زبالهدان تاریخ در انتظار بولوارته!
فشار بر بولوارته افزایش می یابد.
پرو: روند استیضاح رئیس جمهور کلید خورد،وکلا می خواهند به دادگاه لاهه شکایت ببرند.
نوشته یورگ تیجن
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته

عرصه بر دینا بولوارته، رئیس جمهور موقت پرو تنگ میشود. شبکه تلویزیونی تله سور دیروز گزارش داد که روز چهارشنبه (به وقت محلی)، گروهی از نمایندگان کنگره برای استیضاح رئیس جمهور موقت به دلیل «بی کفایتی اخلاقی» دست به اقداماتی می زنند.
آنها معتقدند که پرو»به دلیل مدیریت بد بولوارته و استفاده ناکارآمد پلیس» دچار آسیب جدی شده است.
رئیس موقت دولت «در برابر چشمان جهانیان نشان داده بود که شهود انسانی ندارد».
طرح استیضاح اولین طرحی است که علیه بولوارته در کنگره مطرح شده است.
این توسط نماینده نیوز لیماچی از حزب دموکراتیکو پرو به کنگره ارائه شده است و از حمایت سایر نمایندگان پارلمان هم برخوردار است.
پس زمینه این امر اعتراضات سراسری است که در آغاز دسامبر پس از کودتای پارلمانی علیه رئیس جمهور چپگرای پدرو کاستیلو شعله ور شد.
تظاهرکنندگان خواستار استعفای بولوارته، انحلال کنگره، آزادی فوری کاستیلو که به ۱۸ ماه زندان محکوم شده است و برگزاری انتخابات جدید هستند.
به گفته مقامات پرو، اخیراً ۹۰ سد معبر در جاده ها و مسدود سازی خیابانها در ۳۰ استان به ابتکار معترضان به ثبت رسیده.
در ۱۵ ژانویه، دولت انتقالی بولوارته در بخش پونو و سایر استان های کشور و منطقه پایتخت وضعیت فوق العاده اعلام کرد.
تخمین زده می شود که از آغاز درگیری ها، عمدتاً در جنوب کشور، حداقل ۶۰ نفر کشته شده اند.
به گفته تله سور، در پونو بگیر و ببند جدی توسط ارتش صورت گرفته است.
سرکوب در روز سهشنبه زمانی به اوج خود رسید که نیروهای امنیتی ویژه علیه شرکتکنندگان در تظاهرات بزرگ و سراسری در مرکز شهر لیما وارد صحنه شدند.
بر اساس گزارش های روز چهارشنبه تله سور، شرکت کنندگان در این تجمع رفتار مسالمت آمیز داشتند.

با این وجود، شش مجروح و تعداد زیادی از معترضان دستگیر شدند. رسانه های مستقل و سازمان هایی مانند انجمن حقوق بشر Coordinadora 14 N استفاده از گلوله های پلاستیکی و گاز اشک آور علیه اعتراضات بی خشونت را در شبکه های اجتماعی محکوم کردند.
به گفته فرستنده تلویزیونی پرو RPP Noticias، بیش از ۶۸۰۰ نیروی سرکوب ویژه به مرکز لیما ارسال شدهاند.
قبل از راهپیمایی بزرگ روز سه شنبه، بولوارته خواستار «آتش بس ملی» شده بود.
به گفته تله سور، اگرچه سرکوب مخالفان توسط نیروهای ویژه به خوبی مستند شده است، اما بولوارته روی موضع خود پافشاری می کند که این خود تظاهرکنندگان هستند که مسئول گسترش خشونت شدهاند. حقوقدانان اما در این مورد نظر متفاوتی دارند.
به دلیل عملیات خشونت بار پلیس دفتر دادستان عمومی پرو روز شنبه تحقیقاتی را درباره ویسنته رومرو وزیر کشور در لیما آغاز کرده است که بر طبق این گزارش نیروهای پلیس با یک تانک به محوطه دانشگاه وارد شده بودند بودند.
علاوه بر این، گروهی متشکل از ۴۶ وکیل پرویی روز سه شنبه اعلام کردند که از بولوارته به دلیل جنایت علیه بشریت در دادگاه کیفری بین المللی در لاهه شکایت خواهند کرد.
همچنین روز سه شنبه، در حاشیه هفتمین اجلاس سران CELAC در بوئنوس آیرس، رئیس جمهور هندوراس، شیومارا کاسترو، همبستگی خود را با تظاهرکنندگان اعلام کرد: «ما کودتای دولتی در پرو و تجاوزاتی که مردم پرو با آن مواجه شده اند را محکوم می کنیم. ما با رئیس جمهور قانونی و منتخب پدرو کاستیلو اعلام همبستگی می کنیم و خواهان آزادی فوری او هستیم.»
رئیس جمهور مکزیک آندرس مانوئل لوپز اوبرادور به این فراخوان پیوست و از اعضای CELAC خواست تا در قطعنامه ای مشترک خواستار آزادی کاستیلو شوند.