دولت ایالات متحده در مورد سیاست خود در مورد کوبا تا حدودی تجدید نظر میکند. وزارت امور خارجه آمریکا شامگاه دوشنبه اعلام کرد که خدمات کنسولی و رسیدگی به ویزا در سفارت آمریکا در هاوانا، مجدداً تا کمی افزایش می یابد تا تعداد بیشتری از کوبایی ها بتوانند برای دیدن اقوام خود وارد ایالات متحده شوند.
سقف انتقال پول از ایالات متحده به کوبا هم تغییر کرده و محدودیت های آن برداشته خواهد شد. به طور کلی، سفر بین دو کشور باید تا حدودی افزایش یابد و دوباره امکان پذیر شود.
به گفته مسئولان آمریکایی، هدف از این تغییرات دسترسی بهتر بخش خصوصی کوبا به خدمات اینترنتی آمریکایی و پلتفرم های تجارت الکترونیک خواهد بود.
وزارت خارجه کوبا در بیانیه ای این تصمیم را “گامی محدود در مسیر صحیح” خواند. با این حال این تصمیمات، هیچ تغییری در مورد تحریم ایالات متحده علیه کوبا و همچنین در مورد سیاست تحریمی “اقدامات محاصره اقتصادی” رئیس جمهور سابق ایالات متحده دونالد ترامپ ایجاد نمی کند.
در اواخر آوریل، ایالات متحده و کوبا برای اولین بار در چهار سال گذشته مذاکرات مستقیم دیپلماتیک در سطح عالی در مورد مهاجرت برگزار کردند.
با توجه به افزایش مهاجرت غیرقانونی از کوبای سوسیالیستی به ایالات متحده از جمله در این گفتگو ها در مورد اجرای توافقنامه های مهاجرتی صحبت شد.
از جمله، وزارت خارجه کوبا از عدم پایبندی ایالات متحده به توافقنامه دوجانبه انتقاد کرد که قرار بود سالانه صدور ۲۰ هزار ویزا را برای متقاضیان کوبائی تضمین کند. اکنون یک مقام ارشد دولت آمریکا ادعا کرده است امیدوار است به زودی این مقدار ویزای توافق شده صادر شود.
“سندرم مرموز هاوانا”
کارکنان سفارت آمریکا در هاوانا سال ها پیش به بهانه به اصطلاح “سندرم هاوانا” به حداقل کاهش یافت.
ده ها دیپلمات آمریکایی و خانواده هایشان که در پایتخت کوبا زندگی می کنند از سال ۲۰۱۶ از سردردهای مرموز، کاهش شنوایی، سرگیجه و حالت تهوع شکایت داشتند.
شکایات مشابه بعداً در سایر نقاط جهان نیز گزارش شد. یک گزارش اطلاعاتی ایالات متحده در فوریه ۲۰۲۲ می گوید که برخی از موارد “سندرم هاوانا” ممکن است عمداً توسط نوعی تابش الکترومغناطیسی ایجاد شده باشد.
اخیراً، در ماه ژانویه، سازمان سیا اعلام کرد که در تحقیقات خود هیچ مدرکی مبنی بر اینکه یک کشور خاصی مسئول این حوادث است پیدا نکرده و اصولا بعید است که یک بازیگر خارجی باعث “سندرم هاوانا” شده باشد.
ترامپ در دوران تصدی خود، رابطه تا حدودی بازتری با کوبا را که توسط باراک اوباما، رئیس جمهور قبلی آغاز شده بود، بطور کامل قطع کرد.
اکنون جو بایدن، جانشین ترامپ، دوباره تغییرات مختصری در این سیاست ایجاد کرده است..
یک مقام دولت آمریکا تاکید کردند که هیچ ارتباطی بین برنامه های فعلی و اجلاس آینده آمریکا در لس آنجلس در ژوئن – گردهمایی ایالت های آمریکای شمالی، مرکزی و جنوبی – وجود ندارد. چند تن از سران کشورهای آمریکای لاتین اخیراً در صورت عدم دعوت کوبا یا سایر کشورهای مخالف سیاست های امپریالیستی آمریکا، مشارکت خود در این اجلاس را زیر سوال برده بودند.
این مقام مسئول تاکید کرد که تصمیم گیری در خصوص دعوت نامه ها همچنان ادامه دارد و نهايي نشده است.