نژادپرستی ریشه دار

سازمان های مطبوعاتی آفریقایی و عربی از رسانه های غربی انتقاد می کنند
نوشته اینا سمبدنر منتشر شده در دنیای جوان، ترجمه سیما صابر
(محمد تورکمن/رویترز) هیچ «جنگجوی آزادی» در کرانه باختری اشغالی توسط اسرائیل وجود ندارد: یک فلسطینی با کوکتل مولوتوف علیه اشغالگری تظاهرات می کند (رام الله، 11 مارس 2016)
رسانه ها نقش اساسی در شکل دادن به درک مردم جهان دارند. با این جمله نامه سرگشاده «انجمن مطبوعات خارجی آفریقا» آغاز میشود، سازمانی که برای هدف گزارشدهی عینی، متعادل و منصفانه در قاره آفریقا فعالیت میکند. دلیل نگارش این نامه که روز سهشنبه در توییتر منتشر شد، برجسته کردن پوشش رسانههای غربی از جنگ اوکراین است که در آخر هفته شکلی نگرانکننده بخود گرفت:
«این یک شهر نسبتاً متمدن و نسبتاً اروپایی است. انتظار چنین چیزی را نداشته باشید» (آمریکا/سی بی اس). »
«این من را بسیار احساساتی میکند، زیرا می بینم اروپایی ها با چشمان آبی و موهای بور کشته می شوند (بریتانیا/بی بی سی). »
«میتوانید تصور کنید: «ما در قرن بیست و یکم هستیم، در یک شهر اروپایی هستیم و موشکهای کروز به سمت ما شلیک میشوند، انگار در عراق یا افغانستان هستیم، میتوانید تصور کنید؟» (تلویزیون فرانسه/بی اف ان).
«آنچه قابل توجه است این است که طرز لباس پوشیدن آنها مانند ثروتمندان است – من از استفاده از این اصطلاح متنفرم – افراد طبقه متوسط» (الجزیره انگلیسی).»
«انجمن مطبوعات خارجی آفریقا» از اینکه در رسانه های غربی شاهد این هستیم که همکاران غربی ما بین جنگ، درد و رنج و جان انسانها در اوکراین و کشورهای فقیر تفاوت قائل میشوند بسیار متاسف است و این را دردناک ارزیابی میکند.
این تصور که جنگ پدیده ای است که خارج از کشورهای غربی به وقوع می پیوندد، نشان دهنده چیزی بیشتر یک کوته نظری است. انتقاد به اینجا ختم نمی شود، ظاهرا تصوری وجود دارد که گویا جنگ در دیگر نقاط جهان به یک ضرورت و عادت در زندگی انسان ها تبدیل شده.
برای آنها که هنوز خود را به حماقت میزنند بار دیگر باید روشن توضیح داد: «افراد غیر سفیدپوست ذاتاً مستعد رنج کشیدن نیستند و عادت ندارند با خشونت زندگی کنند و یا به آن عادت کنند. افرادی که سفیدپوست نیستند کمتر از بقیه متمدن نیستند و در توانائی هایشان در حل درگیری ها کمتر از سفید ها نیست».
«انجمن روزنامه نگاران عرب و خاورمیانه» نیز روز دوشنبه با ارسال نامه ای سرگشاده اعلام کرد که این تشکیلات به طور قاطع «ادعاهای شرق شناسانه و نژادپرستانه» را که «بر اساس آن جمعیت یا کشوری «غیر متمدن» است و یا عوامل اقتصادی در این کشور وجود دارد که آنرا شایسته محکومیت می کند» را رد کرده و معتقد است این نوع اظهار نظرها منعکس کننده «ذهنیت گسترده ای در روزنامه نگاری غربی برای عادی سازی فجایع در بخش هایی از جهان مانند خاورمیانه، آفریقا، آسیای جنوبی و آمریکای لاتین است.»
این ذهنیت به غیرانسانیسازی کمک میکنند و تجربیات تلخ و وحشتناک جنگی این انسانها در کشورهای فقیر را «بهعنوان چیزی عادی و قابل انتظار» نشان میدهد.
کریس دویل از شورای تفاهم عرب-بریتانیا روز چهارشنبه به نشنال گفت که برخی از این اظهارنظر ها و گزارش دهی ها بر جهل و نژادپرستی استوار است و نشان دهنده یک استانداردهای دوگانه ریشه دار است: «در اوکراین، مردم به دلیل استفاده از کوکتل مولوتف به عنوان مبارز و شجاع تشویق شده و از آنان به «جنگجویان آزادی» قدر دانی میشود، ولی در سایر نقاط جهان، مانند عراق یا کرانه باختری، بخاطر همین کار آنها را «تروریست» می نامند.»
در کنار انتقادات رسمی، بسیاری از کاربران شبکه های اجتماعی هم در مناطق آسیب دیده جهان برای نشان دادن اعتراض خود به نژادپرستی رایج شروع به برچسب زدن به خود و تاریخ خود کردند مثلا آنها خود را «نا متمدن» نامیدند و آن را با یک هشتگ مناسب برچسب گذاری کردند – «#مهندس مکانیک عراقی غیرمتمدن با توانائی صحبت به سه زبان زنده دنیا و ده دیپلم و گواهی بین المللی که در یک شرکت بین المللی نفت و گاز کار می کند»، ما اینجا فقط یک نمونه آن را مطرح کردیم.
گزارشگر سی بی اس به دلیل اظهارات خود عذرخواهی کرد – اما باید هشدار داد اگر نژادپرستی به بخشی از زندگی روزمره غربی تبدیل نشده بود، اصلا لزومی نداشت چنین مباحثاتی صورت گیرد.
مقاله بسیار جالب و خواندنی بود. با تشکر از رفیق شیری و ترجمه دقیق و حرفه ای ایشان و سپاس…
دوست گرامی من عضوی از نویسندگان و مترجمان مجله هفته نیستم اما از همکاران آن هستم و گاهی مطالبی را…
مجله هفته حتی به اردوغان عضو ناتو هم نه نمی گوید! حتی به امارات هم نه نمی گوید! فقط کافی…
سلام، مقاله بسیار خوبی است، پیشرفت ها و دستاوردهای شوروی را بیان کرده است. اما مانند بیشتر مقاله هایی از…
مقاله بسیار خواندنی و جالبی بود. ای کاش بسیاری از افراد ناآگاه که از خدمات انقلاب اکتبر و اتحاد شوروی…