پرش به محتوا

ژیژک: غرب از قدرت «راشا تودی» می ترسد.

آزار و اذیت فرستنده خبری «راشا تودی» به این علت صورت نمی گیرد که «پروپاگاندای روسی» است. بلکه به این دلیل است که به نظراتی گوش می‌دهد و آنان را منعکس میکند که در این جوامع به حاشیه رانده شده اند. اسلاوی ژیژک فیلسوف مشهور اسلوونیایی در عین حال از موانع آزادی در جوامع لیبرال غربی انتقاد می کند.

اسلاوی ژیژک


اسلاوی ژیژک، فیلسوف مشهور اسلوونیایی، در گفتگویی با «راشا تودی» برای محدود کردن فعالیت های رسانه ای «راشا تودی» انتقاد کرد و گفت که غرب از قدرت این کانال هراس دارد. حتی اگر غرب سعی کند این کانال تلویزیونی را تامین کننده پروپاگاندای روسی» معرفی کند، نحوه برخوردش با آن نشان می دهد که «راشا تودی» را فقط به عنوان یک ماشین تبلیغاتی ارزیابی نمی کند. ژیژک توضیح داد:


غرب با انجام این اقدامات برای بستن «راشا تودی»، اساساً ترس خود را از نفوذ احتمالی این فرستنده نشان می دهد و این رفتار نشان میدهد غرب از قدرت «راشا تودی» مسکین است. اگر آنها مطمئن بودند که «راشا تودی» فقط وسیله پروپاگاندای ارزان روسیه است که هیچ کس آن را جدی نمی گیرد، می گفتند. ، «خدای من، لطفا، به آنها اجازه بدهید حرفشان را بزنند.» در واقع این باید نگرش آنها می بود، این مانند شنیدن یک سخنرانی استالینیست قدیمی است – مردم به این صحبت ها می خندند، و هیچ کس از حرفهایش قانع نمی شد.

آخرین محدودیت ها علیه «راشا تودی» در دسامبر گذشته زمانی که کانال جدید آلمانی زبان «راشا تودی» به صورت ۷ روز هفته و ۲۴ ساعتها آغاز به پخش برنامه کرد، اعمال شد. صفحه یوتیوب این کانال در روز شروع پخش مسدود شد، در حالی که خود کانال تلویزیونی اندکی پس از آن توسط اپراتور تلویزیون ماهواره ای اروپایی یوتل ست – تحت فشار موسسه تنظیم کننده رسانه های آلمانی «موسسه رسانه ای برلین و براندنبورگ»، حذف شد.


به گفته ژیژک، «راشا تودی» بستری است که در آن به موضوعات خاصی که غرب ترجیح می داد نادیده گرفته شود، پرداخته می شود. ژیژک که زمانی «خطرناک ترین فیلسوف غرب» لقب گرفته بود، به «راشا تودی» گفت که خودش به حاشیه رانده شده است. زیرا تنها تعداد انگشت شماری از رسانه ها جرات انتشار حرف هایش را داشتند.

«اجازه دهید خیلی واضح بگویم: من اغلب با آنچه در «راشا تودی» منتشر میشود… بیایید شفاف بگویم و آنرا «خط روسیه» بنامیم – موافق نیستم. اما البته من ادعایم با موردی مربوط به خودم ثابت میکنم، موضوعات زیادی وجود دارد که اگر آنچه را که فکر می کنم بیان کنم فقط میتوانم آن را به عنوان نظر در «راشا تودی» منتشر کنم.»


ژیژک گفت که حمایت از آرمان فلسطین یکی از آن مسائل حاشیه ای است. او ابراز تاسف کرد، حتی محتاطانه‌ترین تلاش‌ها برای انجام این کار اغلب متهم به یهودستیزی میشود. او نمونه ای از اما واتسون بازیگر هری پاتر را به عنوان شاهدی بر این موضوع ذکر کرد. او اخیراً خشم دیپلمات‌های اسرائیلی را به خاطر به اشتراک گذاشتن تصویری از فعالان فلسطینی برانگیخته بود.

ژیژک استدلال کرد که نمونه دیگری از چنین محرومیتی، مورد جولیان آسانژ، بنیانگذار ویکی لیکس است:

«بزرگترین افشاگری آسانژ این نیست که نشان داد – که ایالات متحده آمریکا چگونه زندانیان را شکنجه میکند یا سربازان چگونه دست به کشتار میزنند – همه اینها را ما می دانستیم. کار مهم آسانژ، همانطور که یک بار در پیامی به من بیان کرد، این است که نشان داده که گوگل واقعاً تبدیل به یک انجمن خصوصی تحت نظارت NSA شده است.»

گوگل پلتفرمی است که NSA کنترل خود را بر آن اعمال می کند. گفتن چنین حرفی به مستقیما ممنوع نیست. با این حال، چنین نظراتی در جوامع غربی به حاشیه رانده می شوند.
ژیژک در ادامه استدلال کرد که مفهوم «آزادی» به طور مرتب در غرب با مفهوم «آزادی عمومی» جایگزین می شود. «آزادی» همانطور که در غرب تعبیر می شود به فرد اجازه می دهد که تنها در محدوده های سخت و از قبل محدوده اش تعیین و تنظیم شده «آزاد» باشد. از سوی دیگر، آزادی واقعی در هیچ کجا یافت نمی شود.

غرب به حاشیه رانده شدگان گاهی هم اجازه می‌دهد، دست به اعتراض کوچک و یا بزرگی بزنند تا بتواند این تصویر را ایجاد کند که همه چیز در غرب ممکن است. اما به گفته این فیلسوف اسلوونیایی، اگر دقت شود آنها مراقبند که این اعتراضات حاشیه ای باقی بماند.

«در زندگی روزمره ما، آزادی ای که ما در یک جامعه لیبرال صلح آمیز داریم – بله، شما به طور رسمی آزاد هستید. اما هرگز در مفهوم عمیق وجودی آزاد نیستید تا انتخاب های روشن داشته باشید. ما در سازش های روزانه گرفتاریم. ما آنچه را که میخواهیم میتوانیم انجام دهیم – اما آنچه که ما می خواهیم قبلاً دستکاری شده است.»

مترجم سیما صابر

%d وب‌نوشت‌نویس این را دوست دارند: