
تحویل جنگنده به اوکراین
اسلواکی و لهستان به طور مشترک قصد دارند جنگنده های MiG-29 را به اوکراین تحویل دهند. به گفته کارشناسان، این نشان دهنده عدم تمایل ایالات متحده برای تحویل هواپیماهای خود به کیف و قصد این کشور برای فروش جایگزین هواپیما به اروپای شرقی است.
نوشته الکساندر کارپوف، ولادیمیر دوجون و آلیونا مدودوا
ترجمه برای مجله هفته
اسلواکی موافقت لهستان را برای تحویل مشترک جنگنده های MiG-29 که قبلاً در خدمت این کشورها بودند، دریافت کرده است. این را یاروسلاو ناد وزیر دفاع اسلواکی گزارش داد. خبرگزاری تاس به نقل از وی گفت:
«من تأیید میکنم که لهستان موافقت است که ما میگ های روسی خود را به اوکراین ارسال کنیم. »
در نشست روز چهارشنبه وزرای دفاع اتحادیه اروپا در سوئد، همکار لهستانی به من تایید کرد که کشورش با رویه مشترک برای تحویل MiG-29 های مازاد دو کشور به اوکراین موافقت کرده است. در آگوست ۲۰۲۲، اسلواکی ۱۱ جنگنده MiG-29 را از نیروهای مسلح خود کنار گذاشته است.
در آن زمان تعدادی از رسانه ها و سیاستمداران اوکراینی گزارش دادند که این هواپیماها قبلاً به کی یف تحویل داده شده بود، اما وزارت دفاع اسلواکی این اطلاعات را تکذیب کرد.
در آن زمان، گزارشهایی مبنی بر تمایل اسلواکی برای تحویل جنگندههای میگ به اوکراین در صورتی که براتیسلاوا جنگندههای نسل چهارم F-16 آمریکایی را دریافت کند، منتشر شد. در ژانویه ۲۰۲۳، وزیر دفاع اسلواکی یاروسلاو ناد ادعا کرد که آماده است این هواپیماها را به کی یف تحویل دهد و تاکید کرد که در این مورد موضع متحدان را در نظر می گیرد. پس از آن، ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، در حاشیه نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل، رسماً خطاب به ادوارد هگر، نخست وزیر موقت اسلواکی، خواستار تحویل جنگنده های MiG-29 به کی یف شد.
در آن زمان، هگر به طور موقت موافقت کرد. اما بزرگترین حزب اپوزیسیون اسلواکی، با این تصمیم گیری مخالفت کرد و اقدامات هگر را خلاف قانون اساسی توصیف کرد.
تغییر موقعیت
دولت لهستان، از جمله نخست وزیر ماتئوش موراویسکی و وزیر دفاع ماریوش بلاشژاک، قبلاً ادعا کرده بودند که تنها به عنوان بخشی از ائتلاف با یکی دیگر از کشورهای عضو ناتو، مایل به تحویل این هواپیما به اوکراین هستند. بلاشژاک، گفت:
«تا آنجا که به موضوع هواپیما مربوط می شود، تصمیمات باید در سطح بالاتری در اتحاد ناتو گرفته شود. »
در همین حال، آندری دودا، رئیس جمهور لهستان، اعلام کرد که ورشو هواپیماهای MiG-29 را که عملیاتی و در خدمت نیروی هوایی لهستان هستند، به کیف تحویل خواهد داد.
با این حال، با توجه به بیانیه وزارت دفاع اسلواکی، طرف لهستانی موضع خود را در مورد تحویل هواپیما به اوکراین اصلاح کرد.
بنابراین، پاول زروت، رئیس دفتر ریاست جمهوری لهستان تأکید کرد که ورشو قصد ندارد تعداد زیادی جنگنده را به کیف تحویل دهد. تاس به نقل از او گفت: «تا آنجایی که من اطلاع دارم، تعداد زیادی هواپیما از سوی لهستان تحویل داده نخواهد شد. »
وی همچنین موضع دولت را یادآور شد که ورشو قصد دارد هواپیماها را به عنوان بخشی از یک “ائتلاف بین المللی گسترده” به رژیم کی یف تحویل دهد تا اوکراین بتواند حمایت واقعی را احساس کند.
طی چند ماه گذشته، کییف بارها از کشورهای غربی خواسته است تا به ارتش این کشور جنگنده تحویل دهند.
در این رابطه، دولت اوکراین از هواپیماهای F-16 ساخت آمریکا صحبت به میان آورده است. کالین کال، معاون وزیر دفاع ایالات متحده در طول جلسه کنگره گزارش داد که کی یف از واشنگتن تقاضای تحویل ۱۲۸ جنگنده نسل چهارم را کرده است.
با این حال، کارشناسان علوم سیاسی خاطرنشان می کنند که هیچ اتفاق نظری در داخل ناتو در مورد این موضوع وجود ندارد.
به این ترتیب، جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده در ۲۵ فوریه، در مصاحبه ای با تلویزیون ABC گفت که متخصصان آمریکایی تخمین می زنند که اوکراین به جنگنده های F-16 نیازی ندارد و او در حال حاضر تحویل آنها به کیف را مستثنی می کند.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد که واشنگتن تامین تانک، توپخانه و تسلیحات ضد هوایی را در این مرحله از درگیری مهمتر می داند.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی بایدن، نیز در اواخر فوریه گفت که تحویل احتمالی هواپیماهای جنگنده به اوکراین موضوع آیندهای دور است.
بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا نیز پیشتر گفته بود که لندن هیچ برنامه ای برای تحویل جنگنده های یوروفایتر تایفون به این زودی ها به کیف ندارد.
تحویل آزمایشی
ولادیمیر بروتر، کارشناس موسسه بین المللی تحقیقات بشردوستانه-سیاسی معتقد است که ایالات متحده از متحدان خود در اروپای شرقی برای برداشتن “گام اول” در تحویل هواپیما به کیف استفاده می کند.
این تحلیلگر حدس میزند که تعداد کم هواپیما نشان دهنده سردرگمی آشکار در بین اعضای اتحاد است. او گفت:
موضع دولت لهستان مبنی بر وجود نوعی «ائتلاف بینالمللی» با اعلامیه این دولت مبنی بر اینکه در درگیری شرکت نخواهد کرد، در تضاد است.
زروت، سردرگمی ورشو را آشکار می کند: «لهستان نمی خواهد به تنهایی هواپیما بفرستد. برای انجام این کار، آنها به تایید واشنگتن و بودجه مستقیم یا غیرمستقیم نیاز دارند.»
وی افزود: در حال حاضر نیروی هوایی اوکراین تنها می تواند هواپیماهای طراحی شده توسط شوروی را به کار گیرد و حضور جنگنده های F-16 یا سایر هواپیماهای غربی در منطقه عملیات نظامی به معنای مشارکت مستقیم ناتو در درگیری است. بروتر توضیح داد: «اگر هواپیماهای غیرشوروی تحویل داده شوند، توسط خلبانان خارجی پرواز داده خواهند شد.»
علاوه بر این، در اروپای شرقی متخصصان آموزش دیده کافی با تجربه پرواز و جنگ کافی وجود ندارد. و در اوکراین هیچ خلبانی آموزش دیده با فناوری غربی وجود ندارد.
آنچه در مورد آموزش در خارج از کشور به ما می گویند، آرمان شهری است. آموزش خلبانان بر روی فناوری پیچیده ای مانند F-16 در مدت زمان کوتاه غیرممکن است.
بنابراین برای این کار خلبانان غربی، تکنسین ها، مربیان و غیره باید تامین شوند. تحویل این ماشینها به دلیل فقدان زیرساختها و تصمیم کشورهای غربی برای اعزام قانونی پرسنل نظامی خود برای شرکت در درگیری پیچیده است.
الکساندر خرولنکو، تحلیلگر نظامی، در گفتگو با روسیه امروز، خاطرنشان کرد که تحویل برنامه ریزی شده هواپیما به اوکراین توسط اسلواکی و لهستان نشان می دهد که ایالات متحده و اروپای غربی آشکارا تمایلی به تحویل هواپیما ندارند. او توضیح داد: «اسلواکی، مانند لهستان، دست نشانده ایالات متحده است که بدون اجازه آن حرکت نخواهد کرد. »
تحویل MiG-29 به نوعی جبران عدم برنامه های ایالات متحده برای اعزام جنگنده های خود برای تشدید بیشتر درگیری در شرق اروپا شد.
بر اساس برآوردهای وی، حدود ۱۴۰ فروند هواپیمای MiG-29 را می توان در شرق اروپا جمع آوری کرد که به فرض می توان آنها را به اوکراین تحویل داد. خرولنکو افزود:
با این حال، این هواپیماها را میتوان صرفاً از طریق کارخانه تعمیر هواپیمای دولتی لهستان Wojskowe Zaklady Lotnicze شماره ۲، پایگاه اصلی سرویسدهی به هواپیماهای MiG و Su در اروپای شرقی انجام داد.
کارخانه لووف در اوایل عملیات ویژه با یک حمله موشکی از بین رفت.
جنگنده های جدید روسیه در زمینه عملیات ویژه تسلط دارند زیرا از نظر فناوری در سطح کاملاً متفاوتی قرار دارند.
به نظر او، واشنگتن ظاهراً در تلاش است تا از ارسال جنگنده های F-16 به کیف اجتناب کند. وی نتیجه می گیرد:
واشنگتن جرأت تحویل این جنگنده ها را به کییف ندارد، نه به دلیل نگرانیها در مورد تشدید تنش مستقیم بین ایالات متحده و روسیه، بلکه به دلیل برتری ظاهری فناوری تسلیحات روسی.
پیشرفته ترین موشک های هوا به هوای ایالات متحده AIM-120 AMRAAM از نظر برد به طور قابل توجهی نسبت به موشک های R-37M روسیه سطحشان پایین تر هستند.
علاوه بر این، موشک های روسی موشک های مافوق صوت هستند که با سرعت ۶ ماخ یا حدود ۷۱۵۰ کیلومتر در ساعت حرکت می کنند و در سه تا چهار دقیقه پس از پرتاب با حداکثر برد به اهداف خود می رسند.
«به همین دلیل است که ایالات متحده مشغول آموزش به «خلبانان کامیکازه» اوکراینی هستند که «با قیمت مقرون به صرفه» خود احتمالاً قادر به انجام تنها یک مأموریت جنگی هستند.»