حسین دهقان با بیان اینکه انفجار بیروت یک اقدام ۱۰۰درصد اسرائیلی است، گفت: هدف اسرائیل این است که ملت لبنان را علیه حزبالله به حرکت درآورد. به
منتشر شده در روزنامه اطلاعات
۰……
حسین دهقان، وزیر سابق دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و مشاور فرماندهي كل قوا در حوزه صنايع دفاعي در گفتوگو با شبکه «فونیکس» چین درباره مسائل منطقهای، روابط ایران و آمریکا و قراردادد۲۵ساله ایران و چین سخن گفت. بخش کوتاه شده این مصاحبه را بدون تغییر از نظر میگذرانید:
– از ابتدای سال جدید میلادی اتفاقات زیادی بین ایران و آمریکا رخ داد؛ از ترور سردار سلیمانی تا اتفاقات دیگر. در حقیقت میتوان گفت روابط ایران و آمریکا در ماههای اخیر بسیار پرتنش بوده است که در سالیان اخیر سابقه نداشته است. به عبارت دیگر به نظر میرسد که روابط ایران و آمریکا در مرز جنگ بوده است. چشمانداز شما درخصوص روابط این دو کشور قبل و بعد از انتخابات آمریکا چگونه است؟
– خبرهایی وجود داشت مبنی بر این که اسرائیل سایت هستهای نطنز را بمبگذاری کرده است؛ آیا این صحت دارد؟
*آیا تاکنون از اسرائیلیها حرف راست شنیدید؟ این هم مثل بقیه است.
– به نظر شما دلیل انفجار و آتشسوزیهای اخیر چیست؟
*چندتا از اتفاقات که طبیعی بوده است. بالاخره مسائل ایمنی رعایت نشده و حادثهای رخ داده است. اما اسرائیلیها و آمریکاییها حتما میخواهند بگویند که ما کاری کردیم. میخواهند بگویند ما قدرت داریم و در هر جایی هر اقدامی را بخواهیم صورت میدهیم در حالی که این موضوع واقعیت ندارد.
– پاسخ شما به این تحرکها چه بود؟
آنان علاقهمندند که بگویند ما کردیم و به خودشان منتسب کنند تا نوعی از توهم قدرت و نفوذشان را به نمایش بگذارند. اگر واقعا چنین کاری کردند رسما مسئولیتش را بپذیرند و بگویند ما انجام دادیم.
– اکنون انفجار بیروت بسیار مود توجه قرار گرفته است؛ شما وضعیت را چگونه ارزیابی میکنید؟
*من فکر میکنم آن چیزی که رخ داد یک اقدام ۱۰۰درصد اسرائیلی است چرا که آنجا انبار مواد غذایی و آذوقه ملت لبنان بوده است. اکنون همه شرایط سخت اقتصادی لبنان و محدودیتهای موجود آن را میدانند؛ حال بیایید و انبار مواد غذایی یک کشور بحرانزده را منفجر کنید؛ جز فشاری که بدان وارد میشود چه چیزی دارد؟
علاوه بر این دقت داشته باشید که وقتی کاری را انجام میدهند خیلی سریع داستانی برایش درست میکنند تا باورپذیر شود. برای مثال میگویند عامل همه مشکلات ملت لبنان حزبالله و مقاومت است و این مواد منفجره متعلق به آنان بوده است. این موضوع در حالی است که ملت لبنان حزبالله را از خود میداند و حزبالله در خدمت منافع امنیت آنان است. هیچگاه حزبالله علیه مردم لبنان و مخالف آنان عملی نکرده است. اسرائیل اولین بار تلاش کرد با ایجاد روایت غلط بگوید حزبالله ۲۷۰۰تن مواد برای چه میخواسته است؟ باید این سوال را پرسید که چرا باید چنین موادی را در یک مرکز رسمی در بندر لبنان نگه دارد؟عقل سلیم هم چیز بدی نیست و باید حرفی زد که پذیرفتنی و معتبر باشد. این حرف معتبری نیست. به هر حال این مواد در آنجا بوده و در کنارش سیستمهای نگهداری مواد غذایی آنان بوده است و چنین چیزی به ناگاه منفجر میشود. اکنون قدم بعدی علیه مردم لبنان شکل گرفته و قدم تعیینکنندهای است. وقتی انبار و پشتوانه غذایی یک کشور بحرانزده که مشکلاتی در این زمینه دارد را از بین ببرید چه پیامی دارد جز اینکه فشار بر مردم برای ایجاد فضایی برای هدف دیگر وارد شود؟ از نظر من این اقدام ۱۰۰درصد اسرائیلی است .
– جنایت بسیار بزرگی است
*از اسرائیل به جز جنایت انتظار دیگری نیست.
– واقعا هدفشان از این کار چیست؟
هدفشان این است که ملت لبنان را علیه حزبالله به حرکت دربیاورند و در نهایت آن را خلع سلاح کنند.
– شما چه پاسخی میدهید؟
*ملت لبنان باید پاسخ دهند. آنان پاسخشان را میدهند.
– این اتفاق برای نقش ایران در منطقه تاثیر دارد؟
*فکر میکنم ملتهای منطقه را مصممتر میکند که علیه آمریکا ایستادگی کنند.
– اجازه بدهید چند سوالی در مورد روابط ایران و چین بپرسم؛ ابتدا مبارزه با کرونا در ایران به چه مرحلهای رسیده است و همکاری ایران و چین چگونه پیش رفته است؟
*در مورد عملکرد خودمان در داخل کشور باید بگویم هم از نظر سازمانی و نهادی، هم از نظر علمی و هم از نظر مقابله و خنثیسازی و درمان، کشور ما کشور موفقی بود. به عبارت دیگر در کل دنیا موفق عمل کردیم یعنی هم کنترل کردیم، هم درمان کردیم و در کنارش از نظر علمی تجهیزات و داروهای مورد نیاز را تولید و استفاده کردیم و حتی قادریم برخی دستگاهها نظیر اکسیژنساز را به دنیا صادر کنیم.از طرف دیگر در داخل کشور ما نوعی انسجام و تحرک اجتماعی بسیار گستردهای شکل گرفت تا مقابلهای با این بیماری صورت گیرد. همچنین فضای فرهنگی بسیار گستردهای نیز فراهم شد. در کشور ما عموم مردم مسائل بهداشتی را رعایت میکنند و هر کس به حسب توان خود به میدان آمده تا توان ملی برای مقابله با این ویروس را ارتقا دهد.در مورد چین نیز باید بگویم که در این زمینه همکاری نزدیکی داشتیم؛ به این معنا که از همان روزهای آغازین نیز دولت چین تجهیزات و امکاناتی نظیر کیت، ماسک و … برای ما فرستادند. حتی تیمهای پزشکی و علمی ما با آنان در تعامل بودند تا دستاوردهای علمی آنجا را به اینجا و اینجا را به آنجا متصل کنند. حتی نیروهای مسلح ما در این زمینه با چینیها مرداوات بسیار خوبی داشتند و به اعتقاد من همکاری بسیار موفق و هدفمندی شکل گرفت. این اتفاق منجر به این شد که هر دو کشور بهتر بتوانند این ویروس را کنترل کنند و تلفات کمتری داشته باشیم. اگر ایران و چین را با اسپانیا، آلمان و هر کشور اروپایی دیگر و حتی آمریکا مقایسه کنیم میبینیم که از آنان فاصله بسیار زیادی داریم؛ چه در تعداد مبتلایان و چه در افرادی که فوت شدند.
…..
– به این دلیل که قیمت نفت پایین آمده است و البته کرونا و ادامه تحریمها شرایط سختی برای ایران از نظر اقتصادی به وجود آمده است. چه برنامههایی دارید؟
*ما مردمان دوران سختیم. هیچ وقت از طوفانهای شدید به غار پناه نمیبریم بلکه طوفان را کنترل میکنیم .
– سال ۲۰۲۱پنجاهمین سالگرد روابط دیپلماتیک ایران و چین است. در این سالها روابط دو کشور فراز و فرودهایی زیادی داشته است. به نظر شما دلیل این موضوع چیست؟
*به نظرم ما نیاز به اصلاح ذهنیت تاریخی داریم؛ هم در چین و هم در ایران. باید نگاه جدیتر و عمیقتری به مناسبات و منافع خود داشته باشیم. نگاهی ترویج میشود مبنی بر اینکه گرایش دولتهای ایران به غرب است، هر زمان در آنجا با انسداد مواجه شوند به این سمت گرایش پیدا میکنند و نگاه دیگری هم وجود دارد مبنی بر اینکه آنان همواره دنبال منافع خودشان هستند و ما وزنه موازنه شدهایم. باید از این نگاهها عبور کرد.دولت و ملت چین باید ملت ایران را به عنوان شریک خودشان تلقی کنند و متعاقبا ما نیز باید اینگونه شویم. باید به این موضوع فکر کنیم که در منطقه و قاره خودمان قرار است نقش متفاوتی را ایفا کنیم. باید روی این موضوع ایستادگی و اصرار کنیم و دو طرف آن را بخواهند. باید منافعمان را در بلندمدت جستجو کنیم نه در کوتاه مدت. من فکر میکنم این اراده هم در دولت و ملت چین وجود دارد و هم در ایران.باید به سمت همکاری بلندمدت برویم که دستخوش تغییرات و حوادث مختلف نشود. با وزش باد سرد سرما نخوریم و با گرمای کوچک آتش نگیریم. بفهمیم که باید این تلاطمات را برای رسیدن به آینده کاملا روشن و امیدبخش مدیریت کنیم و پشت سر بگذاریم.
– من مقالهای نوشتم در زمانی که آقای شی جین پینگ به ایران سفر کردند اما در روز دوم آقای روحانی به هند رفتند و با آنان در مورد چابهار توافق کردند.
*باید جور دیگری نگاه کنیم و بگوییم هیچ کس را نمیتوان از صحنه سیاست بینالملل حذف کرد و نباید هم حذف کرد. چرا میخواهیم یکی باشد و دیگری نباشد؟ حتما باید با چین و هند ارتباط داشته باشیم و حتما توصیه میکنیم چین و هند مسائلشان را حل کنند. چرا دو ملت بزرگ که در مجموع نصف جمعیت دنیا را تشکیل دادند باید با هم اختلاف داشته باشند؟ این مقابلهها چیزی به دست کسی نمیدهد.
– به نظر شما نقش هند در منطقه و جهان چگونه است؟
*هند هم یک کشور بزرگ و یکی از قدرتهای نوظهور منطقه است که دارای بنیانهای اقتصادی خوبی است. طبیعتا آنان هم دنبال منافع و اهداف خود هستند و تعاملات خود با دنیا را تعریف میکنند. ما هیچ مشکلی با آنان نداریم و کار میکنیم. ما نباید همکاری با یک کشور را مشروط به عدم همکاری با کشور دیگر کنیم. این موضوع همان سلطه و استعمار است و در دنیای امروز معنا ندارد.
– ارزیابی شما از قرارداد بلند مدت ایران و چین چیست؟
*بنده میگویم آمریکاییها، اروپاییها و اسرائیل با این همکاری موافق نیستند و از هرگونه تخریبی که در این زمینه بتوانند کوتاهی نخواهند کرد .
– ما این قرارداد را ندیدیم.
*منتشر شده است.
– چرا این توافق را اکنون اعلام کردند و قبلا رسانهای نشده بود؟
*حتما به نتیجه و چارچوب توافق اولیه نرسیده بودند. بحث امروز نیست بلکه صحبت از زمانی طولانیمدت است. به اعتقاد من حتی این هم کافی نیست و باید خیلی جدی روی آن کار شود، ابعاد مختلفش دیده شود و ضمانت اجرایی لحاظ شود. وقتی یک سند همکاری نوشتیم حتما باید اجرایی شود. برای این موضوع طرفین باید تعهداتی را بپذیرند، سازوکاری پیشبینی شود، ضمانتهای اجرایی معین شود و به صراحت معلوم شود که میخواهیم چه کنیم.
– به نظر شما تاثیرات این توافق چیست؟
تاثیرات آن هم منطقه و هم دنیا را متاثر میکند؛ به خصوص آمریکا در منطقه را تحت تاثیر قرار میدهد.
– اکنون گام بعدی چیست؟
*همین مسیری که تاکنون پیش رفتند را باید ادامه دهند تا به جمعبندی برسند، مجاری قانونی طی شود تا مبنایی برای همکاریها باشد.
– براساس مشاهدات من، رهبران دو کشور یکدیگر را مهم میدانند و البته انتظارات مختلفی از یکدیگر داشتند. نظر شما در این زمینه چیست؟
*بالاخره باید به تفاهم متقابل رسید. تا زمانی که این اتفاق رخ ندهد چیز دیگری رخ نخواهد داد. باید به همدیگر نزدیک شد، درک متقابل پیدا کرد، تعریف درستی از مساله داشت، به واقعیتها توجه کرد و کار را سامان داد.
– همکاری نظامی خاصی بین ایران و چین در زمینههای دفاعی وجود دارد؟
*در بعد دیپلماسی دفاعی وضعیت بسیار خوبی با چین داریم. در زمانی که بنده وزیر دفاع بودم توافقنامه خوبی را با وزیر دفاع چین امضا کردیم که زمینههای همکاری را نشان میداد. آن زمینهها کاملا دنبال میشود، در مانورهایی که نیروهای مسلح چین دارند ما شرکت میکنیم، بازدید از ناوگان دریایی یکدیگر وجود دارد و در برنامههای مختلفی دعوت میکنیم و دعوت میشویم. در حوزه اطلاعاتی با یکدیگر همکاری میکنیم و در مقابله با تروریسم و ناوگان دریایی وضعیت خوبی داریم.
– همکاریها را ادامه میدهید؟
*چرا که نه.
– از طریق شبکه فونیکس تیوی شما چه پیامی به مردم چین میدهید؟
*ملت چین ملتی بزرگ و با تاریخ تمدنی بسیار باشکوه هستند. ملتی مصمم برای ساخت کشورشان هستند و اراده حضور در نقاط مختلف دنیا برای کار اقتصادی و کمک به رفاه دیگران دارند. ملت چین نشان داد که هم میتواند خودش را بسازد و هم کمک به ساخت دیگران کند .