زنجیره انسانی برای آسانژ

لندن: بیش از ۱۰۰۰ نفر در اعتراض به استرداد بنیانگذاران ویکی لیکس به ایالات متحده تظاهرات کردند.

نوشته گریت هوکمن
منتشر شده در یونگه ولت
ترجمه حمید علوی


حمایت چشمگیر از جولیان آسانژ، بنیانگذار ویکی لیکس: بیش از ۱۰۰۰ نفر روز شنبه در لندن اعتراضی زنجیره ای تشکیل دادند که به گزارش خبرگزاری رویترز، از پارلمان بریتانیا از روی پل وست مینستر تا ساحل دیگر تیمز امتداد داشت. معترضان خواستار آزادی آسانژ شدند که از ژوئن ۲۰۱۹ در زندان فوق امنیتی بلمارش در لندن نگهداری می شود.
آسانژ با حکم استرداد به ایالات متحده مواجه است. به گزارش رویترز در حاشیه این اعتراض، استلا آسانژ، همسر بنیانگذاران ویکی لیکس، گفت: «این حکم مایه ننگ بریتانیا و ننگ دولت بایدن است.» او از شرکت کنندگان تشکر کرد. جولیان از حمایتی که از او نشان داده اید انرژی زیادی خواهد گرفت و بابت آن سپاسگزار خواهد بود.
از آوریل ۲۰۱۰، پلتفرم ویکی لیکس، که آسانژ یکی از بنیانگذاران آن بود، اسناد نظامی را منتشر کرد که به عنوان محرمانه طبقه بندی شده بودند و توسط منابعی در پنتاگون به بیرون درز کرده بودند. آنها به جزئیات چگونگی ارتکاب جنایات جنگی توسط ارتش ایالات متحده در طول مداخله در عراق و افغانستان می پرداختند.
به عنوان مثال، ویدیوی «قتل جانبی» سربازان در عراق را نشان می‌دهد که ۱۸ غیرنظامی از جمله روزنامه‌نگار، نامیر نورالدین و دستیارانش را که برای رویترز مشغول تهیه گزارش بودند را با شلیک مسلسل های سنگین از هلیکوپتر به هلاکت می‌رسانند. ویکی لیکس موفق به شکستن رمزگذاری این گزارش ها شده بود.
در اکتبر ۲۰۱۰، این پلتفرم تقریباً ۴۰۰ هزار گزارش جنگی ارتش ایالات متحده از عراق را که مربوط به سال‌های ۲۰۰۴-۲۰۰۹ می‌شوند، انتشار عمومی داد. آنها تا حدی با تبلیغات جنگی پنتاگون در تضاد بودند.
علاوه بر این، ویکی لیکس پروتکل های سری از جنگ افغانستان و شرایط اردوگاه اسیران جنگی گوانتانامو را منتشر کرد. آسانژ از سوی آمریکا به ۱۸ مورد از جمله جاسوسی متهم شده است.
وزارت دفاع ایالات متحده مدعی است که این افشاگری ها جان انسان ها را به خطر انداخته است.
این روزنامه نگار در صورت استرداد به آمریکا با حکم ۱۷۵ سال زندان مواجه است. آسانژ پیش از این سال‌ها در سفارت اکوادور در لندن زندانی بود، جایی که در ژوئن ۲۰۱۲ درخواست پناهندگی کرده بود. کیتو در ابتدا درخواست او را پذیرفت، اما او هرگز نتوانست ساختمان سفارت را ترک کند. هنگامی که دولت راستگرای اکوادور در سال ۲۰۱۹ پناهندگی او را لغو کرد، آسانژ بلافاصله دستگیر و به زندان بلمارش منتقل شد.
از آن زمان، او از خود در برابر تهدید استرداد به ایالات متحده دفاع کرده است. در ژانویه ۲۰۲۱، پرونده آسانژ در دادگاه منطقه ای بریتانیا برنده شد، اما ایالات متحده درخواست تجدید نظر کرد.
در ۱۰ دسامبر همان سال، دادگاه عالی بریتانیا حکم به استرداد آسانژ داد.
در ۱۷ ژوئن ۲۰۲۲، پریتی پاتل، وزیر کشور محافظه‌کار بریتانیا، درخواست استرداد را تأیید کرد، که روزنامه‌نگار دوباره درخواست تجدیدنظر داد.
رای دادگاه همچنان معلق مانده است.
لن مک کلاسکی، رهبر سابق اتحادیه به روزنامه بریتانیایی میل گفت: «اینها یک نخبگان جهانی هستند که به صراحت بیان می کنند که پرونده آسانژ نباید تحت بررسی قرار گیرند.»
طبق گزارش رسانه ها، او به همراه جرمی کوربین، رهبر سابق حزب کارگر و کلودیا وب، نماینده سوسیالیست غیرحزبی، در این زنجیره انسانی شرکت کرد. این سه نفر همچنین از دیگر مقامات خواستند تا برای آزادی آسانژ مبارزه کنند. وب به روز شنبه به خبرگزاری بریتانیایی پی مدیا گفت: «من واقعاً می‌خواهم به نمایندگان هر حزبی بگویم که آنها برای نمایندگی دموکراسی و عدالت آنجا هستند. اگر جولیان آسانژ مسترد شود، دیگر روزنامه نگاران از افشای حقیقت می هراسند. این منجر به خودسانسوری روزنامه نگاران در سراسر جهان خواهد شد. آنها به خود خواهند گفت:
“یک دقیقه صبر کنید، من در این موضوع دخالت نمی کنم، ببینید چه اتفاقی برای جولیان آسانژ افتاده است.”
کریستین هرافنسون، سردبیر ویکی لیکس روز شنبه در ویدئویی در حساب توییتر این پلتفرم در خارج از پارلمان بریتانیا گفت که آسانژ روزنامه نگاری است که هیچ جرمی جز گفتن حقیقت مرتکب نشده است. او به همه همکارانش هشدار داد: «امروز جولیان، فردا تو.»


از شانس و اقبال، جولیان آسانژ، بنیانگذار ویکی لیکس، اندکی پس از زنجیره انسانی چشمگیر در اطراف پارلمان لندن، به ویروس کرونا مبتلا شد. تا اطلاع ثانوی، او اکنون باید قرنطینه ۲۴ ساعته را بدون هیچ تماس خارجی در سلول انفرادی خود تحمل کند.
جولیان آسانژ، بنیانگذار ویکی لیکس که بیش از سه سال است در زندان به سر می برد، در زندان بلمارش لندن به ویروس کرونا مبتلا شده است.
نتیجه تقریباً همزمان با تظاهراتی که خواستار آزادی آسانژ و علیه استرداد او به ایالات متحده بودند، رخ داد.
“او روز شنبه تست کووید-۱۹ مثبت شد، همان روزی که هزاران نفر برای حمایت از او به خیابان ها ریختند.” همسر او، استلا آسانژ، به خبرگزاری بریتانیایی PA گفت.
آسانژ ۵۱ ساله اکنون “۲۴ ساعت شبانه روز در سلول خود محبوس است” و نگران سلامتی خود است.
بستگان پیش از این نسبت به سلامت روانی و جسمی آسانژ ابراز نگرانی کرده بودند.
هزاران نفر از حامیان او در آخر هفته با تشکیل زنجیره انسانی در اطراف پارلمان بریتانیا، خواستار آزادی بنیانگذار ویکی لیکس شدند.