
گروسی: حمله به نیروگاهها و تاسیسات اتمی ایران غیر قانونی است. دکان خر رنگ کنی گروسی دوباره در تهران شروع بکار کرد.
اجازه داوطلبانه ایران برای راستیآزمایی بیشتر
به گزارش رسانههای ایران و روسیه، رافائل گروسی روز شنبه در نشست خبری خود در تهران که پس از دومین دور مذاکرات با رئیس سازمان انرژی اتمی ایران انجام شد، اظهار داشت: خوشحالم که به تهران برگشتم؛ در این دیدار بسیار مهم همانطور که آقای معاون رئیس جمهور توضیح دادند، آماده هستیم که کار را پیش ببریم؛ دیشب این فرصت و افتخار را داشتم تا در جلسهای با حضور دانشمندان نخبه ایرانی شرکت کنم که جلسه بسیار تأثیرگذاری برای من بود.
وی با بیان اینکه مذاکراتش با ایران از دیروز آغاز شده و امروز نیز ادامه یافته است، درباره جزئیات این مذاکرات گفت: دو مساله بسیار مهم است؛ مساله اول اینکه که توقعات بالاست؛ وی با بیان اینکه این توقع و علاقهمندی بالا در سطح جهان نیز دیده می شود، در ادامه گروسی افزود: کار مشترک ما و ایران که داریم به جلو میبریم، درباره مسائلی است که ما به همراه ایران باید در خصوص آنها شفافیت سازی کنیم و تضمین ها و اطمینان هایی بابت برنامه هسته ای ایران قرار داده شود.
گروسی اظهار داشت: بخش دوم که بسیار مهم است، مربوط به همکاریهای فنی و علمی است که میتواند بین ایران و آژانس انجام شود.
حمله به تاسیسات هستهای را محکوم میکنیم
در ادامه این نشست خبری، پرسش های خبرنگاران از مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی مطرح شد؛ گروسی در پاسخ به سوالی درباره تهدیدهای اسرائیل و آمریکا علیه تاسیسات هسته ای ایران اظهار داشت: در اینجا باید دو موضوع از هم جدا شود؛ اشاره به حمله به نیروگاه اتمی مسئلهای است که رایج شده و آن هم به خاطر حمله به اوکراین است که در حال حاضر در جریان است و باعث می شود تا یکسری خاطرات از گذشته به یاد ما بیاید؛ در کنفرانس های عمومی آژانس این تهدیدها و حمله به تاسیسات و نیروگاه های اتمی محکوم شده است.
گروسی تاکید کرد: بنابراین هرگونه اقدام نظامی علیه نیروگاههای هستهای کاملا محکوم و غیرقانونی است و خارج از روند ساختاری است که ما طبق آن عمل می کنیم؛ امیدوار هستیم که بتوانیم از نیروگاههای اتمی که منظورم نیروگاه اوکراین و تاسیسات اتمی دیگر است، محافظت کنیم.
همه کشورها باید عضو NPT باشند
در ادامه از گروسی درباره بازرسی ها از تاسیسات هسته ای ایران و در عین حال عدم نظارت بر برنامه اتمی اسرائیل سوال شد که وی در پاسخ گفت: البته سوال مهم است؛ مسئله این است که آژانس بازرسی هایی که از کشورها و تأسیسات هستهای آنها انجام میدهد ، بر پایه توافقات قانونی و حقوقی است که با آنها دارد.
وی اظهار داشت: ایران عضو معاهده ان پی تی است و کشورهایی که عضو این پیمان هستند، توافقات پادمانی با آژانس دارند.
گروسی افزود: از جامعه ایران می خواهم که این را درک کند که ما بر پایه همین توافقات و امنیتی است که بازرسی های خودمان را انجام دهیم؛ من را مقصر ندانید؛ من به عنوان مدیرکل آژانس که بخواهم با یک کشوری با انصاف بیشتری رفتار کنند و با یک کشوری بی انصافی کنم؛ من نیستم که مشخص می کنم از کجا باید بازرس بازرسی شود در پایه توافقاتی که با کشورها داریم این کار را انجام می دهیم.
وی تصریح کرد: البته کشورهایی هستند که عضو (ان پی تی ) نیستند و اسرائیل جزو آنها است؛ بنابراین البته ما با آنها توافق متفاوتی داریم البته مربوط به اسرائیل نمی شود بلکه به کشورهای دیگر هم است میخواهم این را خدمت شما روشن کنم که این من نیستم که تشخیص میدهند و مشخص میکنم که با کدام کشور ها شدیدتر برخورد کرد و برخی دیگر نباید برخوردی داشت.
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی تاکید کرد: اجازه بدهید در پایان بگویم از نظر من بسیار مهم است که همه کشورها در جهان باید عضو معاهده ان پی تی باشند.
اعضای آژانس گزارشهای ایران را منتشر میکنند؛ نمی توانم همه اعضا را چک کنم.
از گروسی درباره اینکه چرا آژانس نمی تواند جلوی درز اطلاعاتی مربوط به برنامه هسته ای ایران را در رسانه های غربی بگیرد، سوال شد که وی اظهار داشت: البته من قبل از هر چیزی اعلام کنم که هر وقت که این خبر مبنی بر درز گزارشات محرمانه به گوشم می خورد، بسیار عصبانی و ناامید میشوم و برای من یک تجربه ناخوشایند است اما به من حق بدهید به عنوان مدیرکل نمی توانم همه اعضا را چک بکنم زیرا این گزارش ها دست همه اعضا است و آنها این کار را انجام میدهند.
وی در عین حال افزود: با شما موافق هستم، (این کار) خوب و خوشایندی نیست که بخواهم از آن رضایت داشته باشم بلکه این مسئله نشان میدهد که چقدر مهم و ضروری است؛ ما با یکدیگر دیالوگ و مکالمه مستقیم داشته باشیم که اجازه ندهیم شایعات و گمانهزنیها قوت پیدا کند. ما همیشه باید در تماس مستقیم با یکدیگر باشیم.
گروسی اظهار داشت: همکارانمان روی این مسائل صحبت می کنند وما کار خودمان را انجام می دهیم که ببینیم به چه نتیجه ای می رسیم.
هرقدر همکاری ایران و آژانس بیشتر باشد، دیگران اجازه نمی یابند که بخواهند فشار وارد کنند
وی ادامه داد: این نشان می دهد که چقدر کار مشترک ما در چارچوب توافق جامع پادمان که بین ایران و آژانس وجود دارد، مهم است؛ ما در حال تعیین آن هستیم که بتوانیم به بهترین شکل آن را انجام دهیم.
به شما تضمین می دهم که سیاسی کاری نمی کنیم!
مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در ادامه درباره اینکه آژانس چه تضمینهایی می تواند بدهد که از این نهاد به عنوان یک ابزار سیاسی استفاده نشود، اظهار داشت: من می خواهم بگویم که آژانس هیچ وقت به عنوان یک ابزار سیاسی از آن استفاده نشده است و نخواهد شد. من به شما این تضمین را به شما میدهم که تحت دستورالعمل هیچ کشوری کار نکردهایم. ابزار سیاسی شدن آژانس از نظر من صحبت مضحکی است.
گروسی با تاکید بر اینکه عملکرد آژانس و مدیر کل تحت نظر شورای حکام قرار دارد، افزود: برای ما عمل کردن مهم است زیرا به حرف زدن یا حرف های دیگران توجهی نمی کنیم؛ همانطور که آقای اسلامی گفت، برای من مهم است که با یکدیگر تحت پادمان هایی که مربوط به برجام میشود، کار کنیم.
وی ادامه داد: البته مذاکرات احیای برجام در دستور کار قرار دارد و ادامه پیدا میکند و البته این کاری که ما انجام می دهیم و توافق خوبی که قرار است به آن برسیم، به احیای برجام کمک کننده خواهد بود.
در این نشست خبری، محمد اسلامی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز به پرسش های خبرنگاران پاسخ گفت که توضیحات وی را اینجا بخوانید.
اجازه داوطلبانه ایران برای راستیآزمایی بیشتر
بیانیه مشترک سازمان انرژی اتمی ایران (AEOI) و آژانس بین المللی انرژی اتمی (IAEA)
۴ مارس ۲۰۲۳ (۱۳ اسفند ۱۴۰۱)
تهران
مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی آقای رافائل گروسی در تاریخ ۳ و ۴ مارس ۲۰۲۳ (۱۲ و ۱۳ اسفند ۱۴۰۱) از جمهوری اسلامی ایران بازدید نمود. وی در این سفر با جناب آقای دکتر ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران و جناب آقای دکتر حسین امیر عبداللهیان وزیر محترم امور خارجه و جناب آقای مهندس محمد اسلامی معاون محترم رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران دیدار و گفتوگو کرد.
این نشستهای سطح بالا به اهمیت برداشتن گامهایی به منظور تسهیل همکاریهای گستردهتر جهت تسریع در حل مسائل پادمانی باقی مانده به نحو مقتضی، پرداخت. دو طرف اعتقاد دارند که چنین تعاملات مثبتی میتواند راه را برای توافقهای گستردهتر میان دولتهای عضو هموار نماید.
سازمان انرژی اتمی ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خصوص موارد زیر به توافق رسیدند:
۱ – تعاملات بین آژانس بینالمللی انرژی اتمی و ایران با روحیه همکاری و با رعایت کامل صلاحیتهای آژانس و حقوق و تعهدات جمهوری اسلامی ایران بر اساس موافقتنامههای جامع پادمانی صورت خواهد پذیرفت.
۲ – در خصوص مسائل پادمانی باقیمانده مربوط به سه مکان، ایران آمادگی خود را برای ادامه همکاری و ارائه اطلاعات و دسترسی بیشتر به منظور رسیدگی به مسائل پادمانی باقیمانده اعلام کرد.
۳ – ایران به صورت داوطلبانه به آژانس اجازه میدهد تا چنانچه مقتضی باشد فعالیتهای راستی آزمایی و نظارت بیشتر را اجرا کند. روش اجرای آن طی یک نشست فنی که به زودی در تهران برگزار میشود، میان دو طرف مورد توافق قرار خواهد گرفت.