جواد عارفی – خبرنگار و فعال سیاسی افغانستانی
براساس گزارشهای سازمان های حقوق بشری بین المللی و نهادهای امنیتی ومدنی در افغانستان، از زمان اشغال اين كشور توسط ایالات متحده در ماه اکتبر سال 2001 تاکنون بیش از یک میلیون نفر کشته و صدها هزار تن ديگر زخمى شده اند.
پس از با روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ و اعلام راهبرد جدید واشنگتن در افغانستان، حملات هوایی پنتاگون در اين كشور دو برابر شده است.
جنگ و حملات هوایی نیروهای ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا به افغانستان به دنبال حادثه 11 سپتامبر سال 2001 و متعاقب آن، و سقوط حکومت طالبان را میتوان طولانیترین جنگ بدون وقفه در تاریخ ایالاتمتحده دانست.
نبرد آمريكا در مقايسه با حضور ارتش سرخ شوروی در افغانستان حدودا دو برابر به طول انجاميده است. اين مداخله از حدود شانزده سال پيش تاکنون پس از استراتژی جدید واشنگتن با کشته شدن چهار هزار نظامی آمریکایی و تحمیل هزینههای سرسام آوری به اقتصاد اين كشور همچنان ادامه دارد.
کارشناسان نظامی و سیاسی بر این باورند كه اگر چه جنایتهای جنگی زیادی توسط سربازان ارتش آمریکا علیه غیرنظامیان افغانستان صورت گرفته اما واشنگتن همواره تلاش کرده در کنار رسانههای غربی بر روی این حوادث ضد بشری سرپوش گذاشته و آن را در نطفه خفه کند.
براساس برآوردهای دقيق بیش یک میلیون نفر از زمان آغاز حملات هوایی آمریکا در سال 2001 میلادی به این سو جان باخته و صدها هزار تن دیگر زخمی و به هزاران شهروند این کشور ناچار به فرار از سرزمین خود شده اند. در واقع نیروهای آمریکا در افغانستان اصول اساسی حقوق بشر را آشکارا زیر پا گذاشته اند و جنایت بشری در کشور مانند افغانستان انجام داده اند.
در طول حضور نظامی نزده ساله آمريكا در افغانستان، غيرنظاميان بارها هدف حملات هوایی کورکورانه و عملیات جستجوی شبانه منازل قرار گرفته اند. اين حملات خشم و انزجار مردم، اعتراض مقامات ارشد دولت کابل را برانگیخته است. یکی از دلایل اصلى تنش میان حامد کرزی رئیسجمهور سابق افغانستان با واشنگتن اين بود كه او حملات مذكور را «جنایت بزرگ بشری» و «نقض حاکمیت ملی» عنوان کرد.
دولت وی با تشکیل یک کمیته حقیقتیاب برای حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا در بمباران مناطق مشکوک به این نتیجه رسید که شمار زیادی از این حملات باعث تلفات جانی و آسیب به افراد غیرنظامی شده است.
براساس يك گزارش تحقیقی تحت عنوان «هزینههای جنگ«، كه توسط مؤسسه مطالعات بین المللی واتسون دانشگاه براون ایالات متحده آمریکا درباره تلفات جنگ و آوارگان پاكستان و افغانستان تهيه شده از سال 2001 میلادی که نیروهای تحت رهبری آمریکا حکومت طالبان را ساقط كردند تا اوت 2019 که کمتر از یک میلیون نفر گزارش شده است در اين كشور کشته و به همین میزان زخمی شده اند.
از سوی دیگر، کمیته حقوق بشر سازمان ملل متحد در تازه ترین گزارش خود از افزایش میزان حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا در سال گذشته میلادی در افغانستان خبر داده و خواستار تحقیق و بررسی مستقل و بی طرف درباره حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا در افغانستان، پاکستان، یمن و برخی دیگر کشورها شده است.
بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی پنتاگون، در پی تشدید حملات هوایی در سال جاری هواپیماهای آمریکایی بیش از 4700 بمب را در افغانستان پرتاب کردهاند. فرماندهی نیروهای آمریکایی و ناتو در افغانستان همواره کشته شدن غیرنظامیان افغان در حملات هوایی این کشور را انکار کرده و گفته می شود که مقامات افغان نیز در بسیاری از موارد دست به پنهان کاری میزنند.
افغانستان از جمله کشورهای عضو دیوان لاهه است وهمواره تاکید کرده که تمامی موارد جنایات جنگی باید در افغانستان پیگیری شود. ولی این دیوان که به دادگاه جهانی معروف میباشد تا کنون از جنایات جنگی امریکا در افغانستان چشم پوشی کرده و حتا مانع بررسی چنین قضایای جنگی و سیاسی در این کشور شده است.