جنجال برای هیچ!

منابع رسانه های چینی و آمریکایی.
ترجمه مجله هفته

در حالی که مقامات آمریکایی و رسانه‌های غربی درباره بالون جاسوسی چینی بر فراز قلمرو ایالات متحده تبلیغات می‌کنند، تحلیلگران چینی بخش‌های مختلف این اتهامات جنجالی را اغراق‌آمیز و خارق‌العاده دانسته و رد کرده‌اند.

روز جمعه، تصویر یک بالون سفید در آمریکا و برخی کشورهای غربی به تیتر خبرها تبدیل شد، زیرا مقامات پنتاگون به چندین خبرگزاری گفتند که یک بالن جاسوسی چینی که این هفته بر فراز مونتانا پرواز میکرده مسیری را طی کرده که در آن چندین تاسیسات نظامی حساس ایالات متحده قرار داشته و این بالون این اهداف را رصد میکرده.
سرتیپ پاتریک رایدر، سخنگوی پنتاگون در گزارشی به خبرنگاران گفت: این بالون – به اندازه سه اتوبوس – در ارتفاعی «بسیار بالاتر از ترافیک هوایی تجاری قرار دارد و هیچ تهدید نظامی یا فیزیکی برای ساکنان منطقه روی زمین ایجاد نمی کند.» اما پس از آن همانطور که واشنگتن پست گزارش داد، با عجله یک کنفرانس مطبوعاتی ترتیب داده شد و در آن به بررسی وضعیت موجود بالون پرداخته شد.
در این گزارش آمده است که فرماندهی دفاع هوافضای آمریکای شمالی (NORAD) به ردیابی مسیر بالون ادامه می دهد، اما مقامات از ارائه جزئیات در مورد مکان فعلی آن خودداری کردند.
رسانه‌های آمریکایی همچنین به نقل از مقامات ناشناس پنتاگون گفتند که این بالون طی چند روز گذشته از چین به جزایر آلوتی در آلاسکا و از طریق شمال غربی کانادا حرکت کرده بود و سپس به جایی بالای مونتانا رسید.
سخنگوی وزارت خارجه چین روز جمعه در پاسخ به این سوال که این کشور چه توضیحی برای حضور این بالون در آسمان آمریکا دارد گفت، چین در حال بررسی گزارش مربوط به بالون است. مائو نینگ سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: «تا زمانی که حقایق روشن نشود، حدس و گمان و هیاهو برای حل و فصل موضوع مفید نیست.»

سونگ ژونگ پینگ، کارشناس نظامی، اتهامات خودسرانه ایالات متحده علیه چین را رد کرد و گفت این آخرین نمونه از هیاهوی آمریکا در مورد تهدید چین و ارائه موضوعات مختلف برای بی ثبات کردن چین است.

سانگ به گلوبال تایمز گفت که این نوع شیرین کاری ها فقط به تنش بیشتر روابط دوجانبه کمک می کند و همچنین بر سفر اعلام شده آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده به چین سایه خواهد افکند.

ایالات متحده اعلام کرد که بلینکن بین ۵ و ۶ فوریه از چین بازدید خواهد کرد. در زمان انتشار خبر اما چین از تاریخ این سفر هیچ اطلاعاتی نداشت قرار بود بلینکن زمانی در آینده نزدیک به چین سفر کند اما از تاریخ ادعایی آمریکا طرف چینی اطلاعی نداشت.
پس از این جنجال توخالی مقامات آمریکایی می‌گویند سفر بلینکن که قرار بود جمعه شب انجام شود، تا زمانی که شرایط «مناسب‌تر» شود، به تاخیر افتاده است. این در حالیست که چنین تاریخی برای سفر بلینکن اصلا مورد توافق دو طرف نبوده و طبعا تاخیر سفر از تاریخی که از قبل مقرر نشده یک خبرسازی جنجالی دیگر است و بیشتر تمسخر آمیز است و نباید آن را جدی گرفت.

یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا گفت بلینکن با وانگ یی، دیپلمات ارشد چین، در تماس است و کانال‌های ارتباطی میان دو کشور باز باقی مانده‌اند و تاکید کرد که این سفر فقط به تاخیر افتاده و لغو نشده است.
لیو مینگ، کارشناس اطلاعات مکانی و فناوری روز جمعه در پاسخ به ادعاهای آمریکا در مورد بالن های جاسوسی به گلوبال تایمز گفت که یک بالن کاوشگر معمولاً در سمت باد در استراتوسفر پرواز می کند و کنترل جهت پرواز آن دشوار است.

لیو گفت که قبلاً مواردی از بالون هایپرباریک وجود داشت که پروازهای بین قاره ای انجام می دادند، اما طبق تصاویر منتشر شده از بالون توسط ایالات متحده، این بالون فشار صفر است و قادر به انجام پروازهای طولانی نیست.

لیو فکر می کند که این بالون ممکن است از یک کشتی تجاری که در امتداد ساحل غربی ایالات متحده به هوا فرستاده شده باشد، زیرا چنین بالن هایی معمولاً برای مشاهده وضعیت آب و هوایی استفاده می شوند.

ارتش ایالات متحده همچنین گاهی اوقات بالن های کاوشگر را در طول تمرینات برای به دست آوردن اطلاعات راداری و اطمینان از ایمنی رها می کند.

لیو گفت، برای مثال، برخی از قایق های غیرنظامی زمانی که ایستگاه هوایی نیروی دریایی ایالات متحده در جزیره شمالی تمرینات نظامی را برای به دست آوردن اطلاعات راداری و اجتناب از درگیری با نیروی دریایی انجام می دهد، چنین بالن هایی را به پرواز در می آورند.

هوانگ ژیچنگ، کارشناس آیرودینامیک، به گلوبال تایمز گفت که بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط ایالات متحده، بالون مشاهده شده در ایالات متحده ۴۰ متر مکعب است و می تواند «از چین به ایالات متحده پرواز کند» .

هوانگ با اشاره به اینکه ایالات متحده قادر است هواپیماهای جنگی و ماهواره‌هایی را برای نظارت بر استقرار بالون‌ها به فضا پرتاب کند، گفت: « آمریکا به این ترتیب شواهد ملموسی در اختیار دارد که نشان میدهد که چین از نظر فناوری در این زمینه از آمریکا پیشی گرفته است». آنهاباید به جای ادعاهای بی اساس جاسوسی، شواهد مستقیم بیشتری ارائه کند.

ژانگ ژئوفنگ، کارشناس نظامی چین، گفت که ادعای آمریکا مبنی بر اینکه این یک بالن جاسوسی از چین بوده، کاملا بی اساس است.

ژانگ گفت: چین یک شبکه ماهواره ای دارد و استفاده از این نوع بالون با چنین کنترل ضعیف و توانایی محدود برای «ماموریت های جاسوسی» بی معنی است.
شبکه تلویزیونی سی‌ان‌ان از قول مقامات آمریکایی می‌گوید جو بایدن رئیس‌جمهوری آمریکا دستور شلیک به «بالون جاسوسی» چین را صادر کرده و این بالن که از پنج روز پیش وارد آب‌های آمریکا شده بود، ساقط شده است.
وزارت امور خارجه چین نارضایتی خود را از سرنگونی بالون «هواشناسی چینی» که واشنگتن آن را یک بالون جاسوسی می دانست، از سوی آمریکا اعلام کرد.
بر مبنای بیانیه این وزارتخانه: «طرف چینی نارضایتی و اعتراض شدید خود را نسبت به استفاده از زور توسط ایالات متحده برای حمله به یک بالن هوایی غیرنظامی اعلام می‌کند… چین، پس از راستی‌آزمایی، بارها به طرف آمریکایی اطلاع داده است که این کشتی هوایی برای غیرنظامیان بوده و به دلیل فورس ماژور وارد حریم هوایی آمریکا شد.» چین در این بیانیه واکنش آمریکا را کاملاً غیرمنتظره دانست.
وزیر امور خارجه چین هم گفت: نارضایتی خود را از استفاده از زور توسط آمریکا برای ساقط کردن بالونی که برای مطالعات هواشناسی و هواشناسی استفاده می شود، ابراز می کنیم.
وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد که پکن این حق را برای خود محفوظ می دارد که به این تخلف آمریکا پاسخ دهد.