دفاع موشکی آلمان: آیا سامانه های اسرائیلی قادر به رهگیری موشک های روسیه هستند؟

با توجه به ادعای “تهدید” از سوی روسیه، دولت آلمان در حال بررسی ایجاد سپر موشکی سراسری با کمک اسرائیل در آلمان است. با این حال، کارشناسان نظامی معتقدند که موشک های مافوق صوت روسیه را نمی توان نه با سیستم کوتاه برد (گنبد آهنین) و نه با سیستم دوربرد (پیکان ۳) رهگیری کرد.

جنگ اوکراین آشکارا آسیب پذیری غرب را نشان داده است. اکنون بسیاری از کشورهای غربی می‌خواهند پول بیشتری برای سیستم دفاعی خود سرمایه‌گذاری کنند. آلمان همچنین می خواهد توان دفاعی خود را گسترش دهد. دولت فدرال اکنون در حال بررسی خرید سپر حفاظت موشکی بر اساس مدل «گنبد آهنین» اسرائیل است. به گفته رسانه ها، مقامات وزارت دفاع و نظامی حتی می خواهند به زودی به اسرائیل سفر کنند و با سیستم دفاعی آنجا آشنا شوند. فردریش مرتز، رئیس حزب دمکرات مسیحی، پس از مشورت با کل رهبری حزب، اخیراً چنین سیستمی را به عنوان “پاسخی راهبردی ارزشمند به تهدیدی که ما از سوی روسیه شاهدش هستیم” توصیف کرد.
آلمان برای دفاع از خود در برابر حمله احتمالی هواپیماها، موشک‌های بالستیک و موشک‌های کروز، به‌ویژه به موشک‌های ضدهوایی پاتریوت تولیدکننده آمریکایی ریتون متکی است. با این حال، سیستم دفاعی این کشور در محافل نظامی کهنه رده بندی میشود. علاوه بر این، ارتش آلمان تنها دوازده تأسیسات پرتاب دفاع ضد هوائی در اختیار دارد که تازه همه آنها عملیاتی نیستند و برخی از آنها قبلاً به منطق شرقی کشورهای عضو ناتو منتقل شده اند. گفته می شود که باقی مانده سیستم ضد هوائی آلمان حداکثر میتواند شهر برلین را پوشش دهد و بقیه آلمان بی دفاع مانده است. یک سیاستمدار متخصص مسائل دفاعی در برلین می گوید، بنابراین واقعیت ها باید به سرعت تصمیم گیری در مورد یک سیستم دفاعی مناسب اتخاذ شود.

ارتش روسیه سلاح های به اصطلاح مافوق صوت دارد و ادعا می کند که قبلاً از آنها در اوکراین استفاده کرده است. هیچ سیستم دفاعی در اوکراین قادر به رهگیری موشک های مافوق صوت روسیه (کینژال) نیست. در جمهوری آلمان فدرال، جایی که صدر اعظم اولاف شولز پس از شروع جنگ اوکراین، به اصطلاح نقطه عطف سیاست امنیتی خود را اعلام کرد، دفاع در برابر چنین موشک هایی ناگهان به یک موضوع داغ تبدیل شد.

سامانه دفاعی «گنبد آهنین» که بر فراز اسرائیل بکار گرفته میشود. تحت تاثیر و بدلیل گلوله باران های سازمان حماس و شبه نظامیان حزب الله از نوار غزه و لبنان، یک سیستم دفاع ترکیبی را برای مقابله با موشک هایی با برد و سرعت های مختلف بوجود آورده و توسعه داده است. به گفته ارتش اسرائیل، در اولین هفته از درگیری غزه در سال ۲۰۲۱، حدود ۳۰۰۰ موشک به سمت اسرائیل شلیک شد که از این تعداد حدود ۴۵۰ موشک در قلمرو نوار غزه سقوط کرد و حدود ۱۱۵۰ موشک توسط گنبد آهنین رهگیری شد. اما در آخرین درگیری مسلحانه بین اسرائیل و حماس در ماه می سال گذشته، چندین راکت به شهرهایی مانند تل آویو اصابت کرد. این ضعف‌های گنبد آهنین را آشکار کرد: این تجربه نشان داد اگر تعداد زیادی موشک در یک زمان شلیک می‌شد، سیستم می‌توانست بیش از حد بارگذاری شود و نتایج آن میتواند وحشتناک باشد.
با این حال، برای خرید سیستم های دفاع هوایی آلمان، ابتدا تجزیه و تحلیل نوع تهدید هم ضروری است. روزنامه دست راستی فرانکفورتر آلگماینه اظهار داشت: سیستم دفاعی گنبد آهنین اسرائیل تنها زمانی مفید خواهد بود که دفاع در برابر موشک های کوتاه برد و گلوله های توپخانه در کانون ملاحظات آلمان باشد. در جنگ گذشته غزه نیز، گمان می رفت که بیشتر موشک های شلیک شده از سوی حماس، موشک های برد کوتاه برد یا قسام از نوع روسی بوده که غزه دست کم از سال ۲۰۰۱ آن را در داخل میسازد. استفاده از گنبد آهنین برای دفاع در برابر موشک های حماس نیز در اسرائیل چندان ارزان در نمی‌آید: گفته می شود که یک موشک دفاعی اسرائیل بین ۲۰۰۰۰ تا ۵۰۰۰۰ دلار قیمت دارد.

ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، حدود یک هفته پیش در سخنرانی خود برای اعضای کنست، سیستم دفاع موشکی اسرائیل را به عنوان “بهترین سیستم در جهان” ستود. «تل اینبار»، از اندیشکده اتحاد دفاع از دفاع موشکی ایالات متحده، به روزنامه اسرائیلی هاآرتص گفت که این ایده که گنبد آهنین به طور مؤثر از اوکراین در برابر حملات موشکی روسیه محافظت می کند، “رویاپردازی” بیش نیست. بر خلاف اسرائیل، اوکراین دارای سرزمین پهناوری است و “هر چه کشور بزرگتر باشد، به رادارها و امکانات رهگیری بیشتری نیاز دارید.” بر این اساس این مشکل گریبانگیر آلمان نیز می شود.
اینبار همچنین در ادامه متذکر شد که موشک های بالستیک و مافوق صوت روسی نمی توانند توسط سامانه کوتاه بردی مانند گنبد آهنین رهگیری شوند. سلاح های مورد استفاده روسیه نیز شامل اسکندر-ام بود که برای اولین بار در جنگ گرجستان در سال ۲۰۰۸ استفاده شد. اسکندر به گونه ای طراحی شده است که با پرواز در مسیر پایین و مانور دادن در حین پرواز به اهدافی تا فاصله ۵۰۰ کیلومتری با دقت ۲ تا ۵ متر، پدافند موشکی را به هم بزند. اینبار تاکید کرد: اگر درباره موشک‌های بالستیک مانند اسکندر صحبت می‌کنید که روس‌ها از آن استفاده می‌کنند، گنبد آهنین راه‌حل مشکل نیست.

رسانه های آلمانی و یک سیاستمداران کارشناس اموردفاعی در گفتگوی با روزنامه «هندلز بلات» تأیید کردند، که آلمان لرای خرید سیستم دفاعی اسراییل «پیکان ۳ » علاقه نشان میدهد. سیستم پیکان توسط یک شرکت اسرائیلی و با همکاری شرکت هواپیماسازی بوئینگ آمریکا در حال تولید و توسعه است. این موشک قادر به رهگیری موشک های دوربرد که بسیار بالای پرواز میکنند، و حتی بالای جو قرار دارند میباشد. ادعا می شود سامانه دفاعی پیکان در برابر حملات موشکی راهبردی (ایران) موثر است. ادعا می شود که یک موشک پیکان ۳ تا سه میلیون دلار قیمت دارد. همچنین هزینه های رادار، واحد آتش نشانی، مرکز کنترل پرتاب و لوازم نگهداری و تعمیرات لازم نیز نباید به فراموشی سپرده شود.

ژنرال سابق ناتو، هانس لوتار دومروسه، در مورد موشک های پیکان ۳ مورد بحث به شبکه تحریریه آلمان (RND) گفت: «در اسرائیل، این سیستم دفاعی در برابر موشک های سنتی سال هاست که به خوبی کار می کند. اما اگر روسیه از تسلیحات مافوق صوت استفاده کند، هیچ سپر محافظی در جهان نمی تواند کاری در برابر آن انجام دهد.»