نگاهی به چرایی شور و نشاط دموکراسی چینی
«طی تحقیقاتم در چین، متوجه شدم در بسیاری روستاها، روستاییان چهارپایههای خود را میآوردند و زیر درخت بزرگی در مرکز روستا مینشستند و درباره اینکه روستا چگونه باید پیشرفت کند، صحبت میکردند. روستاییانی که با شور و هیجان خاصی درباره این موضوع حرف میزدند»
جملات بالا نوشته «یوکتشار کومار» معاون شهردار شهر «بَث» در انگلیس است که تحت تاثیر دموکراسی چین به رشته تحریر در آمده است.
این صحنه در چین با هیجان خاصی توسط کومار به عنوان «دموکراسی چهارپایه» توصیف شده است.
دولت چین در روز 4 دسامبر (13 آذر) کتاب سفید «دموکراسی چین» را منتشر کرد و در آن به این موضوع به عنوان دموکراسی تودهها یاد کرده است. این کتاب به طور جامع به معرفی مفاهیم، طراحی نظام چین و به کارگیری موفقیت آمیز این دموکراسی پرداخته است.
کتاب سفید فوق تصریح میکند «مردم اربابات کشور، جوهره و باطن دموکراسی چینی هستند.»
معنی واقعی دموکراسی «حکمرانی مردم» است و «حاکمیت به عهده مردم است». اما مدتهای مدیدی است که کشورهای غربی این معنا را به نفع خود مصادره کرده و آن را به صورت نظام انتخاباتی غرب به مثابه «یک فرد، یک رای» و رقابت حزبی به عنوان تنها دموکراسی استاندارد معرفی کردهاند. عملی شدن دموکراسی خلق در سراسر چین نشان داده که راههای زیادی برای دستیابی به دموکراسی وجود دارد و مناسبترین نوع بهترین آن است؛ به بیان دیگر کلید دموکراسی یک کشو این است که آیا مردم به طور واقعی اربابان آن کشور هستند یا خیر.
انتخابات را به عنوان یک مثال در نظر بگیرید. انتخاب معاونان کنگره خلق در تمام سطوح در چین شامل ترکیبی انتخابات مستقیم و غیرمستقیم است. در میان آنها، معاونان شهر و شهرستانهای کنگره خلق با بالاترین نسبت همگی با رای گیری مستقیم انتخاب میشوند. در حال حاضر چین در حال برگزاری انتخابات عمومی برای کنگره های خلق در سطوح شهر و شهرستانهاست و بیش از یک میلیارد رای دهنده با مشارکت خود آن را به بزرگترین انتخابات جهان تبدیل کردهاند.
تمام تصمیمات قانونی بزرگ در چین همه طبق دستورالعملها، با مشورت و تصمیمسازی علمی و دموکراتیک صورت میگیرد. برای مثال چین یک طرح توسعه اقتصادی و اجتماعی را برای هر پنج سال برنامه ریزی کرده است. طی روند نوشتن پیش نویس «برنامه پنج ساله چهاردهم» که سال جاری به اجرا گذاشته شد، دپارتمان های مرتبط بیش از هزار پیشنهاد از جانب بیش از یک میلیون کاربر فضای مجازی را طبقه بندی کرده و حتی الامکان آنها را ادغام کردند.
همانطور که در این کتاب سفید به آن اشاره شده، مردم اربابان دموکراسی واقعی و دموکراسی خوب هستند. مردم چین نه تنها حق رای دارند بله حق مشارکت گسترده نیز دارند؛ آنها فقط خواستههای خود را ابراز نمیکنند بلکه آنها را محقق نیز میکنند؛ آنها فقط توسعه کشور را ارتقا نمیبخشند بلکه در میوههای این توسعه نیز سهیم هستند.
نظرسنجیهایی که توسط موسسات غربی انجام شده نشان میدهد رضایت مردم چین از دولت خود بالای 90 درصد باقی مانده است. این واقعی ترین بازتاب شور و نشاط قدرتمند دموکراسی چینی است.
بالعکس، مردم در برخی کشورهای غربی فقط در زمان انتخابات و رای دادن محبوب هستند نه بعد از آن. چنین دموکراسی، یک دموکراسی واقعی نیست. با این همه برای چنین کشوری، واقعا وحشتناک است که یک نشست به اصطلاح دموکراسی تدارک ببیند و خود را رهبر دموکراسی جهان بخواند.
دموکراسی بر حسب کشورها متنوع و جهان، رنگارنگ است. اجرای موفق دموکراسی چینی عمیقا ثابت میکند که دموکراسی به روش غربی نه تنها شباهتی به دموکراسی بشری ندارد بلکه غرب حق ندارد انحصار تعریف معنای خود را در اختیار خود بگیرد.
آن سیاستمداران غربی که به جرای واقعیت ضددموکراسی به نام «دموکراسی» میپردازند باید انرژی خود را بر مردم خود متمرکز کنند و از انحراف هر چه بیشتر از مسیر اشتباه خیانت به ارزشهای دموکراتیک پرهیز کنند.
.China Radio International.CRI. All Rights Reserved ©
16A Shijingshan Road, Beijing, China. 100040