پرش به محتوا

تولید سلاح‌های بیولوژیک و شیمیایی آمریکا خطری بالقوه علیه همه جهانیان – طلیعه حسنی

اعتراف و انکار سیاه‌کاران

تولید سلاح‌های بیولوژیک و شیمیایی آمریکا خطری بالقوه علیه همه جهانیان

طلیعه حسنی

دانش و امید، شماره ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۱

بیل کلینتون:

کاری که دولت ایالات متحده انجام داد شرم‌آور بود و من متاسفم!

بهتر است بحث «اعتراف و انکار سیاه‌کاران» را به اختصار با دو نمونه تکان‌دهنده تاریخی نه چندان دور آغاز کنیم.

در ۱۶ ماه مه ۱۹۹۷، بیل کلینتون رئیس‌جمهور وقت آمریکا، به خاطر مطالعات بیماری سفلیس بدون ارائه دارو و درمان بر روی مردان سیاه‌پوست شهر تاسکیگی ایالات آلابامای آمریکا، از قربانیان باقیمانده این آزمایش و اعضای خانواده‌ آنها در کاخ سفید رسماً عذرخواهی کرد. این آزمایش، که «طولانی‌ترین آزمایش غیردرمانی بر روی انسان» در تاریخ پزشکی بود، تحت نظارت سرویس سلامت عمومی ایالات متحده در انستیتوی تحقیقات پزشکی تاسکیگی به مدت ۴۰ سال بین سال‌های ۱۹۳۲ تا ۱۹۷۲، ادامه داشت تا آن که پیتر باکستون، پژوهش‌گر پیشین بیماری‌های مقاربتی، حقایق مربوط به روش‌های غیراخلاقی این مطالعه را با خبرنگار آسوشیتدپرس در میان گذاشت. 

این مطالعه روی ۳۹۹ نفر از پسران و نوادگای بردگان سیاه‌پوست انجام می‌گرفت. کسانی که هرگز توسط پزشکی معاینه نشده بودند و از این رو، وقتی خبر خدمات پزشکی رایگان در کلیساها و مزارع پنبه منتشر شد، غافل از درد و عذابی که برای دهه‌ها باید تحمل کنند، دسته دسته به راه افتادند. در اواسط دهه ۱۹۴۰، پنی‌سیلین به عنوان درمان استاندارد سفلیس شناخته شده بود، اما آگاهانه به افراد مورد مطالعه دارو داده نمی‌نشد تا پژوهش‌گران بتوانند مراحل مختلف پیشرفت بیماری را در بدن انسان مطالعه کنند. بعد از مرگ هم برای صدور جواز دفن، ابتدا باید مطالعات مربوط به کالبدشکافی انجام می‌گرفت! دولت برای گرفتن رضایت خانواده‌ها برای طی این مراحل، ۵۰دلار هزینه کفن و دفن را به آنها پرداخت می‌کرد. کلینتون، در مراسم کاخ سفید، سخنان خود را با اشاره به چند تن از بازماندگان این تحقیق که همگی بیش از 85 سال داشتند، به زبان آورد:

«… دولت ایالات متحده کاری کرد که عمیقاً و به شدت از نظر اخلاقی اشتباه بود…. هیچ نیرویی روی زمین نمی‌تواند زندگی‌های از دست رفته، دردهای متحمل شده، سال‌های عذاب و اندوه درونی را به شما بازگرداند. کاری که انجام شد قابل بازگشت نیست. اما ما می‌توانیم به سکوت پایان دهیم. می‌توانیم نادیده گرفتن واقعیت را متوقف کنیم. ما می‌توانیم به چشمان شما نگاه کنیم و در نهایت از طرف مردم آمریکا بگوییم، کاری که دولت ایالات متحده انجام داد شرم‌آور بود و من متاسفم.»

البته کلینتون هم‌زمان که کار دولت آمریکا را شرم‌آور می‌خواند، مسئولیت این جنایت تکان‌دهنده تحت نام تحقیقات علمی را بر دوش مجریان مطالعه انداخت. انتقال بار گناه بر دوش کسانی که دارای مصونیت قانونی هستند و هرگز مورد پیگرد و مجازات قانونی قرار نمی‌گیرند. نه فقط این، بلکه کلینتون درست زمانی که می‌گفت «ما می‌توانیم به سکوت پایان دهیم »، به سکوت خود ادامه داد و آگاهانه بر مطالعات مشابهی که در دهه ۱۹۴۰ میلادی در گواتمالا تحت نظر دکتر «جان باتلر»، از نام‌آورترین پژوهش‌گران آمریکایی در آزمایش‌های بیولوژیک، انجام گرفته بود، چشم فروبست و زحمت عذرخواهی از مردم گواتمالا را به رؤسای جمهور بعدی آمریکا محول کرد. حالا بعد از نزدیک به ۱۳ سال، در اول اکتبر ۲۰۱۰، نوبت رئیس‌جمهور باراک اوباما بود تا بعد از انتشار نتیجه پژوهش‌های سوزان روربی، استاد کالج ولسلی از رئیس دولت و مردم گواتمالا عذرخواهی کند. مطالعات خانم روربی نشان می‌داد، آزمایش‌های انجام شده در گواتمالا شبیه آزمایش‌ها روی سیاه‌پوستان ایالت آلاباما توسط همین دکتر باتلر بوده است. این آزمایش‌ها بین سال‌های ۱۹۴۶ تا ۱۹۴۸، روی ۵۵۰۰ نفر، اکثراً از زندانیان، بیماران روانی، روسپیان و یتیمان انجام شد. در بیشتر موارد میکرب یا ویروس بیماری‌های مقاربتی را مستقیماً به بدن انسان‌ها وارد می‌کردند. یکی از وسایل انتقال بیماری هم زنان روسپی گواتمالا بودند که تنها با دریافت ۲۵ دلار در برابر هر بار تزریق انواع مختلف واکسن‌های سوزاک، در رابطه با سربازان یا زندانیان، آنان را بی‌خبر به این بیماری مقاربتی مبتلا می‌ساختند. هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه وقت آمریکا بعد از انتشار گزارش خانم روربی، این آزمایش‌ها را «غیراخلاقی» و «منزجرکننده» خواند، اما رئیس‌جمهور گواتمالا به‌درستی آن را «جنایت علیه بشریت» نامید.۱،۲،۳

دو نکته در نمونه‌های بالا قابل توجه است: اول اینکه در هر دو مورد دولت آمریکا قائم به ذات، پیش از افشا شدن این جنایات اقدام به عذرخواهی نکرد؛ دوم اینکه ادعای دولت آمریکا برای حضور در گواتمالا کمک به سیستم بهداشت این کشور اعلام شده بود، اما انتخاب این کشور دور با مردمی فقیر و کم‌سواد، برای پنهان نگه‌داشتن چنین فعالیت‌های به شدت خطرناک و جنایت‌بار، انتخابی «هوشمندانه» بود! ادامه همین انتخاب‌های «هوشمندانه» آمریکا را امروز می‌توان از جمله در اوکراین دید.

آزمایشگاه‌های بیولوژیکی در اوکراین، انکارها و اعتراف‌ها

ششم مارس ۲۰۲۲ (۱۵ اسفند ۱۴۰۰)، دولت روسیه از دست یافتن به مدارک و شواهدی دال بر وجود شبکه‌ای از آزمایشگاه‌های سلاح‌های بیولوژیک و شیمیایی در اوکراین خبر داد. به گفته مقامات روسیه، اسناد به دست آمده ثابت می‌کنند، فعالیت آزمایشگاه‌های بیولوژیکی اوکراین در نزدیکی مرزهای روسیه بر روی توسعه انواع سلاح‌های بیولوژیکی است؛ و در هفته‌های اخیر برای پاک کردن شواهد برنامه‌های نظامی بیولوژیکی در این مراکز تحت مدیریت و بودجه آمریکا، و نیز از بین بردن نمونه‌های آزمایشگاهی طاعون، وبا، سیاه زخم و سایر عوامل بیماری‌زا به شکلی شتاب‌زده اقدام شده است.

کشور چین که از اولین قربانیان سلاح‌های بیولوژیک کشورهای امپریالیستی از دهه‌های اول قرن بیستم تا به امروز بوده، ضمن خطرآفرین خواندن فعالیت‌های بیولوژیکی واشنگتن از نظر امنیتی، با نگاهی تأییدآمیز نسبت به اطلاعات روسیه، اعلام کرد: «ایالات متحده ۳۳۶ آزمایشگاه در ۳۰ کشورِ تحت کنترل خود، از جمله فقط ۲۶ آزمایشگاه در اوکراین دارد.» روسیه در گزارش‌های بعدی خود تعداد آزمایشگاه‌های اوکراین را بیش از ۳۰ اعلام کرد و هشدار داد، ارتش اوکراین استفاده از سلاح‌های بیولوژیک علیه مردم دنباس و روسیه را در برنامه خود داشته است.

بنا بر گزارش‌های متعدد، تعداد این آزمایشگاه‌ها در اطراف روسیه، که عملاً همگی متعلق به آمریکا اما در قلمروهای دیگران است، آن قدر زیادند که مانند کمربندی این کشور را در میان خود گرفته‌اند.

هیاهوی بلافاصلۀ بلندگوهای زنجیره‌ای و مقامات رسمی و غیررسمی امپریالیسم جهانی برای دروغ خواندن چنین اطلاعاتی، دور از انتظار نبود. کوک ساز همگی هم یک‌سان و نت واحدی در آنها به تکرار شروع به نواختن کردند. آنها بدون ارائه هیچ سند و مدرکی ادعا کردند که روسیه «مثل همیشه» دست به دامان «تئوری توطئه» شده و حتی اینکه، روسیه تحت پوشش این جنجال تبلیغاتی در نظر دارد تا استفاده از سلاح‌های شیمیایی علیه مردم بی‌گناه اوکراین را به گردن دیگری بیاندازد!

سخنگوی پنتاگون، اتهامات روسیه را «پوچ و خنده‌دار» خواند و سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادعا کرد روسیه در تلاش برای توجیه اقدامات وحشتناک خود در اوکراین، «بهانه‌های نادرست اختراع می‌کند.» ولادیمیر زلنسکی، کمدین دست‌نشانده نولاند به عنوان رئیس یک دولت، ادعا کرد همه دنیا (؟) می‌دانند که «هیچ سلاح شیمیایی یا هیچ سلاح کشتار جمعی دیگری در سرزمین من ساخته نشده است.»۴ 

در گرماگرم بازار داغ انکار و اتهام، و در فاصله زمانی بسیار کوتاهی، اتفاق عجیبی رخ داد. درست دو روز بعد از گزارش مذکور از طرف روسیه، ویکتوریا نولاند، طراح، رهبر و مجری کودتای ۲۰۱۴ اوکراین و مسئول سیاسی آمریکا در این کشور و معاون وزیر خارجه کنونی، برای ارائه توضیحات به مجلس سنا فرا خوانده شد. پاسخ‌های خانم نولاند در این نشست به پرسش‌های سناتور مارکو روبیو درباره وجود چنین تأسیساتی در اوکراین، برای جناب سناتور چنان تکان‌دهنده و دور از انتظار دپیلماتیک بود که کوشید با طرح سؤال زیرکانه‌ دیگری شاید آب رفته را به جوی بازگرداند. انتظار روبیو برای شنیدن یک انکار صریح از سوی نولاند برآورده نشد و روایت دیگری از حقیقت از بلندگوی سنای این کشور به اطلاع همگان رسید. این روایتِ دیگر، ضربه‌ای سنگین به سیستم اطلاع‌رسانی ایالات متحده بود. پیش از بررسی بیشتر موضوع، نگاهی به عین این پرسش و پاسخ خالی از فایده نیست.

سناتور مارکو روبیو: آیا اوکراین دارای سلاح‌های شیمیایی یا بیولوژیکی است؟

ویکتوریا نولاند: اوکراین دارای تاسیسات تحقیقاتی بیولوژیکی است که در واقع، ما اکنون کاملاً نگران نیروهای روسی هستیم که ممکن است به دنبال کنترل آنها باشند، بنابراین با اوکراینی‌ها کار می‌کنیم تا ببینیم در صورت نزدیک شدن نیروهای روسی چگونه می‌توانیم از افتادن هر یک از این مواد تحقیقاتی به دست آنها جلوگیری نماییم.

روبیو: مطمئنم که شما آگاهید که گروه‌های تبلیغاتی روسیه اکنون انواع اطلاعات را در مورد چگونگی کشف توطئه اوکراینی‌ها برای پرتاب سلاح‌های بیولوژیکی در کشور و با هماهنگی ناتو در آنجا منتشر می‌کنند. اگر یک حادثه یا حمله با سلاح بیولوژیکی یا شیمیایی در داخل اوکراین رخ دهد، آیا در ذهن شما تردیدی وجود دارد که روس‌ها ۱۰۰درصد پشت آن هستند؟

نولاند: هیچ شکی در ذهن من نیست، سناتور. و در واقع، این یک تکنیک کلاسیک روسی است که طرف مقابل را به خاطر کاری که خود قصد انجامش را دارد سرزنش کند.۵

برای ابهام‌زدایی از سؤال و جواب دوم، و اینکه ببینیم آیا این یک «تکنیک کلاسیک روسی» است یا کارزار دروغ و انکار و اتهام آمریکا و هم‌دستان جهانی‌اش یک تکنیک کلاسیک و شناخته شده نظام امپریالیستی، کافی است به دو نمونه صریح و در عین حال شرم‌آور از طرف بلندپایگان آمریکا بسنده کنیم.

مایک پمپئو، وزیر خارجه پیشین آمریکا روز ۱۵ آوریل ۲۰۱۹، در دانشگاه تگزاس با لودگی خاص قلدران محل گفت: «وقتی من رئیس سی‌آی‌ای بودم؛ ما دروغ می‌گفتیم؛ تقلب می‌کردیم؛ دزدی می‌کردیم. عین این بود … ما دوره‌های آموزشی کاملی داشتیم. این، دوران شکوه آمریکا را به شما یادآور می‌شود.»۶ 

نمونه دیگر، اظهارات سراپا دروغ کالین پاول، وزیر خارجه دیگر آمریکا، در شورای امنیت سازمان ملل متحد در ۵فوریه ۲۰۰۳ است که وسیله‌ای شد برای توجیه حمله ایالات متحده آمریکا و معدود هم‌پیمانان آن به عراق و سرنگونی رژیم صدام حسین در ماه مارس همان سال، کشتار بیش از یک میلیون نفر و ویرانی و تجزیه این کشور. وی در آن نشست، در نهایت خونسردی یک محفظه کوچک حاوی پودر سفیدی (به قولی پودر رختشویی) را به عنوان سند سلاح‌های کشتار جمعی صدام حسین نشان داد. به نوشته «یورو نیوز» (۱۸ دسامبر ۲۰۲۱)بعد از مرگ کالین پاول، وی بعدها اعتراف کرد: «این یک لکه سیاه است چرا که من کسی بودم که آن سخنرانی را به نام ایالات متحده در برابر جهانیان انجام دادم و این ماجرا همواره در کارنامه حرفه‌ای من باقی خواهد ماند.»۷

دروغ‌گو خواندن دیگران از طرف ایالات متحده و همدستان ریز و درشتش در جهان، مصداق دقیق دزدی است که هنگام فرار فریاد می‌زند: آی دزد، آی دزد! این، همان سبک کلاسیک دروغ‌بافی، افترا و صحنه‌سازی علیه هر ملت، دولت و شخصیت مخالف سیاست‌های آمریکاست و امروز شاهد یکی از بی‌شرمانه‌ترین نمونه‌های آن در سناریو «بوچا»۸ هستیم.

اما پاسخ خانم نولاند به پرسش اول، برای نه تنها مخالفین دولت آمریکا در داخل و خارج این کشور، بلکه حتی برای برخی از رسانه‌های زنجیره‌ای یا چهره‌های شناخته شده خودشان به معنای اعتراف بر وجود چنین آزمایشگاه‌هایی در اوکراین و در نتیجه درستی اطلاعات روسیه بود. توماس ماسی، نماینده جمهوری‌خواه کنتاکی، اظهارات خانم نولاند را یک «اعتراف جدی» توصیف کرد.۹ پسر دونالد ترامپ هم با ۳/۷میلیون نفر دنبال‌کننده در توئیتر نوشت: «شش روز طول کشید تا از تئوری توطئه به شهادت سنا برسد. [پیش‌تر] از تئوری توطئه تا تبدیل به واقعیت، شش ماه طول می‌کشید!»۱۰

واکنش تاکر کارلسون، یکی از مجریان فاکس‌نیوز (رسانه به شدت دست راستی آمریکا) در برنامه تلویزیونی خود شاید تأثیرگذارترین واکنشی بود که آه از نهاد رسانه‌های زنجیره‌ای برآورد و به اصطلاح «حقیقت‌سنجان» آنها، از جمله در نیویورک تایمز، واشنگتن‌پست و «ای‌بی‌سی نیوز» برای خنثی کردن تأثیر اعترافات نولاند بر افکار عمومی آمریکا و جهان و نیز نادرست خواندن چنین برداشت‌هایی، هم‌زمان مقالات متعددی منتشر کردند. اما این مقالات نیز، زیر سنگینی وزن واقعیتی که برملا شده بود، به دلیل تناقض‌های آشکار در آنها، اطلاعات بیشتری دال بر صحت گزارش‌های روسیه به دست داده‌اند که مطالعه و بررسی آنها، خود نیاز به فرصتی دیگر دارد. اما لازم است بخشی از گفته‌های کارلسون را از نظر بگذرانیم. او در حالی که با جمله‌های پی‌درپی که تعجب و ناباوری‌اش از واقعیتی که توسط نولاند بر ملا شده بود را نشان می‌داد، گفت: 

«اوکراین سلاح‌ بیولوژیک داره؟ آ… اوکراین تأسیسات تحقیقات بیولوژیک داره، چی؟ منظور، آزمایشگاه‌های بیولوژیک مخفیه؟ حتما منظورتون آزمایشگاه‌های بیولوژیکی مخفی که نیست؟ اوکراین از اونا داره؟ بله، داره. و نه فقط اوکراین آزمایشگاه‌های بیولوژیک مخفی داره، بلکه به گفتهٔ توری نولاند، کارهایی که اونا در این آزمایشگاه‌ها می‌کنن، به حدی خطرناک و ترسناکه که نگران شدن این به اصطلاح مواد تحقیقاتی داخل این آزمایشگاه‌ها به دست نیروهای روسی بیفته. دارم سعی می‌کنم برای نشون دادن احساسات خودم در برنامهٔ تلویزیونی حرفای زشت نزنم؛ اجازه بدین فقط بگم دهَنَم باز مونده. بگذریم …خانم توری نولاند ‌که سوگند خورده بود حقیقت را بگه، در جلسهٔ علنی کمیتۀ مربوطه، تأیید کرد که اطلاعات «نادرست» روسیه، که برای روزها به ما می‌گفتن همگی دروغ؛ تئوری توطئه؛ غیراخلاقی؛ و باورنکردنی‌ هستن، در واقع کاملاً درست بودن. عجب! این جور خبرا رو آدم هر روز از واشنگتن نمی‌شنوه.»۱۱

آری، چنین عکس‌العمل‌هایی می‌توانند عواقب سنگینی برای اتوریته آمریکا و متحدینش داشته باشند. از این روست که بلندگوهای دروغ، فریب و انکار و «حقیقت‌سنجان» خودخوانده آنها بار دیگر با تحریف و بازی با کلمات وارد میدان شدند تا به جهانیان بگویند: آنچه را با چشم خود می‌بینید و با گوش خود می‌شنوید و با شعور و آگاهی خود قادر به تشخیص درستی یا نادرستی آن هستید، حقیقت نیست؛ حقیقت آن است که ما به شما می‌گوییم! روسیه دروغ می‌گوید! آمریکا با بودجه خود صرفاً برای «کاهش تهدیدات سلاح‌های بیولوژیک»، این آزمایشگاه‌ها را در سراسر جهان دایر کرده و فقط هم کار تحقیقات علمی انجام می‌دهد و نه تولید سلاح کشتار جمعیِ بی‌سر و صدا و بدون امکان ردیابی! تحقیقات علمی از آن دست که در آلاباما و گواتمالا دیدیم!

در برابر چنین ادعاهای مضحک سراپا خلاف واقعیات تاریخی، حتی به ذهن معمولی نه چندان باهوشی نیز این پرسش خطور می‌کند که: این همه تلاش «فداکارانه» و «دست و دلبازانه» برای «کاهش» چنین تهدیداتی، چرا این قدر «نگرانی»آور هستند و چرا باید این‌قدر محرمانه باشند؟ چرا مثلا نتیجه به اصطلاح فعالیت برای کاهش تهدیدات، افزایش ۱۵ آزمایشگاه اوکراین به بیش از ۳۰ آزمایشگاه تا امروز است؟ یا چرا بجای کاهش تهدیدات، شاهد افزایش باورنکردنی انواع بیماری‌های مسری میان دام و طیور و انسان‌ها در مناطق اطراف این آزمایشگاه‌ها و انتقال سریع آنها به دیگر کشورها و بر جا گذاشتن خسارات سنگین انسانی و اقتصادی از جمله در کشور خود ایران هستیم؟

توصیه سازمان جهانی بهداشت به اوکراین نیز کم‌اهمیت‌تر از اعتراف خانم نولاند نیست. این سازمان جهانی به اوکراین توصیه کرد تا پاتوژن‌های (عوامل بیماری‌زا) خطرناکی را که در این آزمایشگاه‌ها نگهداری می‌شوند، نابود کند تا از «هر گونه نشت احتمالی» که باعث گسترش بیماری در بین مردم می‌شود، جلوگیری نماید.»۴

این توصیه سازمان جهانی بهداشت، در عین حال سؤالات بسیاری در برابر خود این نهاد بین‌المللی قرار می‌دهد. این سازمان بر پایه چه نوع ارتباطاتی دارای اطلاعاتی درباره این آزمایشگاه‌هاست که تنها امروز و در این لحظه، خطیر بودن آن را یادآور می‌شود؟ چرا تا امروز سکوت کرده است؟ البته در دو سال اخیر بعد از شیوع جهانی بیماری کرونا، به دلیل زد و بندهای پنهانی این سازمان با بنیاد گیتس از یک‌سو و نهادهای قدرت در ایالات متحده آمریکا از سوی دیگر، بسیاری نسبت به اعتبار و جایگاه علمی این نهاد جهانی دچار تردیدهای جدی شده‌اند.

قابل توجه است که بنا بر گزارش‌های دولت روسیه، از جمله موارد مورد بررسی در آزمایشگاه‌های اوکراین، سازوکار انتشار ویروس کرونا، از طریق خفاش‌ها و پرندگان بوده است.

سند موافقت‌نامه دولت آمریکا و اوکراین درباره این آزمایشگاه‌ها 

هم‌زمان با اعتراف خانم نولاند، سند موافقت‌نامه دولت‌های آمریکا و اوکراین پیرامون فعالیت این آزمایشگاه‌ها در زمینۀ تحقیقات در مورد طاعون، وبا، سیاه زخم و سایر بیماری‌های کشنده در این کشور نیز به فضای مجازی راه یافت. برای اجرای این موافقت‌نامه که در ۲۹ آگوست ٢٠٠۵، به امضا رسید، بودجه‌ای معادل ٢٠٠ میلیون دلار اختصاص داده شد.

در ماده ۱ این سند، وزارت دفاع آمریکا متعهد می‌شود، بدون هیچ هزینه‌ای به وزارت بهداشت اوکراین، جهت جلوگیری از گسترش فناوری، عوامل بیماری‌زا و تخصص موجود در مؤسسات متعدد تحقیقات بیولوژیک و اپیدمیک این کشور، که از آنها می‌توان در توسعه سلاح‌های بیولوژیکی استفاده کرد، کمک‌ نماید. بنا بر بندهای متعدد مواد دیگر این توافق‌نامه، دولت اوکراین موظف به جلوگیری از انتشار اطلاعات علامت‌گذاری شده یا «حساس» از نظر دولت آمریکا می‌باشد. طبق مفاد این سند، که همگی بر پایه قوانین و مقررات دولت آمریکا تدوین شده‌اند، وزارت دفاع آمریکا حق دارد در تمام جوانب اجرای قراردادها و فعالیت‌های مربوطه در این تأسیسات شرکت داشته باشد، اما مسئولیت هرگونه انتشار اطلاعات مربوطه که باید به عنوان «اطلاعات حساس یک دولت خارجی» محسوب شوند، بر عهده دولت اوکراین است.

همین مورد آخر، یعنی مسئولیت دولت اوکراین در برابر «اطلاعات حساس یک دولت خارجی» در متن این توافق‌نامه کافی است تا بشود به رمز و راز «فداکاری» مالی دولت آمریکا و معنا و مفهوم «جلوگیری از گسترش… عوامل بیماری‌زا» در فرهنگ سیاسی امپریالیسم آمریکا پی برد. به نظر می‌آید دولت اوکراین با امضای این توافق‌نامه و تن دادن به خواست آمریکایی‌ها و صرف‌نظر کردن از حق خود برای نظارت بر نظام بهداشتی و اپیدمیولوژیکِ قلمروی خود، آن را تماماً دراختیار ایالات متحده گذاشته تا بر پایه منافع خود هر برنامه‌ای را که می‌خواهد به اجرا درآورد.

نتیجه چنین تفویض اختیار و باز گذاشتن دست آمریکا برای فعالیت در این کشور، شیوع انواع بیماری‌ها در سراسر اوکراین و دیگر کشورها بوده است. برای نمونه، شیوع آنفولانزای خوکی (A H1N1) بعد از افتتاح آزمایشگاه بیولوژیکی اودسا در سال ۲۰۰۹؛ شیوع تب خوکی آفریقایی از ۲۰۱۲ که تا کنون منجر به نابودی هزاران هزار رأس خوک در کشورهای مختلف شده است؛ شیوع «ناگهانی» سرخک در ۲۰۱۲ در سراسر اوکراین و نیز شیوع بازهم «ناگهانی» بوتولیسم از ۲۰۱۷ در کی‌یف و خرسون که تا کنون مرگ و میر فراوانی به همراه داشته است.

در اواخر سال ٢٠١۶، اتحادیۀ اروپا واردات گوشت طیور از اوکراین را به دلیل اینکه «آنفولانزای پرندگان» به طور «ناگهانی» در منطقۀ خرسون شیوع یافته بود، ممنوع کرد. در سال ۲۰۱۷ویروس فوق‌العاده ‌حاد پرندگان به نام H5N1 به عنوان معضل جهانی مطرح شد و ۵۵ کشور دنیا از جمله چین، روسیه، ایران، آلمان، فرانسه، هلند، کره جنوبی و ژاپن درگیر آن شدند.

بی‌شک باید علت «حساس» طبقه‌بندی کردن اطلاعات در این آزمایشگاه‌ها را در شیوع چنین بیماری‌هایی میان انسان‌ها و حیوانات جستجو کرد. موارد مشابهی نیز در رابطه با آفات گیاهی و نباتی ساخته این آزمایشگاه‌‌ها وجود دارند که موجب نابودی محصولات کشاورزی و مسموم شدن خاک و عدم امکان بهره‌برداری مجدد از آن می‌شوند. برای نمونه، می‌توان از پخش ماده نارنجی با ادعای «برگ‌زدایی» نام برد که نه تنها مزارع برنج ویتنام را نابود کرد، بلکه موجب تولد کودکان دفرمه تا امروز بوده است.

بازی با کلمات برای لاپوشانی مقاصد شوم

بدین ترتیب روشن است که استفاده از واژه‌های کاهش تهدیدها یا تحقیقات برای معرفی این دست از برنامه‌های آمریکا در درون و بیرون مرزهای خود، صرفاً در زرورق پنهان کردن سیاهکاری‌های غیرانسانی آنهاست. ژاپنی‌ها، که در عرصه تولید سلاح‌های بیولوژیک در جهان پیشگام بودند، فعالیت خود را از دهه‌های پیش از جنگ جهانی دوم آغاز کردند. آنها برای مراکز تحقیقاتی، آزمایش و تولید انواع سلاح‌های سمی و بیولوژیک، که عمدتاً در مناطق اشغالی چین بر پا کرده بودند، نام‌هایی انتخاب می‌کردند که موجب جلب توجه و حساسیت افکار عمومی نگردند. مثلاً «آزمایشگاه تحقیقات پیشگیری اپیدمی»، «کارخانه چوب‌بری» یا «اداره تصفیه آب». آنها انسان‌های زنده‌ای را هم که برای انجام آزمایش‌های مرگبار خود در این مراکز نگهداری می‌کردند، – حتی در مکالمات عادی – نه انسان بلکه «ماروتا» به معنی کُنده درخت می‌خواندند. شلدون اچ. هریس در کتاب «کارخانه‌های مرگ» می‌نویسد، ظاهراً این واحدها در زمینه ضداپیدمی کار می‌کردند، اما در خفا در زمینه تحقیقات جنگ بیولوژیک تحت هدایت دکتر ایشی شیرو بودند.۱۲

آمریکا هم در دهه‌های ۱۹۳۰ و ۱۹۴۰ فعالیت خود در این عرصه‌ها را با علامات اختصاری نامفهومی برای افکار عمومی مانند WBC، (که در واقع BWC برگرفته از حروف اول کلمات انگلیسی بیولوژیک، سلاح و کمیته است) یا اسم رمز ABC شروع کرد.۱۲ پروژه‌های عملیاتی آمریکا هم که در دهه‌های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰به اجرا درآمدند، به روش معمول ارتش آمریکا نام‌های کودکانه‌ای مانند «پروژه وزوز بزرگ»، «پروژه خارش بزرگ» و «عملیات ماه‌مه» بر خود داشتند.۱۳ آمریکایی‌ها تحت همین پروژه‌های «کودکانه» تولید انبوه میلیاردی انواع حشرات، آلودن آنها با پاتوژن‌های مهلک، و سپس جا دادن‌شان در تسلیحات سنگین و تخلیه آنها بر فراز اتحاد شوروی، ویتنام، کره شمالی، کوبا و هر کشور دشمن دیگری را با هواپیما و موشک به انجام رساندند. یعنی تولید و پخش میلیاردی کَک‌، سوسک، موش‌،… و برگه‌های تبلیغاتی آلوده به انواع بیماری‌های مسری مهلک که امکان ردیابی آنها تقریباً غیرممکن است.

دیلیانا گایتاندژیوا، روزنامه‌نگاری که سال‌ها در مورد آزمایشگاه‌های بیولوژیکی با مدیریت و پول ایالات متحده در اروپای شرقی تحقیق کرده است، در گزارش‌های خود ثابت می‌کند که آزمایشگاه‌هایی که از سوی پنتاگون حمایت می‌شوند، آزمایش‌های بالقوه مرگباری را روی هزاران سرباز در اوکراین و گرجستان انجام داده‌اند. او در ماه ژانویه ۲۰۲۲ در توئیتر نوشت، آمریکا آزمایش‌های بیولوژیکی بالقوه کشنده‌ای روی ۴۴۰۰ سرباز در اوکراین و ۱۰۰۰ سرباز در گرجستان انجام داده است. گایتاندژیوا در سال ۲۰۱۸ نیز گزارش داده بود که سفارت ایالات متحده در تفلیس پایتخت گرجستان، در برنامه‌های نظامی مخفیانه شرکت دارد و دانشمندان پنتاگون «خون یخ‌زده انسان و عوامل بیماری‌زا را به عنوان محموله دیپلماتیک برای برنامه‌های سِرّی نظامی به ایالات متحده منتقل کرده‌اند» این دانشمندان دارای «مصونیت دیپلماتیک برای تحقیق در مورد بیماری‌های کشنده و حشرات گزنده در مرکز لوگار، آزمایشگاه زیستی پنتاگون در تفلیس» هستند.۱۴

دادن مصونیت دیپلماتیک یا قانونی به دانشمندان دخیل در مطالعات سلاح‌های بیولوژیک و شیمیایی از طرف آمریکا، امر تازه‌ای نیست. بعد از جنگ جهانی دوم و شکست ژاپن در آن، دولت و ارتش آمریکا، یک معامله پنهانی با دکتر ایشی و تیم همکارش در واحد ۷۳۱ (مسئولان و مجریان شنیع‌ترین جنایات بیولوژیک علیه مردم چین) انجام دادند. بنا بر این معامله، دولت آمریکا در مقابل لاپوشانی کامل همه شواهد فعالیت آنها و تضمین مصونیت از پیگیرد قانونی جنایات جنگی برای دکتر ایشی و همکارانش، تمامی گزارش‌ها، اسناد و دستاوردهای علمی آنها را به ارتش آمریکا منتقل کردند. ایشی و تیمش نیز همگی بعد از انتقال مخفیانه به آمریکا و اسکان دادن‌شان در پایگاه‌های نظامی، در لیست حقوق‌بگیران ارتش آمریکا قرار گرفتند.۱۳

تعدادی از سیاهکاران

گزارش اختصاصی روزنامه «دیلی‌مِیل» روز ۵ فروردین از ایمیل‌های لو رفته «هانتر بایدن»، پسر جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا، نه تنها نشان‌دهنده اهمیت مسایل مطرح شده از نظر شخصی و خانوادگی برای رئیس‌جمهور آمریکاست، هم‌زمان امکان هر گونه انکاری درباره واقعیت وجود آزمایشگاه‌های سلاح‌های بیولوژیک در اوکراین را از میان برمی‌دارد. اصالت این ایمیل‌ها توسط «نیویورک تایمز» تأیید شد.

دیلی‌میل نوشت، دولت روسیه دیروز (۴ فروردین) در یک کنفرانس مطبوعاتی ادعا کرد که هانتر بایدن به تأمین مالی برنامه تحقیقاتی «سلاح‌های بیولوژیکی» ارتش آمریکا کمک کرده است. هرچند [ابتدا] این اتهامات یک ترفند تبلیغاتی وقیحانه برای توجیه حمله پوتین به اوکراین و ایجاد اختلاف در ایالات متحده تلقی شد، اما ایمیل‌ها و مکاتباتی که توسط DailyMail.com از لپ‌تاپ گم‌شده هانتر بایدن به دست آمده، نشان می‌دهند که این ادعاها ممکن است درست باشند.

به گزارش دیلی‌میل ایمیل‌ها از جمله نشان می‌دهند:

۱. هانتر بایدن ده‌ها میلیون دلار از طریق پنتاگون به متابیوتا، پیمانکار پنتاگون، متخصص تحقیق درباره عوامل بیماری‌زای مسری که می‌توانند به عنوان سلاح‌های زیستی استفاده شوند، کمک کرده است.

۲. پسر بایدن و همکارانش از طریق صندوق سرمایه‌گذاری «رزمونت سنکا» ۵۰۰هزار دلار در متابیوتا سرمایه‌گذاری کردند. 

۳. آنها از غول‌های سرمایه‌گذاری از جمله گلدمن ساکس چندین میلیون دلار برای متابیوتا جمع‌آوری کردند.۱۵

اهمیت فعالیت شرکت متابیوتا در زمینه آزمایش‌های تخصصی برای اشاعه بیماری روی نژادهای خاص انسانی است و این نکته در ایمیل یکی از مدیران این شرکت به هانتر بایدن در آوریل ۲۰۱۴ صراحتاً دیده می‌شود.

در گزارش وزارت دفاع روسیه، بر پایه اسناد به دست آمده، همچنین از شراکت مستقیم «اداره توسعه بین‌المللی آمریکا»، «بنیاد جورج سوروس» و «مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا» در اجرای پروژه مذکور، نام برده می‌شود. آزمایشگاه ملی لوس‌آلاموس آمریکا، از دست‌اندرکاران تحقیقات تسلیحات هسته‌ای نیز، پشتیبانی فنی این پروژه را ارائه کرده است. تمام این فعالیت‌ها تحت کنترل وزارت دفاع آمریکا به منظور بررسی و تحقیقات روی خطرناک‌ترین عوامل بیولوژیکی برای یک منطقه خاص انجام شده است.۱۶

البته، می‌توان با کم‌ترین تردید نام بیل‌گیتس و بنیاد بدنامش را هم در لیست فوق قرار داد. در مقاله مفصلی که «دانش و امید» در دو شماره اول خود،۱۷ درباره ماهیت واقعی فعالیت‌های بنیاد گیتس منتشر کرد، بر جایگاه ویژه بنیاد گیتس در تحقیقات پزشکی، واکسن‌ها و داروها بالاتر از جایگاه سازمان جهانی بهداشت تأکید می‌شود و نیز این نکته که امروز در هیچ جای جهان نمی‌توان وجود منحوس این بنیاد در عرصه بهداشت و سلامت کشورهای مختلف را نادیده گرفت. حتماً شنیده‌ایم که بیل گیتس وعده ویروس دیگری بدتر از کرونا را به جهانیان داده است که گفته می‌شود در اسناد یافت شده توسط روسیه شواهد اجرایی شدن این وعده نیز دیده می‌شود!

نشانه‌هایی نو از افول و سخن پایانی

موضوع سلاح‌های بیولوژیک و شیمیایی، موضوعی است با تاریخی طولانی که به ویژه از اوایل قرن بیستم میلادی همواره از زاویه امنیت و سلامت مردم جهان و نیز بقای کره زمین مورد توجه بوده است. این موضوع دارای چنان اهمیتی است که ضرورت دارد تا تاریخ شروع، تحولات و پیامدهای مهلک و ویرانگر آن تا امروز در کتاب‌های درسی مدارس و دانشگاه‌های جهان گنجانده شود، تا مردم جهان با آگاهی از ابعاد چنین فعالیت‌های مرگباری، با پیکار و تلاشی مشترک مانع از توسعه و تداوم آن گردند. در این چارچوب آنچه به سهم و نقش آمریکا در این عرصه مربوط می‌شود، موارد یاد شده در این نوشتار تنها مشت نمونه خروار است. ایالات متحده چند صد آزمایشگاه تولید سلاح کشتار جمعی در خاک خود و دیگر نقاط جهان دارد. یکی از معروف‌ترین آنها، که احتمال شیوع بیماری کرونا نیز به آن نسبت داده می‌شود، آزمایشگاه معظمی در پایگاه نظامی فورت‌دتریک ایالت مریلند (از قدیمی‌ترین مراکز از این نوع) است که در تابستان ۱۳۹۸، پیش از انتشار خبر شیوع بیماری کرونا در جهان، به دلیل نشت آلودگی، ناگهان بسته شد و راه‌های کسب اطلاعات در آن باره نیز مسدود!

اما تلاش نگارنده در این نوشته، نشان دادن بخشی از کارزار دروغ و تزویر و صحنه‌سازی نظام امپریالیسم جهانی به رهبری آمریکاست. مسئله اوکراین و جنگ کنونی، به لحاظ برخی ویژگی‌ها، که جای پرداختن به آنها در این نوشته نیست، چشم و گوش جهانیان را بازتر کرده است و علیرغم تلاش شبانه‌روزی و رنگارنگ دستگاه عظیم تبلیغاتی امپریالیستی برای وارونه جلوه دادن حقایق در انظار عمومی، بسیارند کسانی که به صف مخالفان این نظام متکی بر نابرابری و نابرابر پرور می‌پیوندند و در سایه تغییر توازن قوا در جهان و به لرزه افتادن ستون‌های کاخ امپراتوری جهانی‌شان، به خود جرأت ایستادن و مخالفت کردن در برابر قداره‌کشان امپریالیستی می‌دهند. آنچه در نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل در رابطه با اطلاعات به دست آمده توسط روسیه از آزمایشگاه‌های سلاح‌های‌ بیولوژیک آمریکا در اوکراین گذشت، جلوه روشنی است از روندی مثبت و امیدوارکننده برای آینده مناسبات جهانی. کشورهای هند، مکزیک، برزیل، غنا، گابن و کنیا در کنار روسیه و چین، یعنی ۸ عضو از ۱۵ عضو شورای امینت، به‌جای تکرار طوطی‌وار اتهامات بی‌پایه و دروغ‌های آمریکا و همپالگی‌هایش، بر اهمیت حیاتی مسئله، قابل تأمل بودن و نیاز به رسیدگی بی‌طرفانه آن تأکید کردند.۱۸

رویکرد شش کشور نامبرده در کنار روسیه و چین، بی‌شک ناشی از درس‌های دردناک و تلخی نیز هست که هریک از آنها در دهه‌های اخیر در نتیجه این گونه فعالیت‌های اهریمنی آمریکا و کشورهای قدرتمند اتحادیه اروپا در خاک کشورشان آموخته‌اند. اما یک نکته مهم نیز در این اجلاس چهره‌نمایی کرد، چیزی که برای آمریکا و متحدینش به شدت نگرانی‌آور است. این هشت عضو شورای امنیت حدود نیمی از جمعیت جهان را نمایندگی می‌کنند و این بدین معنی است که ترفندهای ریاکارانه و ضدبشری آنها کارایی گذشته خود را از دست داده‌اند. آیا هیاهو حول سناریو «بوچا» در اوج تأثیرگذاری افشاگری‌ها درباره آزمایشگاه‌های سلاح‌های بیولوژیک و شیمیایی آمریکا در اوکراین در افکار عمومی جهان، دست وپا زدنی برای به سایه راندن آن و تلاشی برای حفظ اعتبار تحمیلی گذشته نیست؟

۱. عذرخواهی رئیس‌جمهور به خاطر مطالعات تاسکیگی

https://www.britannica.com/topic/Presidential-Apology-for-the-Study-at-Tuskegee-1369625

۲. عذرخواهی آمریکا از گواتمالا به خاطر آزمایش ‌های دهه ۴۰. بی‌بی‌سی فارسی، ۹ مهر ۱۳۸۹ – ۱ اکتبر ۲۰۱۰.

۳. تجربیات پزشکی غیر انسانی آمریکا در گواتمالا. شهلا رستمی، رادیو فرانسه، ۳۰ آگوست ۲۰۱۱.

4.https://per.euronews.com/2022/03/11/un-security-council-on-russian-claim-of-biowarfare-labs-in-ukraine-as-us-dismisses

5. https://greenwald.substack.com/p/victoria-nuland-ukraine-has-biological?s=r

۶. سخنرانی پمپئو در تگزاس

۷. اظهارات کالین پاول در یورونیوز

https://per.euronews.com/2021/10/18/colin-powell-secretary-of-state-under-george-w-bush-died-of-covid-19

۸. سناریو «بوچا»، صحنه‌سازی جنایت‌بار و کثیفی است که ارتش اوکراین با کمک عوامل سازمان «سیا» و فیلم‌برداران بی‌بی‌سی، چهار روز بعد از خروج نیروهای روسی سرهم کرده‌اند. دراین سناریو ادعا می‌شود اجساد نمایش داده شده در آن متعلق به اوکراینی‌هایی است که توسط ارتش روسیه کشته شده‌اند.

9. https://www.nytimes.com/2022/03/11/us/politics/us-bioweapons-ukraine-misinformation.html

10. https://www.washingtonpost.com/politics/2022/03/11/how-right-embraced-russian-disinformation-about-us-bioweapons-labs-ukraine/

۱۱. لینک اعترافات ویکتوریا نولاند در کنگره و عکس‌العمل تاکر کارلسون

۱۲. هریس، شلدون اچ. کارخانه‌های مرگ، جنگ بیولوژیگ ژاپن، ۱۹۳۲ تا ۱۹۴۵ و لاپوشانی آمریکا. ترجمه سعید کلاتی. نشر گویا. تهران. ۱۴۰۰. ص۱۳۹.

۱۳. نگاهی به برخی واقعیات و شواهد دیروز و امروز، یک بررسی ضروری و به‌هنگام بر پایه داده‌ها، لاری رومانوف، برگردان طلیعه حسنی. دانش و امید، شماره ۵ و ۶، اردیبهشت و تیر ۱۴۰۰.

14. US Admits to Funding Biological Laboratories in Ukraine, with Dilyana Gaytandzhieva and Dan Cohen, MintPress, 10 March 2022

15.https://www.dailymail.co.uk/news/article-10652127/Hunter-Biden-helped-secure-millions-funding-military-biotech-research-program-Ukraine.html

16. https://persian.cri.cn/2022/03/27/ARTIsh0Dzjj5vOuZrykLKtqK220327.shtml

۱۷. اهرم‌های بنیاد بیل گیتس برای کنترل جهان، یاکوب لویچ. برگردان: طلیعه حسنی و فرشید واحدیان. دانش وامید، شماره‌های ۱ و ۲ شهریور و آبان ۱۳۹۹

۱۸. گزارش جلسه شورای امنیت سازمان ملل. ۱۱ مارس ۲۰۲۲

https://www.un.org/press/en/2022/sc14827.doc.htm

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: