
تیمی از محققان پس از شش سال بررسی موفق به حل معمای اینکه چه کسی بیش از ۷۰ سال پیش مخفیگاه دختر یهودی آنه فرانک و خانواده اش در آمستردام را به نازی ها رو داده است شدند. با این حال، پاسخ داستان بسیار غم انگیزی را نیز ارائه می دهد.
بر اساس نتایج تحقیقات شش ساله گروهی از بازرسان، یک سردفتر اسناد رسمی محل اختفای دختر یهودی آنه فرانک و خانواده اش را برای نازی ها فاش کرده است. او خودش یهودی بود و می خواسته از این طریق جان خانواده اش را نجات دهد.
خانواده فرانک و چهار یهودی دیگر به مدت دو سال در مخفیگاهی در یک مخفیگاه در آمستردام از چشم نازیهای آلمانی پنهان ماندند. اما در ۴ اوت ۱۹۴۴، یک کماندوی اس اس به خانه یورش برد.آنه فرانک، نویسنده دفتر خاطرات مشهور درباره هولوکاست، در فوریه ۱۹۴۵ در سن ۱۵ سالگی در اردوگاه کار اجباری برگن-بلسن درگذشت.
برای بیش از پنج سال، یک تیم بین المللی پرونده سرد (یک پرونده جنایی حل نشده از گذشته به عنوان «پرونده سرد» نامیده می شود) بررسی می کرد که آیا مخفیگاه به طور تصادفی کشف شده است یا اینکه آیا شخصی آنرا به نازی ها لو داده است.پیتر ون توئیسک یکی از مسئولان تیم تحقیقاتی ، به خبرنگاران گفت که این گروه در مجموع حدود ۳۰ نظریه را در طول تحقیقات مورد بررسی قرار دادند.
محققان یافتههای خود را اساساً بر اساس کپی نامهای ناشناسی که اتو فرانک در سال ۱۹۴۶ دریافت کرد، استوار کردند. این نامه شامل نام سردفتر است. اگرچه اصل نامه ناپدید شده است، تیم تحقیقاتی کپی آن نامه را در آرشیو شهر آمستردام پیدا کرد.
محتمل ترین پاسخ این است که دفتر اسناد رسمی آرنولد ون دن برگ فهرستی از مکان هایی که یهودیان در آمستردام پنهان شده بودند را به اشغالگران آلمانی تحویل داد تا از خانواده خود در برابر تبعید محافظت کند.
در آن زمان، سردفتر یکی از اعضای شورای یهودیان شهر آمستردام بود، بنابراین او دارای روابط و تماس های زیادی بود که در ابتدا او را از تبعید محافظت می کرده. اما در سال ۱۹۴۴ این حمایت کمتر و سپس متوقف شد و او، همسرش و سه دخترشان نیز تهدید به اخراج شدند. علیرغم این تهدید ها خانواده زنده ماندند.
بنیاد آنه فرانک نیز نسبت به عجله در نتیجه گیری هشدار داد، اما در عین حال «تحقیقات بسیار خوب و کامل» تیم نحقیقاتی را ستود. با این حال، سؤالات مهمی همچنان باز است: چه کسی و با چه قصدی نامه ناشناس را نوشته است؟
منتشر شده در راشا تودی