
شی: چین از تمامیت ارضی ایران حمایت می کند.
ترجمه هفته
منبع رسانه های روسیه
مشارکت راهبردی شکل میگیرد.
رئیس جمهور ایران در چین: مشارکت راهبردی همه جانبه در حال شکل گیری است
رئیس جمهور ایران برای اولین بار از زمان تصدی مسئولیت خود برای گفت و گو به جمهوری خلق چین سفر کرده است. سفر او در زمانی انجام می شود که شرایط ژئوپلیتیکی به سرعت در نتیجه جنگ اوکراین و خروج تدریجی آمریکا از خاورمیانه در حال تغییر است.
سفر سه روزه ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران به جمهوری خلق چین، اولین سفر رسمی رئیس جمهور ایران به جمهوری خلق چین در ۲۰ سال گذشته است و هدف آن تقویت روابط دوجانبه بین دو کشور است.
ایران و چین به عنوان رقبای آمریکا می خواهند روابط خود را با توجه به ناآرامی های اخیر با غرب گسترش دهند.
خبرگزاری دولتی ایران ایرنا گزارش داد که تنها روز سه شنبه ۲۰ اعلامیه از جمله در حوزه های تجاری، کشاورزی و محیط زیست امضا شد.
این اسناد روز سه شنبه با حضور رئیس جمهور ایران و شی جین پینگ همتای چینی وی در پکن توسط مقامات ارشد دو کشور امضا شد.
هر دو کشور در سال گذشته یک توافقنامه همکاری برای یک دوره ۲۵ ساله منعقد کرده بودند.
رئیسی در دیدار کنونی با رئیس جمهور چین گفت: روابط دوجانبه چین و ایران اخیراً تعمیق یافته است، اگرچه غرب همواره مانع تحکیم و گسترش روابط دو کشور آسیایی شده است. رئیس جمهور چین نیز به نوبه خود به توسعه مثبت روابط چین و ایران اشاره کرد و گفت: اجرای مشارکت راهبردی ۲۵ ساله بین دو کشور در تعمیق و گسترش روابط آنها “بسیار موثر” است. شی تاکید کرد:
«چین اعتقاد راسخ به توسعه روابط با ایران دارد.»
چین به عنوان یکی از خریداران عمده نفت ایران، دومین اقتصاد بزرگ جهان، شریک اقتصادی مهمی برای تهران است. به گزارش خبرگزاری رویترز، ایران در حال حاضر با وجود تحریم های آمریکا در حال صادرات مقادیر بی سابقهی نفت و انرژی است. ایران در دسامبر گذشته به طور متوسط ۱.۱۴ میلیون بشکه در روز صادر کرد که بیش از هر ماه دیگری در سال گذشته بود.
رئیس جمهور ایران در مقاله ای در رنمین ریبائو، روزنامه دولتی چین، رد مشترک نظم جهانی تحت سلطه ایالات متحده را برجسته کرد.
رئیسی نوشت: ایران خواهان گسترش همکاری های خود با چین در صنعت، فناوری و علم است. او از توسعه جمهوری خلق و “کمک چین به جهان” تمجید کرد.
رئیس جمهور ایران گفت: ابتکار چین در جاده ابریشم جدید که سرمایه گذاری میلیاردی در پروژه های زیرساختی در سایر کشورها را در نظر گرفته است، سرنوشت هر دو ملت را گره می زند.
روزنامه دولتی گلوبال تایمز چین ناراحتی و نگرانی کشورهای غربی از تشدید روابط بین پکن و تهران را رد کرد و گفت که هر دو پایتخت نباید تحت تأثیر نگرش “متکبرانه” غرب در این مورد قرار گیرند.
این روزنامه در سرمقالهای که روز سهشنبه منتشر شد، تأکید کرد که پتانسیل عظیم همکاریهای دوجانبه سودمند بین چین و ایران نمیتواند توسط فشار «نیروهای سیاسی» در آمریکا و غرب مسدود کرد.
توافق هسته ای نیز در دستور کار مذاکرات دوجانبه قرار دارد. شی خواستار “حل زودهنگام و مناسب موضوع هسته ای ایران” شد.
وی گفت که چین به تعامل سازنده در مذاکرات برای از سرگیری مذاکرات برای اجرای توافق هسته ای ۲۰۱۵ که آمریکا به طور ناگهانی و یکجانبه در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، ادامه خواهد داد.
سفر رئیسی به چین از جمله برای آرام کردن امواجی است که سفر شی جین پینگ به عربستان سعودی در دسامبر ۲۰۲۲ در تهران ایجاد کرد بود. دلیل آن زمان اعلامیه ای بود که شی به طور مشترک با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در ریاض امضا کرد.
از جمله، این امر مستلزم مذاکره در مورد سه جزیره تحت کنترل ایران در خلیج فارس بود که امارات متحده عربی مدعی مالکیت آنها است.
شی روز سه شنبه در گفتگو با رئیسی تاکید کرد که چین از تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران حمایت و دفاع می کند.
برای سالها، ایران مجبور بوده است در برابر تحریمهای تجاری و مالی اعمال شده توسط ایالات متحده و دیگر کشورهای غربی به دلیل تلاشهای ادعایی تهران برای تولید سلاحهای هستهای مقاومت کند – اتهامی که دولت ایران همواره آن را رد کرده است.