
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در گفتگوئی به راشاتودی گفت، روسیه مشکوک است که آزمایشگاههای تحقیقات بیولوژیکی با بودجه پنتاگون در سایر کشورها، از جمله اوکراین، به دلیل مخفی بودن کارشان میتوانند تهدیدی برای جهان باشند. لاوروف گفت که واشنگتن این آزمایشگاه ها را در کشورهای دیگر مستقر می کند زیرا که ظاهراً نمیخواهد مردم خود در معرض تهدید ویروس های خطرناک بیماریزا قرار دهد.
لاوروف در ادامه گفت: “آمریکایی ها چند سال پیش به این نتیجه رسیدند که انجام [چنین تحقیقاتی] در خاک خودشان بسیار خطرناک است. بنابراین همه این فعالیت های تهدیدآمیز و خطرناک را به کشورهای دیگر منتقل کردند.”
وی همچنین خاطرنشان کرد که ایالات متحده به طور فزاینده ای تحقیقات و آزمایشات خود را در امتداد مرزهای روسیه و چین متمرکز می کند.
اشاره لاوروف به آزمایشگاههای زیستی است که با بودجه آژانس کاهش تهدیدات دفاعی پنتاگون تاسیس و اداره میشوند که کشف این آزمایشگاهای خطرناک تنها در سایه حمله روسیه به اوکراین ممکن شد. ارتش روسیه ادعا می کند که شواهدی پیدا کرده است که نشان می دهد کار با بودجه وزارت دفاع ایالات متحده در آزمایشگاه های اوکراین برای کاربردهای نظامی در نظر گرفته شده است.
واشنگتن این اتهامات را رد کرده و ظن قبلی روسیه را در مورد انجام تحقیقات در قلمرو خارجی در ازای دریافت کمک های مالی آمریکا تقویت کرده است. دولت ایالات متحده گفت این آزمایشگاه ها برای مطالعه عفونت های نوظهور در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرند و یک سیستم هشدار اولیه برای همه گیری ها هستند.
ویکتوریا نولند، معاون وزیر ایالات متحده در امور سیاسی، هفته گذشته سوگند خورد و شهادت داد که “تاسیسات تحقیقات بیولوژیکی در اوکراین” وجود دارد و ایالات متحده به کیف کمک می کند تا مواد تحقیقاتی را نابود کند تا آنها را از دسترس روسیه دور نگه دارد.
لاوروف در مصاحبه خود با راشاتودی گفت که تخمین می زند بیش از ۳۰۰ آزمایشگاه زیستی در سراسر جهان برای پنتاگون تحقیق می کنند. چنین تأسیساتی باید تحت نظارت بینالمللی قرار گیرند تا از انطباق با کنوانسیون سلاحهای بیولوژیکی که هر گونه کار مرتبط با جنگ بیولوژیکی را ممنوع میکند، اطمینان حاصل شود. به گفته وزیر امور خارجه روسیه، هیچ مکانیسم راستیآزمایی برای این معاهده وجود ندارد.
وزیر امور خارجه گفت که بنا به درخواست روسیه، شورای امنیت سازمان ملل قرار است اواخر روز جمعه برای بحث در مورد پروتکل قانونی الزام آور این توافق تشکیل شود “که مستلزم اقدامات شفافیت اجباری از سوی هر کشور شرکت کننده است.” لاوروف ,گفت که ایالات متحده به طور مداوم تلاشها برای اجرای چنین پروتکلی را در دهه ۱۹۹۰ و سپس در سال ۲۰۰۱ قبل از مسدود کردن کامل آن مختل میکرد، بنابراین «آمریکاییها… مخالف آن خواهند بود». او چنین رفتاری را “غیرقابل قبول” توصیف کرد.
پکن قبلاً از درخواستها برای شفافیت بیشتر در تحقیقات بیولوژیکی آمریکا حمایت کرده بود و استدلال میکند که اگر تمام کارهای انجام شده در آزمایشگاههای خارجی به همان اندازه که آمریکت ادعا میکند بیخطر بود، پس واشنگتن نباید چیزی برای پنهان کردن داشته باشد.