.دیدار پوتین و بایدن: منتظر معجزه نباشید

اولگا ساموالوف در تارنمای «ویزلیاد» درباره اظهاراتی اخیر جو بایدن نوشت که مذاکرات بایدن و پوتین راه را برای جلوگیری از انفجار پرونده اوکراین هموار می‌کند.

در این مقاله آمده است: اوکراین موضوع اصلی مذاکرات ولادیمیر پوتین و جو بایدن خواهد بود که فردا ۷ دسامبر از طریق ارتباط ویدیویی برگزار می شود. اما، در آخر هفته، رئیس جمهور ایالات متحده گفت که هیچ “خط قرمز” را در اوکراین که رهبر روسیه قبلاً درباره آن صحبت کرده بود، به رسمیت نمی شناسد.

در این مقاله به این موضوع اشاره شده است که اوکراین موضوع اصلی مذاکرات بین ولادیمیر پوتین و جو بایدن خواهد بود این مذاکرات قرار است فردا ۷ دسامبر از طریق ارتباط ویدیویی بین دو شخصیت برجسته سیاسی برگزار شود. اما در این رابطه مشکلاتی به خاطر ابراز عقاید بایدن به وجود آمده است٬ رئیس‌جمهور آمریکا در سخنان آخر هفته خود بر این نکته که تاکید کرد آمریکا خط قرمزهای روسیه را به رسمیت نمی‌شناسد.

اشاره جو بایدن به سخنان اخیر ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه میباشد که اخیراً در مورد استقرار نیروهای ناتو در مرزهای روسیه و پیوستن اوکراین به پیمان ناتو ابراز شده بود و آنها را خط قرمزهای روسیه نامیده بود.

در این رابطه، بوریس مگویف، پژوهشگر امور آمریکا به فزگلیاد گفت: از یک سو این احساس وجود دارد که دو طرف علاقه مند به نزدیکی هستند و از سوی دیگر، هشدار ها و تهدید های زیادی وجود دارد که ممکن است موفقیت های احتمالی را پیشاپیش از بین ببرد. به ویژه اظهارات بایدن مبنی بر اینکه آنها هیچ خط قرمزی را به رسمیت نمی شناسند، در حالی که مسئله اوکراین، که زیربنای موضوعات گسترش ناتو و ثبات استراتژیک برای اروپا است، اکنون در اولویت قرار دارد. وی افزود: “تصمیم باید سیستماتیک و مکتوب باشد. روسیه پس از عدم اجرای توافقات قبلی، تعهد شفاهی را نخواهد پذیرفت.”

تاکید روسیه بر تعهد کتبی در یک قرارداد به این موضوع بر به این سابقه برمی‌گردد که قبلا هم ایالات متحده آمریکا و متحدین اروپایی این کشور با روسیه به این توافق رسیده بودند که کشورهای سابق پیمان ورشو نباید عضو پیمان ناتو شوند.

آمریکا و متحدان غربی وی اما تحت هیچ عنوان خود را متعهد به رعایت این توافق نکرده و از فردای آن روز تمام تلاش خود را .برای جذب کشورهای سابق عضو پیمان ورشو به پیمان آتلانتیک شمالی ناتو کرده‌اند

به گفته نویسنده مقاله گویا مشکل برای آمریکایی‌ها این است که آنها خود را متعهد اجرای هیچ نوع توافق نامه ای نمی بیند و برای آنها منافعشان خط قرمزشان است و هیچ کس نمی تواند مانع ورود اوکراین یا هر کشور دیگری به بلوک آتلانتیک شمالی شود.

در همین حال، حوزه های نفوذ ایالات متحده در مکزیک و بیشتر آمریکای لاتین مشخص است و تصور استقرار نیروهای روسیه یا چین در آنجا غیرممکن است. در ایالات متحده، این یک تابو است، به همین دلیل است که بایدن وانمود می کند که “خط قرمز” در اوکراین برای او وجود ندارد.

به گفته مگویف، این موضوع در نشست بعدی سران حل نخواهد شد، اما دو طرف ممکن است متعهد شوند که موضوع را به سمت تشدید نظامی سوق ندهند.

وی گفت: “اکنون هر دو طرف به این نتیجه رسیده اند که استفاده از راه حل نظامی در اوکراین جواب نخواهد داد. اما بی اعتمادی مابین دو کشور به شدت ریشه دوانده است این عدم اطمینان تا دیدار مستقیم بین بایدن و پوتین که برای مارس ۲۰۲۲ برنامه ریزی شده است ادامه خواهد یافت. ظاهراً این عدم اطمینان تنها زمانی می تواند برطرف شود که موقعیت سیاست خارجی بایدن استحکام یابد و آمریکا بتواند از یک موضع قابل تعریف و محکم به مشکلات خارجی خود بپردازد. بعید به نظر می‌رسد که آمریکا بتواند این مشکلات را تا سال ۲۰۲۲ حل کند. در نتیجه این دیدار پوتین و رئیس جمهور آمریکا دیداری تشریفاتی خواهد بود.