رئیس جمهور مکزیک ذخایر لیتیوم را ملی کرد.

رئیس جمهور مکزیک ذخایر لیتیوم را ملی کرد

لوپز اوبرادور با حکمی لیتیوم را به عنوان دارایی ملی کشور اعلام کرد.
لیتیوم ماده معدنی است که برای تولید باتری‌های با کارایی بالا مانند خودروهای برقی از اهمیت استراتژیک برخوردار است

نوشته رنه تانهاوزر
آمریکا ۲۱
ترجمه مجله هفته

آندرس مانوئل لوپز اوبرادور، رئیس‌جمهور مکزیک، ذخایر لیتیوم این کشور را با حکمی به عنوان دارایی ملی کشور مکزیک اعلام کرد و به دولت اختیارات انحصاری برای استخراج آنها را داد.
وی همچنین ۲۳۴۸۵۰ هکتار زمین در ایالت سونورا در شمال مکزیک را به عنوان ذخیره لیتیوم مشخص کرد. وزارت انرژی مکزیک موظف است برنامه هایی را برای استخراج ذخایر آغاز کند. لیتیوم نقش مهمی در ساخت خودروهای الکتریکی دارد زیرا برای تولید باتری‌های با کارایی بالا ضروری است.
بر اساس برآوردهای سال ۲۰۲۱ سازمان زمین شناسی ایالات متحده (USGS)، مکزیک یکی از ۱۰ کشور برتر جهان در این زمینه ارزیابی کرده است. لوپز اوبرادور به همراه کابینه بازرگانی خود به منطقه سونوران سیرا سفر کرده بود تا برنامه های خود را برای این منطقه اعلام کند.
بزرگترین ذخایر لیتیوم مکزیک که تا به امروز کشف شده است در ارتفاعات نزدیک مرز ایالات متحده واقع شده است.
لوپز اوبرادور در یک رویداد مطبوعاتی گفت: «ما لیتیوم را ملی می کنیم تا خارجی ها نتوانند از آن بهره برداری کنند، خواه آنها از روسیه، چین یا ایالات متحده باشند.»
نفت و لیتیوم متعلق به ملت، همه کسانی که در این منطقه زندگی می کنند و به همه مکزیکی ها تعلق دارد.
راکل بوئنروستو، وزیر اقتصاد که در آنجا حضور داشت، خاطرنشان کرد که منطقه سیرا سونورا «بزرگترین پتانسیل برای استخراج لیتیوم در کل منطقه» را دارد.
وی بر اهمیت تاریخی این تصمیم دولت تاکید کرد: اگر ملی شدن نفت نقطه عطفی بود، پس از ملی شدن لیتیوم به عنوان نقطه عطفی که راه را برای یک سیاست صنعتی جدید باز کرد، به یاد می‌ماند.
لوپز اوبرادور از زمان روی کار آمدن در سال ۲۰۱۸ تمرکز ویژه‌ای بر بخش انرژی داشته است، او تمام تلاش خود را معطوف به برداشتن قوانینی که منجر به خصوصی‌سازی و مقررات‌زدایی شده است کرده، این قوانین توسط دولت‌های نئولیبرال دهه‌های گذشته تصویب شده‌اند.
این امر بیش از همه در مورد شرکت نفت دولتی پمکس که در سال ۱۹۳۸ از طریق ملی شدن تحت ریاست جمهوری لازارو کاردناس ایجاد شد، صدق می کند.
پمکس تا سال ۲۰۱۴ انحصار تولید سوخت در مکزیک را داشت و یکی از ده شرکت بزرگ نفتی در جهان است. مقامات دولتی تصمیم خود برای ملی کردن ذخایر لیتیوم را در چارچوب سنت لازارو کاردناس ارزیابی میدانند.
همان زمان، لوپز اوبرادور تأکید کرد که مکزیک، کانادا و ایالات متحده تعهد مشترکی برای پیشبرد انتقال انرژی پاک در تولید خودرو دارند.
او توضیح داد: «ما نمی‌توانیم در این زمینه پیشرفت کنیم مگر اینکه باتری‌هایی داشته باشیم و ماده اولیه برای ساخت آنها لیتیوم باشد. »
از زمان اجرایی شدن توافقنامه تجارت آزاد آمریکای شمالی (نفتا) در سال ۱۹۹۵، کانادا، مکزیک و ایالات متحده آمریکا منطقه آزاد تجاری و اقتصادی مشترکی را تشکیل دادند.
در طول این مدت، مکزیک به یک سایت مونتاژ مهم برای گروه‌های خودروی بین‌المللی برای بازار آمریکای شمالی تبدیل شده است.
در نوامبر ۲۰۱۸، دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت ایالات متحده، انریکه پنیا نیتو، همتای مکزیکی او و جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا، قرارداد جانشین T-Mec را امضا کردند.
در آوریل ۲۰۲۲، پارلمان مکزیک قانونی را تصویب کرد که شرکت های خصوصی را از دریافت مجوز برای استخراج لیتیوم منع می کرد.
در ماه اوت، دولت Litio para México (لیتیوم برای مکزیک، LitioMx)، یک شرکت دولتی برای استخراج و بازاریابی فلز سبک را تأسیس شد.
در سال های اخیر، مکزیک ارتباط خود را با سه کشور به اصطلاح مثلث لیتیوم – آرژانتین، بولیوی و شیلی تشدید کرده است.
به ویژه بولیوی، بزرگترین تولید کننده لیتیوم در جهان، اکنون به ایجاد صنعت مکزیک کمک می کند. دولت لوپز اوبرادور نه تنها به دنبال کمک فنی از بولیوی است، بلکه می خواهد مدل بولیوی را نیز اتخاذ کند.
بولیوی تنها به شرکت‌های خصوصی اجازه می‌دهد لیتیوم را با همکاری دولت استخراج کنند و آنها را ملزم می‌کند تا زنجیره‌های ارزشی را در کشور راه‌اندازی کنند، مثلاً از طریق تولید باتری.