آیا تصاویر ماهواره ای جنایات جنگی بوچا را ثابت می کند؟

آیا تصاویر ماهواره ای جنایات جنگی بوچا را ثابت می کند؟
تحلیلی از برند موراوسکی

تصاویر ماهواره ای شرکت ماکسار تکنولوژی در رسانه های غربی به عنوان مدرکی مبنی بر اینکه اجساد قبلاً در ۱۹ مارس در خیابان ها افتاده بودند ارائه شده است. با این حال، این «شواهد» بیشتر مایه تردید در تصویری است که اوکراین ترسیم میکند.

برای دوره‌ی بین ۳۰ مارس و ۳ آوریل، در بهترین حالت نشانه هایی وجود دارد که چه کسی ممکن است مسئول قتل مردم در خیابان یابلونسکا باشد. تنها پس از معاینه پزشکی قانونی از کشته شدگان و بازجویی از ساکنان محلی و شاهدان دیگر، شاید بتوان می توان مجرم را شناسایی کرد. با این حال، اگر اجساد در ۱۹ مارس یا قبل از آن در مکانی رها شده باشند، این امر بر اعتبار نسخه های ارائه شده توسط هر دو طرف تأثیر می گذارد.
بسیار عجیب به نظر می رسد که مرده ها ظرف دو هفته‌ی موجود جمع نشده باشند و آنها را دفن نکرده باشند. چرا آنها حتی مانند سایر صحنه های جنگ در اوکراین پوشش داده نشدند. این منطقه ظاهراً در آن زمان مسکونی بود و گلوله باران پراکنده بود، همانطور که توسط ساختمان های عمدتا دست نخورده (بر خلا ماریوپل، برای مثال) گواه است. آیا مردگان بوچا خویشاوندی نداشتند؟ یا هیچ کس دیگری به فکرش نرسیده حتی به دلایل بهداشتی و بیماری های واگیر دار آستین بالا بزند و اجساد را جمع آوری کند؟ آیا ارتش روسیه که ظاهرا این جنایت را انجام داده به فکرش نرسیده صحنه جنایت را پاکسازی کند؟ در این زمانه که هرکسی یک گوشی همراه دارد چرا فیلم و تصاویری از این تاریخ مخابره نشده است،؟

دما در نیمه دوم مارس به طور مداوم مثبت بود و در طول روز بیش از ده درجه بالای صفر افزایش یافت. تصاویر موجود در صفحه مربوطه ویکی‌پدیا نشان می‌دهد که فرآیند تجزیه، تنها پس از یک هفته، ظاهر چیز زیادی از فرد باقی نمی‌گذارد. اجساد، تا آنجا که می توان تشخیص داد، کاملاً تازه به نظر می رسید، گویی فقط چند روز پیش مرده بودند.

جسد پس از دو هفته؟



هدف از این تردیدها رد کردن اعتبار ادعاهای اوکراین در مورد جنایات طرف روسیه در جاهای دیگر نیست. نه تنها در گردان آزوف اوکراین، بلکه در یگان های روسی نیز ملی گرایان سرسخت در حال نبرد هستند که مهار آنها دشوار است. به همین ترتیب، سربازان قدیروف مکررا متهم به نادیده گرفتن قوانین جنگی شناخته شده بین المللی شدند. با این حال، بسیار بعید به نظر می رسد – اگر عاملان بوچا متعلق به ارتش روسیه بودند – چرا ردپای خود از بین نبردند؟ به خصوص که دستان برخی از اجساد از پشت بسته اند و سپس به گردن آنها شلیک کردند که این مصداق کامل یک جنایت جنگی است. مگر ارتش روسیه عقلش پاره سنگ میبرد که این اجساد به امید خدا رها کند تا غرب از آن استفاده کامل ببرد,؟ بخصوص که زمان کافی برای پاکسازی صحنه جرم وجود داشت و مطمئناً خبر رویداد منتشر می شد. با این وجود، شهردار شهر که باید از این موضوع مطلع می شد، اما در سخنرانی اول آوریل خود شهردار شنگول بوچا به این موضوع اشاره ای نکرد.
پس آیا تصاویر ماهواره ای دستکاری شده اند؟ الکساندر نیوسوروف روزنامه نگار روسی که بخشی از روس هائی است اقدام نظامی کشورش را محکوم کرده، این تصاویر را با توجه به تجربه خود واقعی می داند. به عنوان دلیلی بر صحت آنها، همچنین بیان شده است که ماکسار تکنولوژی در غیر این صورت اعتبار شرکت را به خطر می اندازد. (البته سوال اینجاست برای غرب اعتبار این شرکت به خطر نمی افتد تازه تشویق هم خواهد شد.)
کارشناسان پردازش تصویر تایید می کنند که جعل تصاویر به راحتی امکان پذیر است، به خصوص که تصاویر ماهواره ای وضوح و دقت پایینی دارند. اگر دستکاری تصویر واقعاً ثابت شود، این اطلاعات قطعا به سختی به دست عموم می رسد. اگر چنین است، شرکت می تواند با توجه به حال و هوای فعلی که در جهان حاکم است میتواند انتظار همدردی و درک برای عدم انتشار واقعیت داشته باشد.

در نهایت، باید تاکید کرد که اثبات پس پردازش هدفمند تصاویر ماهواره‌ای به‌طور خودکار به معنای صحت ارائه روسیه نیست. گزارش یک طرفه، تحریف حقایق و دروغ های آشکار بخشی از هر گونه تبلیغات جنگی از هر دو طرف است. می توان امیدوار بود که حقیقت قتل های بوچا علنی شود. با این حال، باید ترسید که نفرت علیه روسیه در غرب، تحقیقات بی طرفانه را غیرممکن کند.

ترجمه از زاکانی با اندک تغییراتی