سنگ اندازی غرب در مذاکرات هستهای از همان ابتدای کار
در چند روز اخیر نمایندگان دیپلماسی آمریکا و اروپا در تمامی اظهارات خود با ابراز بیانات دوپهلو سعی دارد ایران را مشکل اصلی بر هم خوردن مذاکرات هسته ای قلمداد کنند و در هر فرصتی به سیاست ایران که اجازه نمی دهد به راحتی به تاسیسات هستهای دسترسی داشته باشند حمله کرده و ایران را به عنوان مقصر اصلی برهم خوردن تمامی این تئاتر معرفی می کنند .
حتی مقامات بلندپایه مانند رئیس جمهور فرانسه و نخست وزیر بریتانیا و ایران را رسما متهم به خرابکاری در مذاکرات هسته ای کردند.
اگر این حرفها از سوی ایرانیها حتی در مقیاس و اندازه کوچکترش ابراز میشد بیبیسی، سانه سعودی ایران اینترنشنال و مزدوران رسانهای سازمانهای اطلاعاتی غرب به صف می شدند و ایران را متهم به خرابکاری برهم زدن مذاکرات و عدم تمایل به مذاکره می کردند اما در مورد رهبران و تامین کنندگان مالی خود سکوت کامل برگزیده و با آب و تاب سخن آنان منعکس می .کنند
رابرت مالی نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در مصاحبه با رادیو ملی آمریکا که قرار است روز جمعه پخش شود، با طرح یک گزاره غلط و انحرافی ایران را تهدید کرد؛ «اگر ایران خیلی به سلاح اتمی نزدیک شود، آمریکا بیکار نخواهد نشست.»
به گزارش وبگاه رسمی اتحادیه اروپا، نماینده اتحادیه اروپا در آژانس بین المللی انرژی اتمی با انتشار بیانیهای به طرح ادعاهایی درباره توافق هستهای با ایران پرداخت.
در این بیانیه نماینده اتحادیه اروپا بدون اشاره به بی عملیخود درباره دور زدن تحریمها یکطرفه به قاضی رفته و بر تعهد خود و حمایت مستمر از اجرای مؤثر برجام تاکید کرد و گفت: مصمم به ادامه کار است و با جامعه بین المللی برای حفظ این توافق استراتژیک همکاری و مانند همه کشورها از اجرای آن در راستای امنیت سازمان ملل متحد حمایت میکند.
در بیانیه اتحادیه اروپا آمده است: اتحادیه اروپا از تلاشهای دیپلماتیک فشرده در چارچوب برجام حمایت میکند. کمیسیون و نماینده عالی اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده برجام با تمام شرکای مرتبط با اتحادیه اروپا همکاری میکند و دیدگاه شرکت کنندگان ادامه بحث در مورد روشها برای اطمینان از بازگشت به اجرای کامل و مؤثر برجام است.
اتحادیه اروپا در ادامه با رویکردی ضد ایرانی گفته است: ایران سرانجام پس از پنج ماه تأخیر آماده از سرگیری مذاکرات وین است. ما انتظار داریم ایران با حسن نیت و واقع بینانه به میز مذاکره بازگردد تا امکان پایان به موقع مذاکرات فراهم شود. اتحادیه اروپا مسائل مربوط به خروج یکجانبه از برجام و اعمال مجدد تحریمها توسط آمریکا را در نظر دارد و لغو تحریمهای مرتبط با هستهای بخش مهمی از توافق است. اتحادیه اروپا به طور کامل به تعهدات خود از جمله لغو تحریمها بر اساس برجام پایبند بوده و همچنان نگران فعالیتهای ایران در دو سال و نیم گذشته است. ایران به طور پیوسته مجموعهای از اقدامات مغایر با برجام را انجام میدهد و این اقدامات هیچ توجیه غیرنظامی قابل قبولی ندارند.
در بیانیه اتحادیه اروپا ادعا شده که فعالیتهای ایران به شرح ذیل، از جمله مواردی است که مغایر برجام است:
تداوم انباشت اورانیوم غنی شده با افزایش مقادیر مواد در سطح ۲۰ و ۶۰ درصد و بسیار فراتر از آستانه برجام که سرعت تولید آنها نگران کننده است.
ادامه نصب، آزمایش و انباشت اورانیوم با مواد اضافی IR1و سانتریفیوژهای پیشرفته، از جمله پیشرفت مربوط به دو آبشار IR-6 در فردو و اصلاح سرشاخههای فرعی آنها که ایران را قادر به تغییر پیکربندی عملیاتی آسانتر و غنی سازی بالاتر میکند.
کار قابل توجه بر روی فلز اورانیوم، از جمله اورانیوم غنی شده تا ۲۰٪ که ما قویاً از ایران میخواهیم که تمام فعالیتهای مغایر با برجام را بدون تأخیر بازگرداند.
اتحادیه اروپا که خود تا کنون نتوانسته به تعهداتش در توافق برجام و در برابر ایران جامه عمل بپوشاند، در ادامه میگوید: حفظ ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای ایران و همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی کاملاً حیاتی است. شفافیت عنصر کلیدی برجام است و بر این اساس، اتحادیه اروپا نگران از تصمیم ایران برای تعلیق اجرای آن از ۲۳ فوریه ۲۰۲۱ است. اقدامات ایران شفافیت پیش بینی شده در برجام و استفاده از پروتکل الحاقی را به طور قابل توجهی کاهش داده است. دسترسی و نظارت بر سایتها، فعالیتها و اطلاعات مربوطه و فعالیتهای نظارت و راستی آزمایی آژانس به طور جدی تضعیف شده است. علاوه بر این، ایران اعلامیههای به روز شدهای ارائه نکرده است و آژانس قادر به انجام هرگونه دسترسی تکمیلی تحت پروتکل الحاقی نیست و برای حدود ۹ ماه آژانس بین المللی انرژی اتمی از بخش اساسی نظارت خود محروم شده است. ما از ایران میخواهیم که اجرای تمام اقدامات شفافیت را از سر گیرد.
نماینده اتحادیه اروپا در ادامه بیانیه خود میگوید: حفظ توانایی فنی آژانس برای بازیابی و حفظ تداوم اطلاعات برای راستیآزمایی و نظارت بر فعالیتهای هستهای ایران و تعهدات در آینده ضروری است. فعالیتهای نگران کننده ایران در حال تبدیل شدن به چالشی طولانی مدت در توافق است. علاوه بر این، ما با نگرانی جدی متوجه عدم دسترسی به کارگاه کرج هستیم.
در پایان این بیانیه همچنین اتحادیه اروپا ضمن قدردانی از مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره گزارش اخیرش درباره ایران، به این مسئله اشاره میکند که با توجه به درخواست رافائل گروسی، ایران میبایست زمینه دسترسی آژانس به تاسیسات کرج را فراهم کند.
رافائل گروسی روز چهارشنبه با ایراد سخنانی در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی اشاره کرد که دیروز «در تهران با محمد اسلامی معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران دیدارهایی داشتم.»
وی سپس مدعی شد: به رغم تمام تلاشهای او، این مذاکرات و رایزنیهای گسترده برای رسیدگی به مسائل پادمانهای باقیمانده ایران که در دو گزارش آژانس به تفصیل آمده بود، بینتیجه بود.
وی بیان داشت: موضوعاتی هست که ما و رئیس سازمان انرژی اتمی درحال بررسی آن هستیم و در همین سفر هدف ما این بود طوری چشم انداز برنامه هستهای را تعریف کنیم که با توجه به تغییرات اقلیمی، به تولید انرژی پاک کمک کند و این انرژی پاک را بتوانیم در اختیار همه بگذاریم. این موضوعی بود که چند وقت پیش در نشست گلاسکو هم به طور مفصل درباره آن صحبت شد.
مدیرکل آژانس همچنین در مصاحبهای در تهران، نتیجه دیدار با مقامهای ایرانی را بسیار سازنده توصیف کرد و گفت رابطه میان آژانس و ایران دائمی و ادامهدار است.
وی در ادامه اظهارات امروزش در شورای حکام عنوان کرد که آژانس تا ۲۳ فوریه ۲۰۲۱، اجرای تعهدات هستهای ایران تحت برجام را راستیآزمایی و نظارت کرد. با این حال، از آن تاریخ، این فعالیت ها به طور جدی در نتیجه تصمیم ایران برای توقف اجرای تعهدات مرتبط هسته ای خود تحت برجام، از جمله پروتکل الحاقی، تضعیف شده است.
گروسی ادعا کرد: در غیاب دسترسی منظم آژانس به تجهیزات نظارتی و نظارتی خود در تمامی تأسیسات و مکانهای ایران در رابطه با برجام، آژانس توافق موقتی را که در فوریه ۲۰۲۱ با ایران به دست آوردم، حفظ تداوم دانش را تسهیل میکند. با این حال، تمدید مکرر توافق، که اکنون برای حدود ۹ ماه برقرار است، به چالشی مهم برای توانایی آژانس برای بازگرداندن این تداوم دانش تبدیل شده است.
آژانس امیدوار است بتواند فعالیتهای راستیآزمایی در ایران را که به موجب کاهش تعهدات برجامی از سوی تهران کم شده از سربگیرد. جمهوری اسلامی ایران تاکنون دو نوع نظارت را در خصوص صنعت هستهای خود پذیرفته بود. نظارتهای پادمانی آژانس که مربوط به عضویت ایران در این نهاد است و دیگری نظارتهایی که در برجام فراتر از نظارتهای پادمانی مورد قبول طرف ایرانی قرار گرفته بود.
ایران، نظارتهای پادمانی خود را طبق روال ادامه میدهد و هیچ تغییری در این نوع نظارت ایجاد نشده است. بنا بر اعلام مقامات کشورمان، تهران هیچ بحثی هم در این حوزه ندارد و کاملا همکاریهای خود را ادامه میدهد.
اما بر اساس توافق برجام، بنا بود که ایران محدودیتهایی را در برنامه هستهای خود بپذیرد و طرفین غربی هم تحریمهای ظالمانه علیه ایران را کنار بگذارند. هنگامی که طرف غربی تحریمها را لغو نکرد و اجرای آنها ادامه یافت، ایران هم طبق قانون «اقدام راهبردی برای رفع تحریمها»، نظارتهای فراپادمانی از جمله پروتکل الحاقی را کنار گذاشت.
مقاله بسیار جالب و خواندنی بود. با تشکر از رفیق شیری و ترجمه دقیق و حرفه ای ایشان و سپاس…
دوست گرامی من عضوی از نویسندگان و مترجمان مجله هفته نیستم اما از همکاران آن هستم و گاهی مطالبی را…
مجله هفته حتی به اردوغان عضو ناتو هم نه نمی گوید! حتی به امارات هم نه نمی گوید! فقط کافی…
سلام، مقاله بسیار خوبی است، پیشرفت ها و دستاوردهای شوروی را بیان کرده است. اما مانند بیشتر مقاله هایی از…
مقاله بسیار خواندنی و جالبی بود. ای کاش بسیاری از افراد ناآگاه که از خدمات انقلاب اکتبر و اتحاد شوروی…