راست افراطی خدمتگزار آمریکا

خدمتگزاران ارباب های خود.
در آمریکای لاتین، راست افراطی تلاش میکند تا حوزههای نفوذ را برای ایالات متحده تضمین کند. نمونه آن کودتای مایدان در برزیل است
نویسنده: فولکر هرمزدورف
یونگه ولت
ترجمه سیما صابری برای مجله هفته
اتفاقات در ۸ ژانویه در برزیل ، بار دیگر نشان داده شد که راستگرایان آمریکای لاتین و حامیان آنها تنها در صورتی به نتایج انتخابات احترام میگذارند که پیروز شوند.
نمونه های دیگر عبارتند از کودتاهای مورد حمایت ایالات متحده در گواتمالا (۱۹۵۴)، شیلی (۱۹۷۳)، هندوراس (۲۰۰۹)، پاراگوئه (۲۰۱۲)، بولیوی (۲۰۱۹) و پرو (۲۰۲۲).
روزنامه چینی گلوبال تایمز سه شنبه گذشته هشدار داد که رویدادهای اخیر در برزیل «این پتانسیل را دارد که در دیگر کشورهای آمریکای لاتین که ایالات متحده را حوزه نفوذ خود می دانند، تکرار شود.»
در حالی که نخبگان اقتصادی ملی و سیاستمداران محافظه کار راست در آمریکای لاتین در درجه اول نگران حفظ سیستمی هستند که قدرت، نفوذ و سود بدون کاهش آنها را تضمین می کند، برای ایالات متحده بازپس گیری «حیاط خلوتش» موضوع بقای خود برای تامین امنیت قدرت اقتصادی جهانی اش است.
ژائیر بولسونارو فاشیست خود اعتراف کرد که در طول مبارزات انتخاباتی در مقابل پرچم ایالات متحده ژست گرفت، زیرا نامزد مورد نظر واشنگتن بود.
دولت بایدن نیز از مدتها پیش از رئیس جمهوری در برزیل حمایت میکرد که روابط نزدیکی با کسانی که پشت حمله ۶ ژانویه ۲۰۲۱ به ساختمان کنگره آمریکا بودند، داشت.
بر اساس گزارشی که توسط شبکه خبری آمریکایی CNBC منتشر شده است، بولسونارو توسط استفان بنن، استراتژیست ارشد سابق کاخ سفید مشاوره می شود.
معتمد نزدیک دونالد ترامپ پس از شکست در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نسبت به نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا تردید داشت و اکنون نیز همین استراتژی را در برزیل دنبال می کند.
در حالی که بولسونارو پس از حملات به ساختمانهای دولتی در برازیلیا اعلام کرد که غارت اماکن عمومی «قوانین تظاهرات مسالمتآمیز را نقض میکند»، بنن از مهاجمان در پلاتفرم جناح راست «گتر» به عنوان «جنگجویان آزادی برزیل» تجلیل کرد.
سرویس پیام کوتاه Gettr که توسط سخنگوی سابق ترامپ، جیسون میلر تأسیس شد، قبلاً رویدادهای «CPAC Brasil» را که شاخه ای از کنفرانس کنش سیاسی محافظه کار ایالات متحده (CPAC) است، تامین مالی کرده است.
ژو ژیوی، کارشناس مطالعات آمریکای لاتین در آکادمی علوم اجتماعی چین، به گلوبال تایمز گفت که حزب راست افراطی کنش سیاسی محافظه کار ایالات متحده یکی از گروههایی است که پشت ناآرامیهای کنونی در برزیل است.
واقعیت این است که این «مدافعان آزادی و دموکراسی» به دولت های مترقی آمریکای لاتین اعلام جنگ کرده اند.
در ژوئن سال گذشته، در کنفرانس کنش سیاسی محافظه کار ایالات متحده در برازیلیا، پسر بولسونارو، ادواردو، از جمله از خوزه آنتونیو کاست، نامزد راست افراطی ریاستجمهوری شیلی که در سال ۲۰۲۱ توسط گابریل بوریچ، رئیس جمهور فعلی شکست خورد، و خاویر مایلی، سیاستمدار آرژانتینی، استقبال کرد خاویر مایلی، کسی است که در حال برنامه ریزی برای نامزدی ریاست جمهوری برای سال 2023 است.
سپس، در ماه نوامبر، کنفرانس کنش سیاسی محافظه کار ایالات متحده در مکزیکوسیتی، شرکت کنندگان را برای یک «مبارزه سخت» آماده کرد.
از جمله تحریک کنندگان در این جلسه می توان از ادواردو بولسونارو، که خواستار «شکستن انحصار حضور چپ در خیابان ها» شد، و لوئیس فرناندو کاماچو، فرماندار دپارتمان سانتا کروز، که از بولیوی سخنرانی کرد را نام برد.
این سیاستمدار جناح راست اپوزیسیون از 28 دسامبر به اتهام تروریسم، توطئه و سخنان نفرت پراکنی در ارتباط با کودتا علیه اوو مورالس، رئیس جمهور منتخب سه سال پیش این کشور، در بازداشت به سر می برد.
دموکرات های آمریکا با حمایت بولسونارو و حامیانش، از نیروهایی که توسط دونالد ترامپ تشویق و پشتیبانی میشوند، حمایت کردهاند.
با این حال، بولسونارو، که طبق درخواست، حدود ۸۲۰۰ پزشک کوبایی را از کشور اخراج کرده بود و خروج خود را از جامعه کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب (سلاک) اعلام کرده بود، نتوانست انتظارات بیشتر دولت ایالات متحده برآورده کند و آنها را ناامید کرد.
طرحهای شرکتهای آمریکایی برای تصاحب شرکت نفت نیمه دولتی پتروباس با شکست مواجه شد و این کشور همچنان عضو گروه BRICS (برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی) ماند که ایالات متحده آن را تهدیدی برای منافع خود میداند.
از آنجایی که «بولسوناریست ها» به دلیل کمتر شدن نفوذ ترامپ و به ثمر ننشستن انتظاراتشان و اقدام تلافی جویانه اخیر رئیس جمهور لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا در مقابل با یورش به دادگاه عالی، کنگره و کاخ ریاست جمهوری – حداقل به طور موقت – حتی موجب تقویت نفوذ لولا شد، گزینه های نامطمئنی برای آمریکا تلقی می شوند. واشنگتن احتمالا به دنبال دامن زدن به درگیری داخلی و ایجاد هرج و مرج برای به حداقل رساندن نفوذ برزیل در منطقه خواهد بود.
سیاست ایالات متحده در قبال کوبا، ونزوئلا و نیکاراگوئه ثابت می کند که جوزف بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده و استراتژیست های حزب دموکرات نیز از خواسته های تهاجمی تندروهای افراطی راست برای چنین اهدافی پیروی می کنند.
یکی از دلایل این امر کاهش نفوذ ایالات متحده در گذار از نظم جهانی تک قطبی به چند قطبی است.
به گفته زولتان پوزسار، تحلیلگر کردیت سوئیس در ۲۷ دسامبر، نظم نوین جهانی،
«نه توسط کشورهای صنعتی غربی جی۷، بلکه توسط اقتصادهای در حال رشد کشورهای بریکس ». شکل خواهد گرفت.
گسترش «بریکس پلاس» که توسط چین و روسیه تقویت و ترویج می شود، دسترسی اقتصاد ایالات متحده به مواد خام در اوراسیا، خاورمیانه و آفریقا را دشوارتر خواهد کرد.
پپه اسکوبار، روزنامهنگار برزیلی در مجله آنلاین The Cradle میگوید: «اوکراین یک سیاهچاله و اتحادیه اروپا ضعیف است که واشنگتن مجبور به خرید گاز طبیعی مایع (الانجی) آمریکا با قیمتهای غیرمعمول بالا کرده است و اروپا هیچ منبع ضروری برای غارت توسط امپراتوری ندارد.
ایگور ایوان ویالتا سورتو، روزنامهنگار علمی اهل سالوادور در پرتال آنلاین Resumen Latinoamericano نوشت: «اگر ایالات متحده سلطه جهانی خود را از دست بدهد اما آمریکای لاتین را حفظ کند، همچنان میتواند بسیار قوی باشد زیرا این قاره دارای یک ثروت منابع بسیار عالی برای این کشور است».
رژیم های دوست ایالات متحده در کشورهای دارای ذخایر معدنی به ویژه بزرگ مانند آرژانتین، بولیوی و شیلی (لیتیوم)، ونزوئلا (نفت)، پرو (نقره، مولیبدن)، برزیل (آهن، قلع) و حتی کوبا (کبالت) می توانند به موضوع بقا برای اقتصاد آمریکا تبدیل شوند.
مقاله بسیار جالب و خواندنی بود. با تشکر از رفیق شیری و ترجمه دقیق و حرفه ای ایشان و سپاس…
دوست گرامی من عضوی از نویسندگان و مترجمان مجله هفته نیستم اما از همکاران آن هستم و گاهی مطالبی را…
مجله هفته حتی به اردوغان عضو ناتو هم نه نمی گوید! حتی به امارات هم نه نمی گوید! فقط کافی…
سلام، مقاله بسیار خوبی است، پیشرفت ها و دستاوردهای شوروی را بیان کرده است. اما مانند بیشتر مقاله هایی از…
مقاله بسیار خواندنی و جالبی بود. ای کاش بسیاری از افراد ناآگاه که از خدمات انقلاب اکتبر و اتحاد شوروی…