توطئه و پاپوش دوزی برای مبارزان ضد استعماری
اوگینگا اودینگا
مبارز ضد استعمار تحت نظر
پس از استقلال کنیا: افشاگریها نشان میدهند که یک سیاستمدار نامطلوب به بریتانیا چگونه مورد حمله قرار میگیرد و تلاش برای او پاپوش میدوزند.
نوشته امره شاهین
ترجمه حمید علوی
مجله هفته

در طول جنگ سرد، دولتهای غربی بسیار خوشحال بودند که از اصطلاح تبلیغاتی «جهان آزاد» بهعنوان خودخوانی برای بیاعتبار کردن دولتهای سوسیالیستی به عنوان ادعایی غیرآزاد استفاده کنند.
آنچه که این «جهان آزاد» به صورت ملموس به نظر میرسید، شناخته شده است – فقط کافی است به جنگ ایالات متحده علیه ویتنام یا کودتاهای مختلف سازماندهی شده توسط غرب فکر کنید.
با این حال، فهرست جرایم احتمالاً در سال های آینده با چند نکته تکمیل می شود:
ده ها پرونده مربوط به دهه ۱۹۶۰ در حال حاضر در بریتانیا تحت بایگانی سری هستند. همانطور که روزنامه انگلیسی گاردین روز شنبه گزارش داد، پس از استقلال کنیا در سال ۱۹۶۳ اداره تحقیقات اطلاعات (IRD)، بخش تبلیغات وزارت خارجه بریتانیا، یک کمپین سه ساله بدنام کردن معاون رئیس جمهور وقت کنیا اوگینگا اودینگا را آغاز کرد.
او نه تنها یک مبارز برجسته ضد استعماری بود، بلکه برخلاف رئیس جمهور طرفدار غرب، جومو کنیاتا، او یک چپگرا بود. درست است، طبق اسناد، انگلیسی ها اودینگا را کمونیست نمی دانستند.
با این حال، این واقعیت که او می خواست روابط خود را با دولت های سوسیالیستی گسترش دهد، حمایت مالی اتحاد جماهیر شوروی و چین را پذیرفت و همچنین در سیاست داخلی از خطی متفاوت با کنیاتا برگزید به این دلایل انگلیس او را به عنوان «تهدیدی برای منافع بریتانیا» طبقه بندی کرد.
با این حال، اودینگا را نمی توان به سادگی جایگزین کرد. او به افراد با نفوذ خلق لو تعلق داشت.
طبق پرونده ها، حداقل چهار عملیات از بخش توطئه های کثیف IRD، واحد تحریریه ویژه علیه او وجود داشته است: از جمله، در سال ۱۹۶۵ روزنامه دیلی تلگراف مقاله ای با عنوان «سند انقلاب در کنیا» منتشر کرد که در مورد جزوه ای از «جبهه مردمی شرق آفریقا» بود.
دولت کنیاتا را «ارتجاعی، فاشیست و ناصادق» توصیف می کند، اما اودینگا را یک «رهبر انقلابی بزرگ» می نامد که توسط «حزب سوسیالیست انقلابی خلق کنیا تازه تاسیس» به قدرت می رسد.
این کمپین تبلیغاتی برای دامن زدن به این سوء ظن بود که معاون رئیس جمهور می تواند کودتا کند.
اودینگا به آنچه در حال رخ دادن بود مشکوک بود و در اوایل سال ۱۹۶۴ علناً از «سیل تهمت» در مطبوعات بریتانیا شکایت کرد.
در جریان یورش به دفتر و آپارتمان وی هیچ مدرک مشخصی مبنی بر کودتا یافت نشد، به همین دلیل او در ابتدا سمت خود را حفظ کرد.
در سال ۱۹۶۶ اودینگا خود از دولت استعفا داد و یک حزب سیاسی جدید به نام اتحادیه مردم کنیا را تشکیل داد.
با این حال، اعضای آن بدون محاکمه زندانی شدند و این حزب در سال ۱۹۶۹ ممنوع شد. اودینگا دستگیر و بعداً زندانی شد.
افشاگریها در جریان انتخابات ریاستجمهوری کنیا در همه زمانها آشکار میشوند، که در آن، رایلا، پسر اودینگا برای جانشینی رئیس ایالت اوهورو کنیاتاس، پسر اولین رئیسجمهور مبارزه میکند.
قبلاً در ماه مه، چندین پرونده از طبقه بندی خارج شد که نشان دهنده فعالیت های تبلیغاتی بیشتر بریتانیا بود.
برای دههها، اعلامیهها و گزارشهای جعلی کشورهای سراسر جهان را بیثبات کرده، به تنش نژادی دامن میزند، هرج و مرج را کاشت و خشونت را تحریک میکند.
از جمله، این کمپین با هدف فراخواندن مسلمانان به مبارزه با اتحاد جماهیر شوروی و ترویج بنیادگرایی و جهادگرایی در کشورهای دارای اکثریت مسلمان بود. برای اینکه «معتبر» به نظر برسد، اسناد همچنین خواستار نفرت از اسرائیل میشدند.
ماشین جعل و دروغ پراکنی بریتانیا از گذشته تا حال.
سال گذشته، روزنامه بریتانیایی آبزرور یک کمپین IRD در اندونزی را در سال ۱۹۶۵ افشا کرد که منجر به بزرگترین قتل عام ضد کمونیستی در تاریخ شد و صدها هزار نفر را کشت.
جزوه های IRD که گفته می شود توسط میهن پرستان اندونزیایی نوشته شده بودند، از ساکنان این کشور می خواستند که حزب کمونیست اندونزی را که در آن زمان بزرگترین حزب کمونیست جهان خارج از کشورهای سوسیالیستی بود، نابود و اعضای آنرا قتل عام کنند.
مقاله بسیار جالب و خواندنی بود. با تشکر از رفیق شیری و ترجمه دقیق و حرفه ای ایشان و سپاس…
دوست گرامی من عضوی از نویسندگان و مترجمان مجله هفته نیستم اما از همکاران آن هستم و گاهی مطالبی را…
مجله هفته حتی به اردوغان عضو ناتو هم نه نمی گوید! حتی به امارات هم نه نمی گوید! فقط کافی…
سلام، مقاله بسیار خوبی است، پیشرفت ها و دستاوردهای شوروی را بیان کرده است. اما مانند بیشتر مقاله هایی از…
مقاله بسیار خواندنی و جالبی بود. ای کاش بسیاری از افراد ناآگاه که از خدمات انقلاب اکتبر و اتحاد شوروی…