اظهارات تکان دهنده لولا علیه روسیه!

اظهارات تکان دهنده لولا علیه روسیه!


لولا داسیلوا اولین رهبر بریکس است که علناً دخالت روسیه در اوکراین را محکوم کرد
اندرو کوریبکو تحلیلگر روس در اظهار نظری به اظهارات فاجعه‌بار لولا داسیلو رئیس جمهور برزیل در مورد حمله نظامی روسیه به اوکراین و مقایسه آن با عملیات امپریالیستی آمریکا علیه ونزوئلا پرداخت است این اظهارات در رسانه‌های روسی واکنش گسترده ای داشته است.

ترجمه میرفخرایی برای مجله هفته

رئیس دولت برزیل، یکی از کشورهای موسس بریکس، دوشنبه گذشته در سخنانی در بوئنوس آیرس، اقدامات روسیه در اوکراین را به طرز تکان دهنده ای محکوم کرد. با این کار، لولا داسیلوا تلویحا این بود که عملیات نظامی روسیه در اوکراین در همان سطح اخلاقی تهاجم ترکیبی ایالات متحده علیه ونزوئلا است.
لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس جمهور تازه انتخاب شده برزیل که سه بار موفق رسیدن به این پست شده است، معروف به لولا، به تازگی با تبدیل شدن به اولین رهبر بریکس که عملیات ویژه روسیه در اوکراین را آغاز می کند، انتظارات سیاست خارجی حوزه انتخابیه خود را نادیده گرفته است. علنا محکوم شد
به عنوان اولین رهبر پیمان بریکس عملیات ویژه روسیه در اوکراین را به شدت محکوم کرد و به این ترتیب عملا انتظارات پایه های اجتماعی و رای دهندگان خود را در زمینه سیاست خارجی نادیده گرفت.
بر خلاف سلف خود، ژایر بولسوناروی راست افراطی و هوادار امپریالیسم آمریکا، که از محکوم کردن روسیه سرباز زد و به این ترتیب و انتقادات زیادی را از سوی رسانه های جریان مسلط غربی به خاطر رئال پولتیک خود در زمینه بین المللی متوجه خود کرد، لولا از این خط گذشت و حتی دخالت روسیه در اوکراین را با اقدام آمریکا علیه ونزوئلا مقایسه کرد.

رئیس دولت برزیل، یکی از کشورهای بنیانگذار بریکس، در سخنانی که دوشنبه گذشته در بوئنوس آیرس بیان کرد، اقدامات روسیه در اوکراین را به طرز تکان دهنده ای محکوم کرد.
« من با اشغال ارضی مخالفم، همان کاری که روسیه در اوکراین انجام داد، من نیز مخالف دخالت بیش از حد در روند ونزوئلا هستم. »
لولا با این کار تلویحاً به این موضوع اشاره کرد که عملیات نظامی روسیه برای بازگرداندن یکپارچگی خطوط قرمز امنیت ملی خود در اوکراین – پس از عبور ناتو از آنها در اوکراین – در همان سطح اخلاقی تجاوز ترکیبی ایالات متحده علیه ونزوئلا است.

لولا البته حق دارد نظر خود را – از جمله به عنوان رئیس دولت برزیل – داشته باشد و نظرات خود را علناً بیان کند.

با این حال، ناظران خارجی نیز حق دارند از حمله تند و غیرمنتظره او به مسکو انتقاد کنند، به خصوص که این حمله به انتظارات ادعایی پایگاه چندقطبی او در داخل و خارج از کشور خیانت می کند.

برزیل باید تلاش کند تا تعادلی عملگرایانه بین دو بلوک جنگ سرد جدید پیدا کند، مسیری را که هند عضو بریکس در سال گذشته در پیش گرفت، نه اینکه با اظهاراتی مانند آنچه بر زبان آورد موجب ایجاد تفرقه شود. لولا این کار را آگاهانه کرد و بدیهی است که همتای روسی او از این موضع گیری عصبانی کرده است.
درست است که همتای آمریکایی لولا از این موضع گیری اش بسیار خوشحال خواهد شد اما در عین حال مقایسه عملیات روسیه با رفتار آمریکا در ونزوئلا برای همتای آمریکایی هم یک طعم تلخ در دهان باقی خواهد گذاشت و به این ترتیب لولا موفق شده است هر دو طرف را از خود ناراضی کند.
تردیدی وجود ندارد که لولا در داخل کشور با ایدئولوژی لیبرال-جهانی دموکرات های حاکم در ایالات متحده نزدیک می‌کند، در حالی که علناً ادعا می کند که با دیدگاه روسیه و چین در مورد آینده چند قطبی سهیم است.

او اگر میخواست می توانست رویکرد بسیار متعادل تری نسبت به این درگیری ابراز کند، درست همانطور که همتایانش در دیگر کشورهای بریکس چین، هند و آفریقای جنوبی در سال گذشته انجام دادند.

در عوض، همان مردی که به تسلط خود در کلمات معروف است، تصمیم گرفت عملیات ویژه روسیه در اوکراین را با تهاجم ترکیبی ایالات متحده علیه ونزوئلا مقایسه کند و این سوال را مطرح کرد که آیا این یک اشتباه نادر از سوی این فرد با استعداد در سخنوری است یا ارسال نشانه‌ای عمدا غیر دوستانه به روسیه بود.
نیت واقعی او هرچه که باشد، نمی توان انکار کرد که اظهارات او سیگنال های متفاوتی را ارسال می کند، به خصوص که در همان روز که او علاقه برزیل را برای ایجاد یک ارز مشترک در بریکس ابراز کرد.
با این حال، لولا در اوایل فوریه به ایالات متحده سفر خواهد کرد تا با «دوست-دشمن» کشورش که روابط اقتصادی و نظامی پیچیده ای با او دارد و مسئول محکومیت و زندانی شدن او بود، ملاقات کند. همان کشوری که سازمان امنیت اش سعی داشت چند روز پیش بینی را از طریق یک کودتای مشابه مایدان سرنگون کند

در واقع این امکان وجود دارد که برزیل بتواند به طور عملی بین غرب جمعی به رهبری ایالات متحده و سازمان مشترک همکاری بریکس و شانگهای (SCO) در جنوب جهانی تعادل برقرار کند، زیرا هند با موفقیت چنین مدیریت را به اجرا میگذارد.
اما برای اینکه این اتفاق بیفتد، لولا باید از اظهارات نخست وزیر هند، نارندرا مودی، الهام بگیرد، که از محکوم کردن علنی عملیات ویژه روسیه در اوکراین امتناع کرده است، چه رسد نه اینکه آن را با سیاست بی پروای امپریالیستی ایالات متحده یکی کند.
امیدواریم که این فقط یک لغزش از سوی لولا باشد و سیگنالی برای سیاست خارجی آینده او نباشد.