
محور جنوب-جنوب: تهران و مسکو پشت پکن را در قبال مسئله تایوان تقویت می کنند
منتشر شده در راشا تودی
ترجمه مینا صابری
مجله هفته
اکثریت قریب به اتفاق کشورها، مطابق با موضع پکن، تایوان را بخشی از دولت چین می دانند.
با این وجود، ایالت های غربی و بالاتر از همه ایالات متحده آمریکا، تایوان را به عنوان متحد احتمالی در برابر جمهوری خلق تقویت می کنند.
ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران با ابراز همبستگی با همتای چینی خود شی جین پینگ در موضوع تایوان، به وی گفت که جمهوری اسلامی به دنبال روابط راهبردی نزدیکتر با جمهوری خلق چین است و کاملاً به سیاست چین واحد متعهد است.
به گزارش رسانه ها، رئیس جمهور ایران روز جمعه پس از دیدار یک ساعته با همتای چینی خود شی جین پینگ گفت:
حمایت از سیاست چین واحد، سیاست روشن و اصولی جمهوری اسلامی ایران است.
رئیسی آمریکا را به دخالت در امور داخلی کشورهای دیگر متهم کرد و هشدار داد که سیاست های آمریکا “به تهدیدی برای صلح و امنیت بین المللی تبدیل شده است”.
رئیس جمهور ایران به جین پینگ اعلام کرد که تهران آماده افزایش همکاری ها با پکن در همه زمینه ها به ویژه امنیت انرژی و دریایی است. وی هشدار داد که هرگونه تلاش ایالات متحده برای بازگرداندن سیاست بین المللی به سناریویی شبیه به جنگ سرد، نشانه ضعف و افول واشنگتن است.
رئیسی گفت: ایران زمینه لازم را برای امنیت جمعی و توسعه در غرب آسیا فراهم کرده است و می تواند به عنوان الگویی برای تقویت اعتماد سیاسی و توسعه اقتصادی در منطقه باشد.
رهبران دو کشور همچنین در مورد پیشنهادهای ایران برای عضویت در گروه بریکس (برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی) و پیمان امنیتی سازمان همکاری شانگهای گفتگو کردند.
تهران دومین شریک استراتژیک کلیدی چین است که حمایت قاطع خود را از پکن در بحبوحه تشدید تنش ها بر سر تایوان اعلام کرده است.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه نیز روز جمعه بر پایبندی روسیه به سیاست چین واحد تاکید کرد و تاکید کرد که موضع مسکو در مورد این موضوع “کاملا روشن” و “بدون تغییر” است.
سیاست چین واحد به این معنی است که جمهوری خلق تنها چین در جهان است و تایوان بخشی از چین است.
اصولا این سیاست توسط اکثریت قریب به اتفاق اعضای سازمان ملل متحد از جمله ایالات متحده دنبال می شود. با این حال لاوروف افزود:
«اما در عمل، همانطور که میدانید، اعمال آنها همیشه با حرفهایشان مطابقت ندارد.»
دیپلمات ارشد روسیه در سخنان خود به اختلافات جاری بر سر مسئله تایوان اشاره کرد.
تنش ها بین چین و آمریکا بر سر این جزیره که پکن آن را استانی جدایی طلب می داند، در روز اول ریاست جمهوری جو بایدن، زمانی که پکن از واشنگتن به دلیل اجازه دادن به نماینده دولت جزیره در واشنگتن برای پیوستن به وی انتقاد کرد، شروع به تشدید کرد. دعوت به افتتاحیه
در ۱۸ ماه پس از آن، بایدن بارها نشان داده است که ایالات متحده در صورت آنچه آمریکا “تجاوز” چین مینامد از تایوان دفاع خواهد کرد.
او با انجام گرفتن این موضع، سیاست پیشینیان خود مبنی بر «ابهام استراتژیک» در مورد تایوان را شکست.
تنش ها در منطقه طی دو هفته گذشته تشدید شده است. پس از آنکه فایننشال تایمز در ۱۹ جولای گزارش داد که رئیس مجلس نمایندگان – سومین مقام ارشد واشنگتن پس از بایدن و معاون رئیسجمهور هریس – میتواند به عنوان بخشی از یک تور آسیایی با اعضای کنگره به تایوان سفر کند.
مقامات و رسانه های چین به پلوسی هشدار داده اند که از تایپه بازدید نکند و ارتش آزادیبخش خلق و نیروی دریایی ایالات متحده فعالیت های نظامی خود را در اطراف جزیره افزایش داده اند.
پلوسی روز شنبه عازم آسیا شد و قرار است به طور رسمی از ژاپن، کره جنوبی، اندونزی و سنگاپور بازدید کند.
این سخنگوی و کارکنانش قبلاً به دلیل نگرانی های امنیتی از اظهار نظر در مورد برنامه های سفر خود و اینکه آیا این سفر ممکن است توقفی در تایوان داشته باشد، خودداری کردند.
برنامه سفر رسمی منتشر شده در روز یکشنبه شامل توقف در تایوان نیست.
مقامات و رسانه های چین به پلوسی هشدار داده اند که از تایپه بازدید نکند و ارتش آزادیبخش خلق چین و نیروی دریایی ایالات متحده فعالیت های نظامی خود را در اطراف جزیره افزایش داده اند.
پلوسی روز شنبه عازم آسیا شد و قرار است به طور رسمی از ژاپن، کره جنوبی، اندونزی و سنگاپور بازدید کند.
این سخنگوی و کارکنانش قبلاً به دلیل نگرانی های امنیتی از اظهار نظر در مورد برنامه های سفر خود و اینکه آیا این سفر ممکن است توقفی در تایوان داشته باشد، خودداری کردند.
برنامه سفر رسمی منتشر شده در روز یکشنبه شامل توقف در تایوان نیست.