کردها و جهادیست ها بازندگان مذاکرات سه جانبه؟
اولین گفتگو بعد از یازده سال
نزدیکی ترکیه و سوریه: گروه های کرد و جهادی ها به هراس افتادهاند
نویسنده: نیک براونز
یونگه ولت
ترجمه مجله هفته

برای اولین بار در یازده سال گذشته تماس رسمی بین نمایندگان دولت ترکیه و سوریه برقرار شد. خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه در اواسط هفته جاری در مسکو با همتایان سوری و روسی خود علی محمود عباس و سرگئی شویگو دیدار کرد. هاکان فیدان، رئیس سرویس مخفی ترکیه و همکارانش از دو کشور دیگر نیز در این ماجرا مشارکت داشتند.
پس از این مذاکرات هفت ساعته، شویگو توضیح داد که در مورد «راههای حل بحران سوریه، مشکل پناهندگان و تلاشهای مشترک برای مبارزه با گروههای افراطی در سوریه» است.
وزارت دفاع ترکیه روز پنجشنبه اعلام کرد که دیداری بین ولادیمیر پوتین، رجب طیب اردوغان و بشار اسد روسای جمهور این کشور در ماه ژانویه برنامه ریزی شده است. اسد اخیراً پیشنهاد گفتگو با اردوغان را رد کرده بود.
تا سال ۲۰۱۱ روابط اردوغان و اسد به قدری نزدیک بود که خانواده های آنها تعطیلات خود را با هم سپری می کردند. اما پس از آغاز جنگ داخلی سوریه، اردوغان رئیس جمهور سوریه را «دیکتاتور خونخوار» توصیف کرد و ترکیه به حامی اصلی گروه های رزمی جهادی در سوریه تبدیل شد.
امید اردوغان برای استقرار یک دولت تحت سلطه اخوان المسلمین در دمشق مدت هاست که از به خاک سپرده شده است.
بنابراین، نزدیکی کنونی با دمشق که توسط تماس های سرویس مخفی انجام شده است، اساساً ضد تشکل های کرد است. ترکیه منافعی در شکستن حکومت خودمختار کرد شمال و شرق سوریه دارد.
آکار روز پنجشنبه با اشاره به حزب کارگران کردستان، پکک و یگانهای مدافع خلق YPG در شمال سوریه گفت: «تنها هدف ما مبارزه با تروریسم است».
آکار همچنین از «دولت اسلامی» (داعش) به عنوان یک سازمان تروریستی نام برد که باید با آن مبارزه کرد، این در حالیستکه تنها یک ماه پیش ترکیه با هدف آزاد کردن جهادیست های اسلامی حملات هوایی به زندان اردوگاه کردها انجام داده بود.
در منطقه خودگردان کردها، اکنون این نگرانی وجود دارد که مذاکرات سه جانبه بتواند به ترکیه برای حمله زمینی که اردوغان ماه هاست آن را تهدید می کند، چراغ سبز نشان دهد.
شورای سوریه دموکراتیک روز جمعه هشدار داد «مردم آزاد سوریه ما به کارت مذاکره در دستان بازیکنانی تبدیل نشوند که فقط به منافع خود و حفظ قدرت و کنترل خود اهمیت می دهند.»
این شورا که پیش از این تلاش کرده بود با دمشق به توافق برسد، اکنون خواستار «مقابله و سرنگونی این ائتلاف و اتحاد نیروهای انقلاب و مخالفان در برابر ظلم و خونفروشی سوریه» شد.
در همین حال، مزدوران جهادی آنکارا از اعلام دولت ترکیه مبنی بر بازگرداندن مناطق اشغالی در شمال سوریه به کنترل دمشق نگران شدهاند.
شهرک نشینان جهادیست روز جمعه علیه «خیانت» اردوغان در عفرین و ادلب تظاهرات کردند.
مقاله بسیار جالب و خواندنی بود. با تشکر از رفیق شیری و ترجمه دقیق و حرفه ای ایشان و سپاس…
دوست گرامی من عضوی از نویسندگان و مترجمان مجله هفته نیستم اما از همکاران آن هستم و گاهی مطالبی را…
مجله هفته حتی به اردوغان عضو ناتو هم نه نمی گوید! حتی به امارات هم نه نمی گوید! فقط کافی…
سلام، مقاله بسیار خوبی است، پیشرفت ها و دستاوردهای شوروی را بیان کرده است. اما مانند بیشتر مقاله هایی از…
مقاله بسیار خواندنی و جالبی بود. ای کاش بسیاری از افراد ناآگاه که از خدمات انقلاب اکتبر و اتحاد شوروی…