چین: هرگز به ساز آمریکا نمی رقصیم!

چین فشار ضد روسیه از سوی واشنگتن را رد کرد: «هرگز با ساز آمریکا نخواهیم رقصید»

 مقامات چینی و رسانه های طرفدار دولت از فشار واشنگتن بر چین برای انجام اقداماتی علیه روسیه در مورد جنگ اوکراین انتقاد کرده اند.  آنها میگویند که این ایالات متحده است که مسئول بحران در اوکراین است.

 به گزارش روسیه امروز، در هفته‌های اخیر، تحلیلگران و سیاستمداران غربی بارها بر این سعی کرده اند به مخاطبان خود در این کشورها این تصویر را غالب کنند که جنگ اوکراین می‌تواند بر روابط روسیه و چین تأثیر منفی بگذارد و حتی شراکت بین دو کشور را با بحران جدی مواجه کند.  با این حال، تاکنون ثابت شده است که این گمانه زنی ها بی اساس هستند.  درعوض، تعداد فزاینده‌ای از نظریه پردازان چینی چه در قالب اظهارنظر در رسانه‌های غالب و چه به عنوان از نمایندگان و سخنگویان خود دولت جمهوری خلق چین از فشار شدید غرب بر این کشور برای پیوستن به جبهه جنگ اقتصادی علیه روسیه انتقاد کرده‌اند.

 به عنوان مثال، روزنامه چینی گلوبال تایمز، نزدیک به این حزب، در سرمقاله ای بیان می کند که روابط نزدیک روسیه و چین، ایالات متحده را به ویژه با توجه به بحران اوکراین نگران می کند.  واشنگتن در تلاش است بین این دو ایالت شکاف ایجاد کند.  برای روزنامه چینی، مقصر اصلی بحران کنونی، سیاست ایالات متحده در چند دهه گذشته است:

 «گسترش ناتو به سمت شرق عامل اصلی خشم روسیه و عملیات نظامی در اوکراین است. این ایالات متحده است که باید آتشی را که در اوکراین به راه انداخته اند خاموش کند. به طرز مضحکی، آنها از پکن می خواهند که این وظیفه را که بی شک بهای سنگینی برای روابط ما با روسیه خواهد داشت را به عهده بگیریم.».

 روسیه یک ابرقدرت مستقل است.  چین توانایی تأثیرگذاری بر تصمیمات روسیه در مورد اوکراین را ندارد.

 «اگر چین واقعا روسیه را به گونه ای تحت فشار قرار دهد که با مشارکت راهبردی جامع چین و روسیه ناسازگار باشد، تنها روابط چین و روسیه را تضعیف می کند و اعتماد متقابل را خراب می کند و در نتیجه ضرر استراتژیک بزرگی برای هر دو طرف خواهد داشت. این همان چیزی است که ایالات متحده آمریکا هیجان زده منتظر مشاهده اش است.»

 خود ایالات متحده می داند که پکن هیچ ابزاری برای تأثیرگذاری بر روسیه در این زمینه ندارد.  با این وجود، واشنگتن از این فرصت برای ایجاد اختلاف بین پکن و مسکو استفاده کرد.  اما دو شریک استراتژیک این اجازه را نمی دهند:

« چین و روسیه هر دو قدرت‌های بزرگ و مستقلی هستند و آنها ضمائم کوچکی نیستند که واشنگتن بتواند به میل خود آنها را دستکاری کند. علاوه بر این، چین موضع ثابتی در مورد مسئله اوکراین اتخاذ کرده است و تاکید می‌کند که نگرانی‌ها و منافع امنیتی همه طرف‌ها باید مورد احترام و محافظت قرار گیرد. «

 پکن «هرگز به میل و ساز آمریکا نخواهد رقصید» و روابط خود با روسیه را فدای ایالات متحده نخواهد کرد.  درک واشنگتن از روابط بین دو کشور اشتباه است:

 «برای مدت طولانی، غرب روابط چین و روسیه را نادرست تفسیر می کرد و معتقد بود که روابط چین و روسیه بر اساس مصلحت است و می تواند به راحتی از هم بپاشد. در حقیقت، مشارکت استراتژیک همه جانبه بین چین و روسیه امتحان خود را پس داده و به کوه محکمی تبدیل شده است. این مهم ترین و باثبات ترین دارایی راهبردی دیپلماتیک چین است که نمی توان به آن آسیب وارد کرد.»

 ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین نیز روز جمعه گفت که چین تسلیم فشار واشنگتن در مورد اوکراین نخواهد شد.  پکن همچنان به موضع «مستقل» در قبال بحران اوکراین ادامه می دهد.  او این کار را در پاسخ به تهدیدات آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، انجام داد که روز پنجشنبه به چین هشدار داد در صورتی که پکن تصمیم به حمایت از مسکو بگیرد، واشنگتن «هزینه‌هایی» را به این کشور تحمیل خواهد کرد.  چین همواره بر اساس خود واقعیات عینی رفتار کرده و موضع مستقلی در قبال مسئله اوکراین اتخاذ کرده است.

 این دیپلمات چینی همچنین تاکید کرد که فشار واشنگتن باعث نخواهد شد پکن موضع خود را تغییر دهد.  وی افزود: برخی از مقامات آمریکایی همچنان در تلاش برای انتشار اطلاعات نادرست و ساختگی در مورد موضع چین هستند.  به گفته لیجیان، این غیرمسئولانه است و برای حل بحران مفید نیست.

 به گفته چین، ایالات متحده باید «نقش خود را در بحران اوکراین به طور جدی بررسی کند» و «مسئولیت های خود را به عهده بگیرد».  لیجیان همچنین از واشنگتن خواست که «به جای ریختن نفت بروی شعله های آتش، اقدامات عملی برای کاهش تنش و حل مسئله انجام دهد.»

 سرمقاله ای در خبرگزاری رسمی چین، شین هوا، با زبانی مستقیم تر به سیاست آمریکا میپردازد.  واشنگتن یک بار دیگر با با گرفتن ژست کشوری که «قوانین و قواعد بین المللی» را رعایت میکند و با متهم کردن دیگران به باج خواهی از کشورهای کوچکتر جهان میپردازد، و آنها را از رفتار ساختگی و ناپسندش عصبانی کرده است.  به گزارش شینهوا، ایالات متحده احتمالا هرگز این فکر از ذهنش خطور نکرده در آینه نگاه کند:

 تصویری که ایالات متحده از خود در آینه مشاهده خواهد کرد بازتاب بسیار دلخراشی خواهد داشت: «داستانی از جنگ افروزی ها و تهاجمات نظامی و توطئه های مخفیانه با هدف براندازی در کشورها و مناطق دیگر جهان.»

 باج‌خواهی واشنگتن مدت‌هاست که در صحنه جهانی رسوا شده است:

 «فرهنگ بدوی آمریکایی دزدی دریایی، که طرفدار غارت و تسخیر است، توسط واشنگتن به یک سیاست خارجی هژمونیک تبدیل شده است که هدف آن این است که تا جایی که ممکن است بازو بگیرد و عضلات خود به نمایش بگذارد، هر زمان که لازم تشخیص بدهد برای دیگران قلدری کند، و عادت کرده نقش کلانتر و پلیس راهنمائی جهان را بازی کند»

 دخالت بی رحمانه آمریکا در کشورهای مختلف خاورمیانه، آمریکای لاتین و اروپا برای آنها جنگ و اختلاف، مرگ و ویرانی را به همراه داشته است.  شین هوا به تجاوز آمریکا به یوگسلاوی، افغانستان و عراق اشاره می کند.  این رسانه چینی همچنین از تحریم کشورهایی مانند کوبا، ونزوئلا و غیره انتقاد می کند.  اینها به اقتصاد این ایالت ها آسیب می رساند و شرایط زندگی جمعیت آنها را بدتر می کرد.

 اذهان متکبر در کاخ سفید مدت‌هاست که قوانین بین‌المللی را زیر پا گذاشته، دیگران را وادار به جانبداری از این قانون شکنی کرده اند و در مقابل از کسانی که حاضر به تمکین و تسلیم شدن در برابر آنها نبوده اند انتقام گرفته‌اند.

 برخلاف میل واشنگتن، بسیاری فهمیدند که راه حل بحران اوکراین در آتش بس و به دنبال آن گفتگو و مذاکره است.

« اگر واشنگتن واقعاً به تنش زدایی از اوضاع در اوکراین علاقه مند است، باید یاد بگیرد که در سمت درست صلح و عدالت بایستد. تأمل در اعمال نادرست گذشته خود می تواند نقطه خوبی برای شروع باشد.»