واکنش روسیه و اوکراین به طرح صلح لولا داسیلوا
روسیه و اوکراین به ابتکار برزیل برای پایان دادن به جنگ پاسخ می دهند
دولت روسیه از موضع گیری متعادل برزیل قدردانی می کند. رئیسجمهور اوکراین گفت به پشتیبانی لولا بسیار علاقهمند است.
نوشته مارتا آندوجو
آمریکا ۲۱
میخائیل گالوزین، معاون وزیر خارجه روسیه اطمینان داد که دولت او در حال “سنجش” پیشنهاد صلح رئیس جمهور برزیل لولا داسیلوا برای درگیری در اوکراین است. ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، روز جمعه برای دیدار با همتای برزیلی خود ابراز علاقه کرد.
در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک به مناسبت سفر اولاف شولز، صدراعظم فدرال به برزیل در پایان ژانویه، لولا علناً تشکیل گروهی از کشورها را مطرح کرد که باید برای حل مناقشه بین روسیه و اوکراین میانجیگری می کنند.
رئیس جمهور برزیل از چین، هند، اندونزی و کشورش نام برد. وی به ویژه بر نقش مهم چین در این امر تاکید کرد.
لولا برخلاف درخواست شولتس از ارسال اسلحه و مهمات به صحنه جنگ امتناع کرد. او گفت: «در حال حاضر باید در دنیا به دنبال کسانی بگردیم که می توانند به برقراری صلح بین روسیه و اوکراین کمک کنند.»
در سالگرد ورود نیروهای روسی به اوکراین، لولا ابتکار عمل خود را دوباره تکرار کرد.
«در زمانی که بشریت در مواجهه با این همه چالش به صلح نیاز دارد، جنگ بین روسیه و اوکراین یک سال است که ادامه دارد.»
رئیس جمهور برزیل در توییتی نوشت: «نیاز فوری به گروهی از کشورهایی که درگیر درگیری نیستند وجود دارد که مسئولیت آغاز مذاکرات برای بازگرداندن صلح را بر عهده بگیرند.»
وگالوزین کارشناس سیاست خارجی روسیه در مصاحبه با خبرگزاری روسی تاس گفت: امنیت بین المللی قابل اصلاح است. روسیه اظهارات رئیس جمهور برزیل را در مورد میانجیگری احتمالی مورد توجه قرار داده است، به طوری که بر اساس چندجانبه گرایی و در نظر گرفتن منافع همه بازیگران، باید از تشدید تنش در اوکراین و اشتباهات در این زمینه جلوگیری شود. من می خواهم تاکید کنم که روسیه از جایگاه متعادل برزیل در شرایط بین المللی کنونی قدردانی می کند.
کارشناس سیاست خارجی روسیه گفت: برزیل اقدامات قهری یکجانبه آمریکا و رعایایش علیه کشورمان را رد کرده و از ارسال سلاح، تجهیزات نظامی و مهمات به رژیم کی یف خودداری کرده است.
در همین حال، رئیسجمهور اوکراین در یک کنفرانس مطبوعاتی با رسانههای بینالمللی در کیف گفت که برای نزدیکتر شدن آمریکای لاتین به اوکراین او «به حمایت لولا بسیار علاقهمند است».
او ابراز تمایل کرد که شخصاً با رئیس دولت برزیل ملاقات کند تا بتواند “فرمول صلح” ارائه شده توسط اوکراین را توضیح دهد.
زلنسکی با استقبال از تصویب قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل از رای مثبت برزیل تشکر کرد.
در روز پنجشنبه، اعلام کرد که دولت او در تلاش است تا یک نشست بین المللی را در حمایت از خواسته ها و ایده های اوکراین برای صلح سازماندهی کند.
او توضیح داد که برای اوکراین جلب نظر کشورهای آمریکای لاتین جایی که رهبرانی مانند لولا او را به خاطر سهم داشتن در راه افتادن جنگ سرزنش می کنند مهم است.
رئیس جمهور اوکراین موضع بی طرف اکثر کشورهای آمریکای لاتین در قبال جنگ اوکراین را ناشی از «کمپین تبلیغاتی» مسکو میداند.
برزیل در مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز جمعه به قطعنامه «اصول منشور سازمان ملل برای صلح جامع، عادلانه و پایدار در اوکراین» رای مثبت داد.
زلنسکی گفت: همه کشورهایی که مخالف نابودی سایر کشورها هستند باید با یکدیگر گفتگو کنند، زیرا ما منافع مشترک داریم و در یک طرف قرار میگیریم. وی از افتتاح سفارتخانه های جدید در آمریکای لاتین برای تعمیق تماس های سیاسی و اقتصادی خبر داد.
لولا داسیلوا همچنین در جریان سفرش به واشنگتن با همتای فرانسوی خود امانوئل ماکرون و با جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، ابتکار خود برای رسیدن به توافق صلح را مورد بحث قرار داد.
در آنجا نیز لولا پاسخ مثبتی برای طرح خود دریافت نکرد، آلمان نیز پاسخی به این طرح نداد.
در همین حال، همانطور که در کنفرانس امنیتی مونیخ اعلام شد، چین “موضع خود را در مورد حل و فصل سیاسی بحران اوکراین” ارائه کرده است که بر ضرورت گفتگو و احترام به حاکمیت کشورها تاکید کرده است.
این بیانیه که روز جمعه در سایت وزارت خارجه چین منتشر شد، حاوی ۱۲ نکته برای راه حل صلح آمیز جنگ است.