پرش به محتوا

چین: اوکراین نباید به گوشت دم توپ تبدیل شود.

بحران اوکراین تشدید میشود.  وانگ یی وزیر امور خارجه چین روز شنبه در کنفرانس امنیتی مونیخ سخنرانی کرد.  او در صحبت هایش از توسعه طلبی ناتو انتقاد کرد. او گفت « اکنون زمان آن است که به جای «جنگ افروزی» برای دست یابی به صلح تلاش کنیم.»

در کنفرانس امنیتی مونیخ اخیرا به جای آنکه به موضوع اصلی کنفرانس نظر ها جلب شود، ابتدا تمام توجه به فساد مالی رئیس کنفرانس ولفگانگ ایشینگر جلب شده بود، گفته میشود زمانی که تصمیم‌گیرندگان بین المللی به نوبت در مورد مسائل بزرگ سیاست امنیت جهانی در مونیخ بحث می‌کردند، چه در یک جلسه عمومی، و چه در پشت در های بسته و در فضایی محرمانه هنگام بستن قرار دادهای نظامی مرگبار بین طرفین، بخشی از پولهای که رد وبدل شده است به جیب شرکت مشاور رئیس کنفرانس ولفگانگ ایشینگر «موسسه گروه استراتژیست آگورا» سرازیر شده است. 

 اما با وجود همه این حرف ها، با توجه به موضوع اصلی امسال در پنجاه و هشتمین کنفرانس امنیتی مونیخ بقیه موضوعات مطرح شده بی اهمیت بنظر میرسد. این آخرین باری است که ایشینگر ریاست این کنفرانس سطح بالای امنیتی را بر عهده دارد که باز هم موضوع اصلی آن درباره جنگ و صلح است: حمله ادعایی روسیه به اوکراین.

 وقتی صحبت از این میشود که کدام طرف متجاوز است و چه طرفی قربانی است، در رده های بالای سیاستمداران ماوراء اقیانوس اطلس دو نظر وجود ندارد: طبق این قرائت، این روسیه است که دائماً روی آتش نفت می ریزد و آنهم با این ادعا که هر نوع جنگ افروزی روسیه و تجاوز به همسایگانش به نفع این کشور خواهد بود.

 اما روز شنبه این وزیر خارجه چین بود که رشته سخن را به دست گرفت، کشوری که کشورهای غربی آن را «رقیب سیستماتیک» خود اعلام کرده اند، او در مورد اوکراین صحبت کرد تا اینبار تصویری متفاوت از وضعیت کلی این بحران ارائه دهد.

 در همان آغاز سخن، دیپلمات ارشد چینی خاطرنشان کرد که «ناتو، محصول جنگ سرد است، و باید خود را با شرایط تغییریافته در جهان سازگار کند» زیرا جنگ سرد مدت هاست به پایان رسیده است. ناتو اتحاد نظامی غرب در سال ۱۹۴۹ تاسیس شد  بهانه بقای ناتو درگیری ۴۰ ساله شرق و غرب بود.  

وانگ یی به طور هوشیارنه و هشدار دهنده ای این سوال را مطرح کرد که آیا گسترش بیشتر ناتو به سمت شرق «به صلح و به ثبات بلندمدت در اروپا کمک می کند؟»  به گفته این دیپلمات با تجربه ۶۸ ساله، این یک مسئله مربوط به سیاست امنیتی است که «دوستان» اروپایی باید آن را جدی بگیرند.

 به همین ترتیب، وانگ یی تأکید کرد که «حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی همه کشورها باید مورد احترام و محافظت قرار گیرد».  این همواره نگرش پکن به هنجارهای روابط بین الملل بوده است.  وانگ یی که مستقیماً به موضع چین در مناقشه اوکراین نمی‌پردازد، اضافه می‌کند که سایر تفاسیر از سیاست چین «احساس‌گرایی بدخواهانه و تحریف موضع چین» است.

دولت چین قبلا تاکید کرده بود که روسیه منافع امنیتی مشروعی دارد که آمریکا و شرکای آن باید به آنها احترام بگذارند.  پکن و مسکو همچنین در مورد ناتو به عنوان بقایای گذشته سپری شده توافق دارند.

 در اوایل فوریه، نمایندگی چین در اتحادیه اروپا  به این نکته اشاره کرد که ناتو یک بازمانده از جنگ سرد است که همچنان به رشد خود ادامه می دهد، با وجود آنکه جنگ سرد سه دهه پیش به پایان رسید.  این رویکرد بلوک نظامی به رهبری ایالات متحده «برای امنیت و ثبات جهانی مفید نیست».  در ادامه این بیانیه آمده است:

« چین معتقد است که امنیت منطقه ای نباید با تقویت یا گسترش بلوک های نظامی تامین شود.»

 وانگ یی اکنون تاکید کرد که با توجه به تنش ها فعلی، بازگشت به توافقنامه مینسک ۲ و آغاز گفتگوها در مورد آن ضروری است.  از این گذشته، مینسک ۲ توافقی است که هم توسط کشورهای امضا کننده و هم توسط شورای امنیت سازمان ملل تصویب شده است در نتیجه باید هرچه سریعتر این توافقنامه به اجرا درآید.  

 اکنون همه طرف ها باید مسئولیت جدی را بر عهده بگیرند و برای صلح تلاش کنند، نه برای افزایش تنش، و دامن زدن به هراس یا جنگ.

 وانگ یی افزود، اوکراین نباید به گوشت دم توپ درگیری بین قدرت های بزرگ تبدیل شود، بلکه باید پل ارتباطی بین شرق و غرب باشد.  تا آنجا که به امنیت اروپا مربوط می شود، همه طرف ها آزادند که نگرانی های خود را مطرح کنند و نگرانی های امنیتی مشروع روسیه باید محترم شمرده شود و جدی گرفته شود.  چین امیدوار است که همه طرف‌ها به گفت‌وگوها و مشورت‌ها برای یافتن راه‌حلی که واقعاً به حفظ امنیت اروپا کمک می‌کند، ادامه دهند.

 و در حالی که سخنان وانگ یی را می توان از نظر دیپلماتیک متعادل و سپس بیش از هر چیز انتقادی نسبت به ناتو تلقی کرد، این سخنان در آلمان بسیار متفاوت تفسیر شدند.  به عنوان مثال، مجله اشترن سخنان وزیر خارجه چین را اینگونه خلاصه کرد: «بحران اوکراین: چین در حال ارسال سیگنال به پوتین برای کشیدن ترمز است».

روسیه امروز

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: