کلاهبرداری جدید ماکرون در آفریقا.
کلاهبرداری جدید ماکرون در آفریقا.
فرانسه نمیخواهد مستعمرات سابق خود در قاره آفریقا را ترک کند.
کلاهبرداری جدید: پایگاههای نظامی اکنون به عنوان مدرسه معرفی میشوند.
امانوئل مکرون می خواهد حضور نیروهای فرانسوی در مستعمرات سابق را تحت هر عنوانی حفظ کند و اکنون به فکر تبدیل اسم آنها به پروژه های فرهنگی و اقتصادی افتاده است. این در حالی است که آفریقاییها امیدوار بودند که فرانسه به خانه خود برود و قبل از بازگشت به قاره، کمی هم به علل ترک قاره فکر کند و خود را مورد معالجه روانی قرار دهد..
توسط راشل مارسدن
ترجمه حمید علوی برای مجله هفته

پس از اینکه فرانسه توسط برخی از مستعمرات سابقش در آفریقا به نفع شرکای جدیدی مانند روسیه و چین کنار گذاشته شد، امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، طرح جدیدی را اعلام کرد که ظاهرا هدفش به دست آوردن قلب مردم در آفریقا و در نهایت ماندن در خاک این کشور ها به بهانهای دیگر است.
اما ماکرون چگونه قصد انجام این کار را دارد؟ مطمئناً نه با «احمق فرض کردن مردم»، همانطور که او در ۲۸ فوریه هنگام ترسیم استراتژی جدید خود در آفریقا بیان کرد. ماکرون با تاکید بر اینکه فرانسه منافع روشنی دارد و برای رسیدن به آن دست تظاهر هم نخواهد زد اما در عین حال تاکید کرد که ما کاری نخواهیم کرد که به نفع خیر عمومی در آفریقا باشد.
پس از اظهاراتی چنین صادقانه ممکن است افراد به این فکر بیفتند که واقعا ماکرون از این به بعد هر چیز دیگری را هم چنین صادقانه بیان می کند.البته که اینطور نیست. در عوض، ماکرون با این اظهارات فقط یک تاکتیک دستکاری شده و متفاوت را معرفی میکند.
گویا دیگر مدل واشنگتن در برخورد با کشورهایی که از لحاظ منابع معدنی غنی باشند یعنی وارد آوردن شوک نظامی به این کشور ها که باید در انتها منجر به برقراری معاملات تجاری شود دیگر در آفریقا کارساز نیست.
بدتر از آن، غرب اکنون می ترسد که روسیه و چین در جبهه های امنیتی و اقتصادی از آن سبقت بگیرند. و علیرغم تمام تلاشهای تحقیرآمیز برای هشدار به کشورهای آفریقایی مبنی بر عدم تجارت با مسکو و پکن – همانطور که اخیراً در کنفرانس امنیتی مونیخ اتفاق افتاد – به نظر میرسد که رفتار آنها با کشورهای آفریقایی به گونهای که تا بحال انجام دادهاند دیگر کارساز نیست. نه به نفع خودشان است و نه به نفع آنها است.
پس از آنکه مالی «ماموریت ضد تروریستی» چندین ساله فرانسه را که منجر به بیرون راندن نیروهای فرانسوی از منطقه شد، اجرا کرد، این سؤال باقی ماند که پاریس میخواهد ماندن در این منطقه را چگونه توجیه می کند.
در سال ۲۰۲۱ بیش از ۱۹۰۰۰ قتل در ارتباط با اسلامگرایان افراطی رخ داد که بیشتر از سال ۲۰۱۵ بود که بوکوحرام در منطقه ساحل فعال بود، منطقهای که ادعا میشود فرانسه در تلاش برای ایجاد ثبات در آن است.
در طول این مدت پاریس توانسته است که حضور خود را در منطقه از نظامی به اقتصادی تبدیل کند این در حالی است که اصولاً فرانسه از همان ابتدا به دنبال منابع و منافع خود و کشورهای اروپایی در منطقه بوده است.
مکرون در سخنرانی خود به سرعت بر سر اصل مطلب رفت و از فرانک CFA به عنوان واحد پول کشورهای غرب آفریقا و نوعی سنگ بنای همکاری فرانسه و آفریقا که او می خواهد روی آن تاکید کند، یاد کرد.
این ارز بحثبرانگیز که در ۱۴ کشور آفریقایی استفاده میشود و در فرانسه چاپ میشود، به یورو متصل است. برخی آن را نمادی از استعمار و عدم حاکمیت کشورهای غرب آفریقا می دانند، در حالی که برخی دیگر ارز را به طور کلی منبع ثباتی می دانند که سرمایه گذاری را در این کشورها جذب می کند.
در سال ۲۰۱۹، جورجیا ملونی، نخست وزیر ایتالیا – در حالی که هنوز در در اپوزیسیون بود – این ارز را یک «ارز استعماری» نامید که فرانسه بر اساس آن «صاحب قران و ضراب سکه است و از طریق آن منابع این کشورهای آفریقایی غارت میکند». و ماکرون اکنون میخواهد همه چیز را بر روی این انحصار ضرب سکه بنا کند.
بنابراین رئیس جمهور فرانسه ایده جدیدی را مطرح کرد تا آفریقایی ها حضور نظامی فرانسه در این قاره را فراموش کنند. مکرون اعلام کرد که پایگاه های نظامی فرانسه در آفریقا اکنون به طور مشترک با آفریقایی ها اداره می شود و برخی از آنها به «آکادمی ها» تبدیل می شوند. ظاهراً در دنیای امروز، برای پادگان نظامی هم چندان بد نیست که خود را در ظاهر یک آکادمی و یا یک مدرسه به فروش برساند.
تلاش برای تقویت وجهه فرانسه در آفریقا پس از آنکه شاهد رشد بیهوده جهادگرایی هستیم بسیار شبیه تلاش های دولت بایدن است که آفریقا را نیز هدف قرار می دهد.
همانطور که آسوشیتدپرس در بیست و سوم فوریه گزارش داد دیدار جیل بایدن از نامیبیا هم ظاهراً موفقیت بزرگی باید باشد در حالی که او با دهها کودک هیجان زده نامیبیای که جعبه های شکلات M&M را از کاخ سفید دریافت می کردند عکس می گرفت از طرح حمایتی ایالات متحده برای برنامه های آمریکا در آفریقا صحبت می کرد.
ماکرون همچنین در سخنان خود بر ابتکارات جدید فرانسه و همکاری ها در سطوح فرهنگی، ورزشی، سلامت، فناوری دیجیتال و آموزشی در کشورهای آفریقایی تاکید کرد.
ماکرون تاکید کرد که تمام ابتکارات با حمایت یک تیم اروپایی – دیگر هیچ شکی وجود دارد که اتحادیه اروپا از کانال فرانسه برای باز کردن درهای بهشت منابع آفریقا برای خود استفاده خواهد کرد.
ماکرون همچنین مکرراً به مشارکت با جامعه مدنی آفریقا اشاره کرد که به معنای پرداخت پول فرانسه برای تاثیر گذاشتن بر جوامع آفریقایی از طریق ان جی او های غیردولتی است. این دخالت آشکار معمولاً به تحت عنوان «حمایت مالی» لاپوشانی می شود و البته پروتکل اخلاقی ایجاب می کند که این رابطه مالی افشا شود. اما چه شانسی وجود دارد که سازمان های غیردولتی آفریقایی تحت حمایت فرانسه در تلاش برای تاثیرگذاری بر همشهریان خود به این پروتکل ها پایبند باشند؟
مکرون خطاب به شبکه فرانسوی مهاجران آفریقایی گفت که می توانند درها را برای افزایش همکاری اقتصادی در کشورهای مبدأ خود باز کنند. به نظر می رسد که او قصد دارد فقط وارد شرکت های آفریقایی شود و سپس قرار است برای آنها پول ببارد. اما چه مقدار از این پولها در واقع به جیب شرکت های فرانسوی و سهامداران آنها خواهد رفت؟
ممکن است تصور شود که ماکرون «قدرت نرم» را کشف کرد: شاید او به این نتیجه رسیده اینک فوتبال، هنر فرانسوی، بحثهای فلسفی و رپ فرانسوی، امکان دسترسی سریعتری را به ثروتهای قاره فراهم می آورند تا اسلحه.
ماکرون پس از حذف فرانسه از رقابت ها در آفریقا و اخراج کشورش از این قاره ناگهان اعلام کرد که آفریقا نباید فقط به یک منطقه رقابتی تبدیل شود.
او سپس در ادامه افزود «این مشکل فرانسه است چرا که فرانسه به سختی برای آفریقایی ها قابل فهم است، به اندازه کافی دقیق نیست و با چندین زبان سخن می گوید.»
اگر آفریقاییها انتظار دارند که فرانسه مثل بچه آدم به کشورش برگردد و بعد هم خود را مورد روان درمانی قرار دهد، تصورشان اشتباه است.
ماکرون دلیل شکست فرانسه برای رسیدن به چشماندازهای بزرگ خود در آفریقا را در فرهنگ متناقض بحث و گفتگو یا در دموکراسی فرانسه می دانند.
اکنون دلیل شکست فرانسه را هم تشخیص داده است اینکه فرانسه به چشم انداز هایش در آفریقا نرسیده است است ریشه در فرهنگ متناقض بحث و گفتگو و آنچه اکنون دموکراسی در فرانسه مینامند دارد هر چند که این «فرهنگ» در فرانسه به شدت مورد احترام است!
اما اکنون که ماکرون دلیل شکست فرانسه را در آفریقا شناسایی کرده است خود را برای دور دوم ورود به آفریقا آماده میکند.
من منحیث یکی از علاقمندان مجله هفته از افغانستان، از شنیدن این خبر خیلی متاسف شدم، چراغ مجله هفته در…
با تشکر از همه ی مقالات و زحمات شما، دوباره خواهش میکنم، لینک های مستقیم مقالات رو در انتهای اونها…
با درود، گمان دارم مستقیم و متمرکز باید به پدیده تحریم یا تحریم های آمریکا پرداخت و بدون عمیق شدن…
مقاله بسیار جالب و خواندنی بود. با تشکر از رفیق شیری و ترجمه دقیق و حرفه ای ایشان و سپاس…
دوست گرامی من عضوی از نویسندگان و مترجمان مجله هفته نیستم اما از همکاران آن هستم و گاهی مطالبی را…