«شاه بخشید، اما شیخعلی‌خان نبخشید» 

جت های جنگنده برای کیف؟ – بایدن می گوید «نه»، فرانسه و لهستان آماده ارسالند، اما به شرط اینکه…


بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، مانند همتای آلمانی خود، اولاف شولتس (حزب سوسیال دموکرات)، فعلاً مایل به تحویل هیچ جنگنده اف – ۱۶ به اوکراین نیست.
از سوی دیگر، لهستان و فرانسه امکان ارسال جنگنده به اوکراین را رد نمی کنند. و هلند نیز در صورت لزوم آماده ارسال هواپیمای جنگی درخواستی به کیف است.
موراویتسکی، نخست وزیر لهستان، روز دوشنبه اعلام کرد که ممکن است بخواهد جت های جنگنده اف – ۱۶ را که مدت ها از سوی اوکراین تقاضا داده شده را در اختیار این کشور قرار دهد.
وی در عین حال تاکید کرد که «هواپیماها تنها با توافق با کشورهای ناتو می توانند به اوکراین تحویل داده شوند و لهستان همیشه «در هماهنگی کامل» با متحدان خود عمل خواهد کرد. همان ماجرایی که چند ماه پیش در مورد هواپیمای میگ-۲۹ اتفاق افتاد، تمام پشتیبانی هواپیماهای دیگر هماهنگ، اجرا و احتمالاً به طور مشترک با سایر کشورهای عضو ناتو منتقل خواهد شد. ما در اینجا با هماهنگی کامل عمل خواهیم کرد.»
بیانیه نخست وزیر پس از آن بیان شد که هفته گذشته نشریه لهستانی Dziennik Gazeta Prawna به نقل از منابعی در دولت این کشور گزارش داد که به نظر می رسد ورشو «تعداد مشخصی» از جت های میگ-۲۹ خود را بهار گذشته به اوکراین تحویل داده ولی آنها را به عنوان قطعات یدکی به این کشور ارسال کرده است.
اگرچه اوکراین بارها از متحدان خود برای ارسال هواپیماهای جنگی شوروی و غربی درخواست کرده است، اما ایالات متحده آمریکا و سایر کشورهای عضو ناتو تاکنون این درخواست را با توجه به پتانسیل تشدید درگیری تا مرحله رویارویی مستقیم رد کرده‌اند.
واشنگتن به ویژه نگران است که از این جنگنده ها برای حملات به خاک روسیه استفاده شود که در نهایت منجر به رویارویی مستقیم بین مسکو و ناتو شود.
روز دوشنبه، جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، بار دیگر به صراحت از تحویل جنگنده های اف – ۱۶ به اوکراین سخن گفت. رئیس جمهور آمریکا در پاسخ به سوال خبرنگاران که آیا او موافق ارسال هواپیماهای جنگنده به اوکراین است، پاسخ منفی داد.
با این حال، همانطور که مجله سیاسی آمریکایی پولیتیکو هفته گذشته به نقل از مقامات وزارت دفاع ایالات متحده که نامشان فاش نشده گزارش داد، برخی از پرسنل ارتش آمریکا بی سر و صدا از پنتاگون می خواستند تا مجوز ارسال این جت ها را به کیف بدهد.
این مقام ناشناس به این مجله گفت: «فکر نمی‌کنم ما مخالف آن باشیم.» وی افزود که هنوز تصمیم نهایی گرفته نشده است.
وقتی از کاخ سفید در این مورد سوالات دیگری طرح شد، آنها به پاسخ جان فینر، معاون مشاور امنیت ملی اشاره کردند، فینر هفته گذشته به MSNBC News گفت که ایالات متحده در مورد تحویل احتمالی جت های جنگنده «بسیار دقیق» بحث خواهد کرد. برای واشنگتن و متحدانش همه گزینه های روی میزند.

مکرون روز دوشنبه پس از گفتگو با مارک روته، نخست وزیر هلند، در پاسخ به سوالی درباره ارسال احتمالی جت های جنگنده به کیف، چنین پاسخ داد، برخلاف بایدن، ماکرون رئیس جمهور فرانسه تحویل هواپیماهای جنگنده به اوکراین را رد نمی کند ‒ اما برای ارسال جنگنده ها، شروطی را قائل میشود که باید رعایت شود.
ماکرون توضیح داد که با این حال، این شرایط شامل تضمین هایی است که ارسال این تجهیزات منجر به تشدید تنش ها نمی شود یا از آنها برای «حمله کردن به خاک روسیه» استفاده نمی شود.
در تین خال، ارائه جت های جنگنده به اوکراین نباید «ظرفیت های دفاعی ارتش فرانسه» را تضعیف کند.
او همچنین اظهار داشت که کیف نیز باید به طور رسمی برای دریافت هواپیماها درخواست دهد. بنابراین، قرار است دیداری بین او و الکسی رسنیکوف، وزیر دفاع اوکراین در ۳۱ ژانویه در پاریس برگزار شود.
از سوی دیگر، روته وقتی از او در مورد تحویل احتمالی جت های جنگنده به اوکراین پرسیده شد، محتاط تر بود.
او با اظهاراتش حرف های وزیر خارجه خود ووپکه هوکسترا را که در اوایل ماه جاری به نمایندگان هلندی گفته بود «هیچ تابویی» درباره ارسال جنگنده‌ها وجود ندارد، رد کرد. روته روز دوشنبه گفت: «هیچ مذاکره ای در مورد تحویل اف – ۱۶ به اوکراین وجود نداشته و هیچ تقاضایی هم در این مورد نشده.»
«این بسیار مهم است که ما به حمایت از اوکراین ادامه دهیم و اوکراین آنچه را که نیاز دارد به ما بگوید.»
از این رو وی از اعلامیه های اخیر آلمان و آمریکا مبنی بر ارسال تانک به اوکراین استقبال کرد. روته گفت: «به عنوان دولت هلند، ما همچنان باید ببینیم که چه کاری میتوانیم برای اوکراین انجام دهیم.» البته «ما تانک لئوپارد ۲ نداریم، آنها را اجاره کرده ایم. ما گفته ایم که اگر لازم باشد، حاضریم آن را بخریم و ارسال کنیم. شاید بهتر باشد از آن لئوپارد ۲ های اجاره ای در جای دیگری استفاده کنید. […] خلاصه هرچی که جواب بده.»
ولادیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، در سخنرانی در نشست رامشتاین در ۲۰ ژانویه، بار دیگر از شرکای خود خواست که هم موشک‌های دوربرد و هم جت‌های جنگنده اف – ۱۶ را در اختیار کشورش قرار دهند.
با این حال، متحدان اوکراین تاکنون تمایلی به تحویل چنین سیستم های رزمی از تولیدات غربی نداشته اند.
آندری سیبیگا، معاون دفتر ریاست جمهوری اوکراین، در ۲۲ ژانویه گفت که امیدوار است نشست بعدی گروه تماس دفاعی اوکراین، که به عنوان نشست رامشتاین نیز شناخته می شود، تمرکزش را بر تامین هواپیما برای اوکراین بگذارد. نشست بعدی رامشتاین برای اواسط فوریه برنامه ریزی شده است.