمی خواهند، آنها می خواهند صربستان را تحقیر کنند. اما من به شما می گویم که این اتفاق نخواهد افتاد. هیچ تحقیر و تسلیم شدن وجود نخواهد داشت.»
ووچیچ همچنین درباره دستگیری اخیر یک صرب به اتهام «جنایات جنگی» در جریان درگیری قومی ۱۹۹۸-۱۹۹۹ که با بمباران صربستان توسط ناتو به نفع جدایی طلبان آلبانی پایان یافت، اظهار نظر کرد. دولت موقت پریشتینا با حمایت غرب در سال ۲۰۰۸ استقلال خود را اعلام کرد که بلگراد از به رسمیت شناختن آن خودداری کرد.
پیشنهاد «عادی سازی روابط» بین پریشتینا و بلگراد که توسط اتحادیه اروپا در ماه گذشته منتشر شد، به منزله به رسمیت شناختن دوفاکتو استان جدا شده است.
بر اساس پیشنهادات اتحادیه اروپا، کوزوو به این ترتیب حق پیوستن به ناتو، اتحادیه اروپا و سازمان ملل را به دست خواهد آورد.
در همین حال، ووچیچ اصرار دارد که هیچ چیزی را امضا نکرده و «هرگز» با این شرایط موافقت نخواهد کرد. رهبر صربستان با اشاره به مذاکرات آتی تحت حمایت اتحادیه اروپا در مقدونیه شمالی گفت:
«ما در حال آماده شدن برای مذاکرات در روز دوشنبه یا سه شنبه هستیم. اما برای من روشن نیست چرا. آنها گفتند که با توافق موافقت نمی کنند. پس چرا اصلا پای مذاکره می آید؟ برای اینکه ما کوزوو را به رسمیت بشناسیم؟»
صربستان اصرار دارد که اتحادیه اروپا باید توافقنامه ۲۰۱۳ بروکسل را اجرا کند، توافقی که در کنار سایر موارد، خودمختاری سیاسی را برای صرب های قومی در این استان فراهم می کند.
تنها در این صورت است که می توان درباره گام های بعدی مذاکره کرد. مقامات آلبانی به مدت یک دهه از اجرای این بخش از توافقنامه خودداری کرده اند زیرا «با قانون اساسی کوزوو در تضاد است.»
ووچیچ انتقاد کرد که نه اتحادیه اروپا و نه ایالات متحده کاری انجام نداده اند تا پریشتینا را به بازاندیشی وادار کند.
در عوض، اتحادیه اروپا به تازگی به کوزوو امتیاز سفر بدون روادید اعطا کرده و در عین حال صربستان را تهدید کرده است که در صورت نپیوستن به تحریم های غرب علیه روسیه، بایکوت اقتصادی خواهد کرد.
ناظران گمان می کنند که سخنان تند تازه رئیس جمهور صربستان در درجه اول با نگاه به داخل کشور است و فقط «مصرف داخلی» دارد.
ووچیچ پیش از این در یک سخنرانی نمایشی در پایان ژانویه به خطاب به مردم صربستان اعلام کرده بود که صربستان راهی جز تعظیم در برابر «باج خواهی» اتحادیه اروپا و تسلیم شدن در برابر همه خواسته های اروپایی ندارد.
وی همچنین اظهار داشت که «به زودی» صربستان مجبور خواهد شد به تحریم های اروپا علیه روسیه بپیوندد. برای هر دو موضعگیری، او با اعتراضات خشونت آمیزی هم در پارلمان صربستان و در خیابان های صربستان روبرو شد، اکثریت صرب ها تغییر مسیر سیاست های رئیس جمهور را تسلیم شدن به فشارهای غرب تلقی میکنند..