پرش به محتوا

تضاد در سرویس های اطلاعاتی اسرائیل بر سر ایران.



بورل در تهران – سرویس‌های مخفی اسرائیل بر سر موضوع هسته‌ای ایران اختلاف نظر دارند.

مذاکرات متزلزل بر سر توافق هسته ای با ایران باید در چند روز آینده پس از سفر جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به تهران، از سر گرفته شود. اکنون رسانه های اسرائیلی گزارش می دهند که سرویس اطلاعات نظامی و موساد در بحث احیای توافق هسته ای با ایران با هم اختلاف دارند.

جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران روز شنبه در تلاش برای احیای توافق هسته ای با ایران در تهران دیدار کردند. مذاکرات قرار است «در روزهای آینده» با نزدیک شدن به سفر جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به خاورمیانه، از سر گرفته شود. تاریخ دقیقی برای دور جدید مذاکرات هسته ای مشخص نشده است.
پیش از این، بر اساس اطلاعات پولیتیکو، یایر لاپید، وزیر امور خارجه اسرائیل، به بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در خصوص سفر برنامه ریزی شده وی به تهران با هدف از سرگیری مذاکرات بر سر توافق هسته ای ایران، حمله کرده بود. گفته می شود که لاپید، بورل را به نادیده گرفتن هشدارهای اخیر اسرائیل متهم کرده است. بر اساس هشدار های اسرائیل ایران قصد دارد «غیر نظامیان اسرائیلی را در ترکیه بکشد».

در ماه‌های اخیر، سوء قصدهای متعددی علیه دانشمندان ایرانی و افسران سپاه پاسداران ایران صورت گرفته است که گفته می‌شود سرویس اطلاعات خارجی اسرائیل، موساد در آن دست داشته است. به گزارش رسانه های اسرائیلی، لاپید هفته گذشته با مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه برای خنثی کردن طرح های ادعایی حمله به اسرائیلی ها و تلافی احتمالی ایران در ترکیه دیدار کرد.

روزنامه اسرائیلی جروزالم پست گزارش داد که در همین حال چندین ژنرال اسرائیلی، از جمله هارون حلیوا، رئیس اطلاعات نظامی، از بازگشت به توافق هسته ای با تهران حمایت می کنند، در حالی که آویو کوهاوی، رئیس ستاد کل نیروهای دفاعی اسرائیل با آن مخالف است. گفته می شود که دیوید بارنیا، رئیس موساد از موضع کوهاوی در قبال ایران حمایت می کند.

حلیوا و چند افسر ارشد دیگر معتقدند که «توافق بد» بهتر از عدم توافق است، زیرا به اسرائیل اجازه می‌دهد تا برای یک پاسخ نظامی تمام عیار علیه ایران آماده شود. گفته می شود، وزیر دفاع اسرائیل، بنی گانتز، نیز متقاعد شده است که بازگشت به توافق با ایران، گزینه ای با ضرر کمتر برای اسرائیل است.
از سوی دیگر کوهاوی، تصریح کرد که توافق برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) را خطرناک می‌داند.
و چندین بار علناً گفت که به ارتش اسرائیل (نیروهای دفاعی اسرائیل) دستور داده است تا برنامه‌های عملیاتی جدیدی را برای حملات به ایران طراحی کنند تا در صورت لزوم با حملات هوایی جلوی توسعه تسلیحات هسته‌ای ایران را بگیرند.

توافق هسته ای محدود به سال ۲۰۲۵ است. موساد بر این باور است که اگر بند منقضی شدن توافقنامه اجرایی شود، تهران برنامه های خود را بیش از پیش تسریع خواهد کرد و اورانیوم را فراتر از سطوح توافق شده بدون نظارت غنی سازی خواهد کرد.
در اواسط ماه مه، مذاکره کننده ارشد اتحادیه اروپا، انریکه مورا، تلاش های بیهوده ای برای دستیابی به توافق در مذاکرات هسته ای متزلزل با ایران انجام داد. اما سفر مورا به ایران عواقب عجیبی داشت: در راه بازگشت، در یک توقف در فرانکفورت برای چند ساعت توسط پلیس بازداشت شد.
پس از این حادثه، خبرگزاری ایرنا ایران اظهار داشت که اسرائیل پشت این رویدادها بوده است که هدف آن خنثی کردن پیشرفت در مذاکرات ایران است.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، چند روز بعد به اسرائیل سفر کرد.
این دیدار در تهران سر و صدای زیادی به پا کرد. زیرا اسرائیل معاهده عدم اشاعه تسلیحات هسته ای را امضا نکرده است و بنابراین تحت تحقیقات منظم آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار نمی گیرد.
چند روز پس از سفر گروسی به اسرائیل، شورای حکام آژانس با صدور قطعنامه ای ایران را به «عدم همکاری» متهم کرد.
مذاکرات هسته ای وین از ماه مارس به بن بست رسیده است.
آمریکا و ایران که از سال ۱۹۸۰ رسماً هیچ روابط دیپلماتیکی با هم ندارند، یکدیگر را به ممانعت از مذاکرات متهم می کنند و به طور غیرمستقیم از طریق اتحادیه اروپا با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند.

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: