چرا حملات پهپادی به ایران به نفع آمریکاست؟

چرا حملات پهپادی به ایران به نفع آمریکاست؟  

رسانه های اسرائیلی حملات پهپادی به تأسیسات مهم نظامی-صنعتی ایران را «فوق العاده موفق» توصیف کردند. ظاهراً هدف این حمله متوقف کردن برنامه هسته‌ای ایران بوده است. اما علاوه بر اسرائیل، به ویژه ایالات متحده از حملات پهپادها سود می برد. 

نوشته گئورگ میرزایان

منبع روزنامه اقتصادی روسیه

ترجمه مجله هفته

رسانه های اسرائیلی حمله آخر هفته گذشته به ایران را “فوق العاده موفق” توصیف کردند. به گفته منابع غربی، تأسیسات مهم نظامی-صنعتی در این کشور – به دستور تل آویو و با مهندسی ایالات متحده – نابود شد. مهمترین چیز این است که همه اینها مستقیماً با منافع روسیه مرتبط است. 

شامگاه هشتم دی ماه، یک رشته انفجار در ایران رخ داد. یکی از اهداف این انفجارها یک کارخانه اسلحه سازی در شهر اصفهان بود که مورد حمله سه پهپاد قرار گرفت. 

سپس یک کاروان متعلق به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در نزدیکی مرز سوریه و عراق مورد حمله قرار گرفت و منفجر شد. 

حملات تروریستی در شهر مهاباد ایران و حتی مقر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ساختاری که به عنوان یک ارتش موازی در کشور عمل می کند، گزارش شده است. با این حال، این گزارش ها بعدا تایید نشد. 

آسیب وارد آمده تا چه حد است؟

میزان خسارت وارد آمده متفاوت ارزیابی می شود – و دلیل خوبی هم برای آن وجود دارد. زیرا برای هر طرف دعوا تعریف اهداف مهم متفاوت است.

اما آنچه مسلم است چند خودروی این کاروان که بر اساس اطلاعات رسمی مملو از برنج و آرد بود، منهدم شد. 

بر اساس اطلاعات غیر رسمی، سلاح هایی که ایران می خواست به گروه های خود در سوریه برساند، منهدم شد. 

تهران نیز به نوبه خود مدعی است که خسارت وارد آمده در اصفهان کم است. 

به گزارش خبرگزاری ایرنا، دو پهپاد از سه پهپاد در نزدیکی محل حمله سرنگون شدند، در حالی که هواپیمای دیگر تنها توانست به سقف یک ساختمان آسیب برساند. روزنامه اسرائیلی جروزالم پست، از سوی دیگر، این حمله را “فوق العاده موفق” توصیف کرد. 

چه کسی در پس این حملات است؟

بر اساس برخی اطلاعات، یک گروه تروریستی ایرانی مسئول مستقیم حمله در اصفهان بوده است. پهپادها (کوادروکوپترها) را از خاک ایران پرتاب کردند. 

 شهر اصفهان بیش از ۳۰۰ کیلومتر با مرز غربی فاصله دارد. بنابراین حمله با کوادروکوپترهای از طریق خارج از کشور در چنین فاصله ای امکان پذیر نیست. 

اما ایران مطمئن است که این حمله از طرف کشور دیگری انجام شده است. 

تهران قبلاً نام متهم خود را – سرویس های مخفی اسرائیل – اعلام کرده است. 

در غرب نیز گمانه زنی هایی در این باره وجود دارد. آنچه مهم است این است که اکثر کارشناسان و رسانه های غربی از این فرض حمایت می کنند که اسرائیل عامل این حمله است، حتی اگر در این مورد اتفاق نظر وجود نداشته باشد. 

مقامات اسرائیلی خود در مورد این حادثه اظهار نظری نکرده اند – همانطور که در مورد سایر حملات تروریستی در ایران که گفته می شود توسط سرویس های مخفی این کشور انجام شده است، اظهار نظری نکرده اند. به عنوان مثال، انفجارهایی در تاسیسات هسته ای نطنز در بهار ۲۰۲۱ و تابستان ۲۰۲۰ رخ داد. 

حمله برای چه بود؟

مقامات ایرانی بر این باورند که هدف این حمله برانگیختن وحشت در میان مردم بوده است. با فرض اینکه اسرائیل واقعاً پشت این حملات است، ممکن است انگیزه آنها برای توقف یا حداقل به تاخیر انداختن برنامه هسته ای ایران باشد. به گفته برخی منابع، تاسیسات مورد حمله در اصفهان با برنامه هسته ای ایران مرتبط است. مقامات ایرانی به طور غیر مستقیم این نسخه را تایید کرده اند. 

به گفته حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، دشمن “اقدامات ناجوانمردانه ای انجام داده است که نمی تواند بر اراده و نیات کارشناسان ما در مورد توسعه انرژی هسته ای غیرنظامی تاثیر بگذارد.”

وال استریت ژورنال احتمال میدهد که حمله اسرائیل بخشی از استراتژی آمریکا و اسرائیل برای مهار «جاه طلبی های» هسته ای و نظامی ایران است. 

در این مرحله، آمریکا و اسرائیل هیچ گزینه دیپلماتیک دیگری برای توقف برنامه هسته‌ای ایران ندارند. تمام تلاش ها برای از سرگیری مذاکرات درباره توافق هسته ای با شکست مواجه شده است. 

این تنها امکان خرابکاری یا عملیات نظامی در مقیاس بزرگ را باقی می گذارد. اما یک عملیات نظامی را فقط می توان به سختی از طریق تهاجم آغاز کرد، زیرا این امر مهاجم را به یک متجاوز تبدیل می کند. خیلی بهتر است که در آغاز چنین عملیاتی طرف دفاعی باشیم. 

دقیقاً به همین دلیل، هدف از این حمله که هیچ‌کس مسئولیت آن را بر عهده نگرفت، میتوان  ایران را متقاعد کند که برای انتقام از اسرائیل پاسخ نظامی بدهد . اسرائیل و آمریکا می توانند از چنین حمله تلافی جویانه ای  بهانه ای برای حمله بزرگ به ایران سواستفاده کنند. 

چه کسی سود می برد؟

ذینفع اصلی البته اسرائیل است. دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای تهدیدی برای تل آویو است. نخست‌وزیر بنیامین نتانیاهو قبلاً اعلام کرده بود که کشورش اجازه نخواهد داد ایران به «کشنده‌ترین سلاح‌ها»  دست یابد سلاح هایی که ایران به احتمال زیاد به زودی به آنها دست خواهد یافت. 

در عین حال، اسرائیل حاضر نیست به تنهایی علیه ایران وارد جنگ شود. برای یک چنین حمله ای کمبود واقعی منابع وجود دارد. بنابراین تل آویو باید آمریکا را وارد این جنگ کند. 

تاکنون مشخص نیست که این حمله تا چه حد با ایالات متحده هماهنگ شده است. پنتاگون علناً اعلام کرده است که هیچ ارتباطی با حمله به اصفهان نداشته است. 

جالب اینجاست که این حمله تنها چند روز قبل از سفر آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا به اسرائیل انجام شد. 

این بدان معناست که یا اسرائیل می‌خواهد آمریکایی ها را در مقابل یک عمل انجام شده قرار دهد، یا اینکه واشنگتن و تل‌آویو در رویکرد خود نسبت به برنامه هسته‌ای ایران وحدت نشان می‌دهند. 

اساساً آمریکایی ها نیز از این حمله سود می برند. آنها نیز علاقه مند به خنثی کردن برنامه هسته ای ایران هستند، زیرا دستیابی به سلاح هسته ای توسط ایران هزینه های قابل توجهی برای ایالات متحده در پی خواهد داشت. 

علاوه بر این، بمب هسته‌ای ایران تهدیدی برای پایگاه‌های ایالات متحده در خاورمیانه خواهد بود و بنابراین انگیزه‌ای برای عربستان سعودی خواهد شد که برای تولید بمب هسته‌ای خود دست بکارشود. 

علاوه بر این، تشدید تنش در ایران به نفع رقبای منطقه ای آن، به ویژه عربستان سعودی و آذربایجان خواهد بود. 

هر دو کشور در آستانه جنگ با جمهوری اسلامی هستند و از آغاز یک درگیری نظامی در ایران با کشور دیگری استقبال می کنند. 

پیچیدگی پاسخ ایران چیست؟

ایران  دست دشمنانش را خوانده است و از عواقب یک پاسخ نظامی تمام عیار از طرف ایران به تروریسم دشمنانش با خبر است. 

این کشور درک می کند که آنها با تحریکات خود سعی دارند ایران را درگیر جنگ کنند. 

با این وجود، تهران باید شرایط سیاسی داخلی را نیز در نظر بگیرد. 

مردم ایران خواستار پاسخ قاطعانه مسئولان هستند – و امتناع از ارائه این پاسخ منجر به نارضایتی مردم می شود که با توجه به شرایط سخت اجتماعی-اقتصادی کشور، این مناسب آیت الله ها نیست. 

دعوای آن ها بر سر انتخاب رهبر بعدی یعنی یک رهبر معنوی ایران است که نه تنها رهبر کشور بلکه عملاً رئیس دولت نیز می باشد.نامزدهای احتمالی – به ویژه رئیس جمهور فعلی، ابراهیم رئیسی – نباید در شرایط فعلی ضعفی از خود نشان دهند. 

چه خطراتی برای روسیه وجود دارد؟

فدراسیون روسیه نیازی به جنگ آمریکا و اسرائیل علیه ایران ندارد. چنین اقدامی توجه را از اوکراین منحرف می‌کند و در عین حال تأسیسات ایران را در سوریه که ارتش روسیه نیز در آنجا مستقر است، هدف قرار می‌دهد. 

علاوه بر این، جنگ اوضاع را در قفقاز جنوبی بی‌ثبات می‌کرد تا جایی که می‌توان جبهه دومی را با مشارکت آذربایجان در آنجا گشود. 

در صورتی که آذربایجان تصمیم بگیرد مشکلات ارضای خود با ایروان را از این طریق حل کند، دخالت ارمنستان در چنین جنگی را نیز نمی توان منتفی دانست. 

در نهایت، جنبه دیگر این است که روسیه در حال حاضر در حال توسعه همکاری های جدی با ایران از جمله در حوزه نظامی است. 

هرگونه حمله به مجموعه نظامی-صنعتی ایران برای این همکاری مضر است. 

به این ترتیب، ایالات متحده در واقع می تواند از اسرائیل برای تضعیف شریک اصلی روسیه استفاده کند.