جو بایدن رئیس جمهور آمریکا گفت، روسیه به دموکراسیهای ما حمله میکند.
در همین حال شبکه تلویزیونی الجزیره مباشر گزارش داد جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در سخنان خود در کنفرانس مونیخ ۲۰۲۱ گفت، ولادیمیر پوتین (رئیس جمهور روسیه) در پی تضعیف کشورهای اروپایی است و کرملین دموکراسی ما را هدف قرار داده است. بایدن ادامه داد ما از تمامیت ارضی اوکراین حمایت می کنیم.
وی افزود، باید با بدرفتاریهای چین و تلاش این کشور برای آسیب رساندن به نظام جهانی مقابله کنیم.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا در مورد بازگشت به دوران سخت جنگ سرد و بلوک های منجمد شده هشدار داد.
وی افزود: به این مسئله پایبندیم که افغانستان به پناهگاهی برای سازمانهای تروریستی تبدیل نشود، با هدف پایان یافتن جنگ در این کشور از روند سیاسی افغانستان حمایت میکنیم.
درپی تهدیدهای دونالد ترامپ رئیس جمهوری سابق آمریکا مبنی بر خارج کردن کشورش از ائتلاف ناتو، بایدن اعلام کرده که خواستار سر و سامان دادن به روابط واشنگتن با سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است. اما گزارشها حاکی از آن است که رئیس پنتاگون تصمیم ندارد به طور مشخص از سیاست ترامپ مبنی بر اعمال فشار بر متحدان ناتو برای اختصاص منابع بیشتری به بخش دفاعی دوری کند.
دبیر کل ناتو گفت ما با چالشهایی بزرگ نظیر قدرت گرفتن چین، حملات پیچیده سایبری، رفتارهای بی ثبات کننده روسیه مواجه هستیم.
وی در ادامه گفت: «ما تعهد خود را به همبستگی دو سوی اقیانوس اطلس (در اروپا و آمریکا) نه تنها به صورت کلامی بلکه به صورت عملی نشان داده ایم. به همین علت، تحت برنامه ناتو ۲۰۳۰ در تلاش هستیم برنامهای بلندپروازانه برای آینده ائتلاف مان (ناتو) اجرا کنیم. اولا ما باید وحدت مان را تقویت کنیم. این وحدت از وعده ما برای دفاع از یکدیگر نشات میگیرد. ما باید تعهدمان را برای دفاع دسته جمعی از هم تقویت کنیم و با همکاری هم بازدارندگیهای تدافعی بیشتری در سرزمینهای کشورهای عضو ناتو پیدا کنیم. این امر به متحدان مشوقی میدهد تا قابلیتهای ضروری را بوجود بیاورند و برای تحمل کردن هزینهها به صورت منصفانه کمک کنند.
وی ادامه داد: ناتو، بستری منحصر به فرد است که اروپا و آمریکای شمالی را هر روز در کنار هم قرار میدهد. متحدان باید متعهد باشند که درباره همه مسائلی با یکدیگر مشورت کنند که بر امنیت ما تاثیر میگذارد. ما باید مفهوم راهبردی ناتو را به روز کنیم تا مسیری مشترک در حرکت رو به جلو را ترسیم کنیم و بر بنیادهای ائتلاف مان تاکید کنیم. ثانیا، ما باید رویکردمان را در خصوص امنیت، بسط بدهیم. دشمنان بالقوه ما از همه ابزارهایی که در اختیار دارند استفاده میکنند اعم از ابزارهای نظامی، سیاسی و اقتصادی تا اینکه نهادهای ما را به چالش بکشند، جوامع ما را تضعیف کنند و امنیت ما را تضعیف کنند.
وی در ادامه افزود: «درعین حال، ما باید برای حفظ برتری خود در عرضه فناوری سرمایه گذاری کنیم و اطمینان حاصل کنیم که نیروهای مان قوی باقی بمانند و استانداردهایی اخلاقی درخصوص استفاده از فناورهای اخلال گرایانه جدید تدوین شود. بسط دادن رویکردمان درخصوص امنیت، به معنای آن نیز است که به تاثیرات امنیتی تغییرات اقلیمی نیز بپردازیم. بنده معتقدم ناتو باید اهدافی استاندارد درخصوص نحوه کاهش آلایندگی کربنی تعیین کند و اینکه نیروهای نظامی برای تحقق این هدف چه نقشی میتوانند ایفا کنند. ثالثا، اروپا و آمریکای شمالی باید از نظم بین المللی مبتنی بر قاعده دفاع کنند که قدرتهای استبدادی، این نظم را به چالش کشیده اند.
وی گفت: چین و روسیه در تلاش هستند این قوانین را بازنویسی کنند آن هم به گونهای که به نفع خودشان باشد. قدرت گرفتن چین، موضوعی اساسی برای جوامع دو سوی اقیانوس اطلس (اروپا و آمریکا) است. این مسئله، پیامدهایی بالقوه برای امنیت، شکوفایی و سبک زندگی ما دارد. به همین علت، ناتو باید روابطش را با شرکای نزدیکش ازقبیل استرالیا و ژاپن تعمیق بخشد و مناسبات جدیدی در سراسر جهان بوجود بیاورد. ما فقط با اقدامات هماهنگ میتوانیم دیگران را ترغیب کنیم که براساس قوانین بازی کنند. دفاع از نظم مبتنی بر قانون با دفاع از ارزشهای مان در داخل کشورهای مان شروع میشود. ما باید بار دیگر به ارزشهای مان متعهد شویم، دموکراسی های مان را تقویت کنیم و از نهادهای مان محافظت کنیم، زیرا در نهایت، همین اقدامات است که هویت ما را میسازد.
سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد دولت متبوعش قصد ندارد قبل از گفتگوهای دیپلماتیک با متحدان اروپایی در خصوص برنامه هستهای ایران و برجام، تحریمهای خود علیه ایران را بردارد.
سخنگوی کاخ سفید که با خبرنگاران همراه رئیسجمهور آمریکا در سفر به ایالت میشیگان گفتگو میکرد، در خصوص احتمال لغو تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران گفت: «هیچ برنامه ای برای برداشتن گامهای بیشتر در خصوص ایران پیش از گفتگوهای دیپلماتیک [با اروپا] وجود ندارد.»
وی همچنین اعلام کرد که آمریکا پیشنهاد میانجیگری اروپا در مذاکرات با ایران برای احیای برجام را پذیرفته است.
مقامات دولت جدید آمریکا طی روزهای اخیر بارها اعلام کردهاند که قبل از بازگشت آمریکا به برجام، ایران باید به تعهدات هستهای خود ذیل برجام بازگردد.
در مقابل، ایران تأکید کرده است که آمریکا بهعنوان کشوری که از برجام خارج شده و اقدام به وضع تحریمهای شدید علیه ایران کرده است، باید علاوه بر بازگشت به برجام اقدام به رفع تحریمهای خود علیه ایران کند تا پس از آن ایران نیز اجرای تعهدات هستهای خود مطابق برجام را از سر گیرد.