منبع: مارکسیسم–لنینیسم امروز
نویسنده: بن نورث
تارنگاشت عدالت
در بحبوحه همهگیری ویروس کرونا، برزیلِ بولسونارو پس از اخراج پزشکان کوبایی برای بازگشت آنها التماس میکند
همهگیری ویروس کرونا زیرساخت بهداشتی کشورها را در سراسر جهان تحت فشار شدید قرار داه است.
کشورهای بیشتر ضربه خورده، مستأصل برای مهار ویروس کشنده– از جمله حتا کشورهای ثروتمند اروپایی مانند ایتالیا و بریتانیا– دست نیاز برای کمک پزشکی کارشناسانه به سوی کوبا، چین، و ونزوئلا دراز کرده اند.
حتا برزیل که اکنون تحت کنترل دولت راستگرایی قرار دارد که برای دیوسازی از دولت سوسیالیستی کوبا به ایالات متحده پیوسته است، برای حمایت پزشکی شدیداً مورد نیاز به ملت سوسیالیستی رو آورده– از همان پزشکان کوبایی که چند ماه پیش اخراج کرد، تقاضای کمک میکند.
ژائیر بولسونارو رییسجمهور برزیل به دفعات خواهان استقرار دوباره دیکتاتوری نظامی شده، مخالفان سیاسی خود را به خشونت تهدید نموده، و از حملات تروریستی به ونزوئلا حمایت میکند.
بولسونارو کوبا را نیز هدق قرار داده، دیکتاتوری نظامی آگوستو پینوشه را به خاطر جلوگیری از مبدل شدن شیلی به یک کوبای دیگر، میستاید.
پیش از آنکه بولسونارو در سال ۲۰۱۸ به ریاست جمهوری برزیل انتخاب شود، ۱۰ هزار پزشک کوبایی در برزیل بودند، که در برخی از فقیرترین و دورافتادهترین مناطق کشور کار میکرند. کمک آنها از برکت توافق بین هاوانا و دولت حزب چپگرای کارگران برزیل بود، که خواستار کمک کوبا برای درمان کسانی شد که نظام بهداشتی برزیل دیرزمانی بود آنها را فراموش کرده بود.
بولسونارو در جریان کارزار انتخاباتی خود پزشکان کوبایی را در برزیل به مثابه یک ستون پنجم شریر مورد حمله قرار داد، آنها را «تروریست» نامید و وعده داد آنها را اخراج خواهد کرد.
بولسونارو پس از آنکه در پی یک کودتای نرم مورد حمایت ایالات متحده علیه دولت حزب کارگران به قدرت رسید، به وعده خود عمل کرد. او بسیاری از پزشکان کوبایی را اخراج کرد، و مناطق روستایی فقیر را بدون پرسنل پزشکی گذاشت.
اما، از فوریه ۲۰۲۰ دولت برزیل تغییر مسیر را آغاز کرد. دولت بولسونارو در یافتن پزشکانی که در این مناطق دورافتاده خدمت کنند ناتوان بوده است، از اینرو موافقت کرد به ۱۸۰۰ پزشک کوبایی که در کشور مانده بودند اجازه بدهد به محلهای سابقی که قبلاً در آن خدمت میکردند، بازگردند.
و
اکنون، در بحبوجه همهگیری ویروس کرونا، دولت راستگرای برزیل کاملاً تغییر مسیر داده است.
ژواو گاباردو، وزیر بهداشت برزیل در ۱۵ مارس در یک کنفرانس مطبوعاتی به کوبا التماس کرد پزشکان اخراج شده را بازگرداند و از سقوط نظام بهداشتی برزیل در نبرد با گسترش همهگیری جلوگیری نماید.
گوباردو اعلام کرد که ۵ هزار نفر از پزشکان کوبایی که به برزیل بازخواهند گشت به مراکز مراقبتهای اولیه در سراسر این کشور پهناور اعزام خواهند شد.
تعییر مسیر دولت بولسونارو به ویژه به این دلیل خجالتآور است که او همین یک سال پیش ادعا کرد پزشکان کوبایی متخصصان پژشکی واقعی نیستند، بلکه مغزشویان ایدئولوژیکی میباشند که فقرای برزیل را برای مبدل شدن به چریکهای کمونیست آموزش میدهند.
بولسونارو در سال ۲۰۱۹ در یک سخنرانی ملالآور ادعا کرد: «حزب کارگران ۱۰ هزار نفر را در لباس پزشک به برزیل، اینجا، فرستاد تا هستههای چریکی تشکیل دهند و مردم را مغزشویی نمایند. تا جایی که، زمانی که من رسیدم، آنها رفتند، زیرا قصد داشتم به سراغ آنها بروم.»
واقعیت تیره بحران ویروس کرونا حتا دشمنان قسم خورده کوبا را مجبور کرده است از نظام پزشکی آن که شهره آفاق است، کمک بطلبند.
برزیل پنجمین اقتصاد بزرگ جهان، و با ۲۱۰ میلیون جمعیت، ششمین کشور پرجمعیت جهان است. کوبا یک کشور نسبتاً فقیر با ۱۱ میلیون نفر جمعیت است، و از رژیم تحریمهای خفهکننده ایالات متحده در رنج است. اما هاوانا به برکت نظام سوسیالستی خود پزشکان بسیار ماهر و اخلاقاً بسیار متعهدی دارد که آماده اند حتا به کشورهایی که به سیاست تغییر رژیم ایالات متحده علیه آن پیوسته اند، کمک نمایند.
حزب کارگران در یک بیانیه رسمی به این خبر پاسخ داد: «رییسجمهور بولسونارو به مردم برزیل و به همه پزشکان کوبایی که با حملات، دروغها، و اخبار جعلی روبهرو بودن و عملاً از برزیل اخراج شدند، معذرتخواهی بدهکار است.»
لجنپراکنی و اشاعه تئوریهای توطئه به وسیله دولت ایالات متحده و رسانههای سرمایهداری علیه پزشکان کوبایی
این فقط دولت راستگرای برزیل نیست که درباره متخصصان پزشکی کوبایی توطئههای مزخرف اشاعه میدهد.
دولت ایالات متحده سالهاست که برنامه پزشکان بینالمللی کوبا را هدف قرار داده، دروغ میپراکند و به دروغ آنرا شبیه قاچاق انسان معرفی میکند.
دولت جورج دبلیو بوش در سال ۲۰۰۶ یک برنامه ضد آنرا به نام «عفو متخصصان پزشکی کوبایی»، که اساساً برای تطمیع پزشکان کوبایی به فرار بود، به وجود آورد. برنامه دوره بوش به هزاران متخصص پزشکی کوبایی به این شرط که اگر موافقت نمایند تغییر سمت بدهند و در کشور خارجی که خدمت میکنند به سفارت ایالات متحده کمک کنند، اجازه اقامت در ایالات متحده را میداد.
مراکز خبری سرمایهداری نیز تبلیغات دولت ایالات متحده را علیه برنامه پزشکان کوبایی اشاعه میدهند.
نیویورک تایمز براساس منابع مشکوک یک داستان دروغین را منتشر نمود و ادعا کرد که دولت نیکولاس مادورو رییسجمهور ونزوئلا از مراقبهای ارايه شده به وسیله پزشکان کوبایی «به مثابه یک سلاح سیاسی» برای «مجبور نمودن بیماران به رأی دادن به دولت» استفاده میکند.
اتهام نیویورک تایمز از قول هواداران ناشناس اپوزیسیون و پزشکان کوبایی سابقی بود که فرار کرده و زير حمايت دولتهای راستگرای برزیل، شیلی، و اکوادور–که هر یک سیاستهای تجاوزکارانه را برای تغییر رژیم در کوبا پیش میبرند– زندگی میکنند.
تبلیغات نیویورک تایمز به وسیله لوکاس کوئرنر و ریکاردو واز که در ونزوئلا زندگی میکنند متلاشی شد. کوئرنر و واز با دقت زیاد نشان دادند چگونه «مقاله از نظر فاکتولوژی، اهمال و غلطاندازی» کاملاً مخدوش است.
حقیقت این است که نظام بهداشتی ونزوئلا با تحریمهای دولت ایالات متحده و خروج بسیاری از متخصصان پزشکی آن از کشور تخریب شده است.
کوبا یک نقش اساسی در حمایت از نظام بهداشتی ضربه خورده ونزوئلا ایفاء کرده است، و جنگ اقتصادی واشنگتن به طور سیستماتیک آنرا تخریب کرده است.
مارس امسال، کوبا تیمی از متخصصان پزشکی را برای کمک به ونزوئلا در مهار بحران ویروس کووید–۱۹ به آن کشور فرستاد.
کلمبیا پیشنهاد ونزوئلا را برای همکاری منطقهای رد کرد
ونزوئلا نیز به نوبه خود برای مقابله با شیوع ویروس کرونا همکاری منطقهای را تشویق کرده است.
دولت چپگرای ونزوئلا حتا به دولتهای راستگرا در کلمبیا و برزیل– که روابط خود را با آن قطع کرده و خوان گوآیدو رهبر کودتای مورد حمایت ایالات متحده را به عنوان به اصطلاح رییسجمهور بخ رسمیت شناخته اند و از حملات تروریستی خشونتبار به خاک ونزوئلا حمایت کرده اند– شاخه زیتون نشان داد.
ونزوئلا خواهان گفتوگوی مسالمتآمیز با کلمبیا و برزیل شد، و تأکید نمود که کشورها باید برای مهار کووید–۱۹ مشترکاً کار کنند.
دولت تندرو ایوان دوکه رییسجمهور کلمبیا ابتدا اعلام کرد قصد دارد با دولت حقیقی و منتخب ونزوئلا هماهنگ نماید، اما اندکی بعد، تحت فشار علنی دولت ایالات متحده، بخشاً عقب نشست.
کلمبیا بعداً اعلام کرد که فقط از طريق «سازمان بهداشت پان–آمریکایی» کار خواهد کرد و هیچ ارتباط مستقیمی با ونزوئلا نخواهد داشت.
برونسپاری آزمایشهای ویروس کرونا از طريق اصلاحات نولیبرالی در اکوادور
در حالیکه کشورهان سراسر جهان برای مهار ویروس کرونا از کوبا کمک میخواهند، متحدین واشنگتن در آمریکای لاتین در تأمین نیازهای اولیه مردم خود ناتوانند.
دولت راستگرای تحت حمایت ایالات متحده در اکوادور، که در اقدامات کودتایی ایالات متحده علیه ونزوئلا و تلاش آن برای منزوی کردن سیاسی و اقتصادی کوبا به برزیل و کلمبیا پیوسته است، تصمیم گرفت آزمایش برای ویروس کرونا را به شرکتهای خصوصی انتفاعی واگذار نماید.
شرکتهای اکوادوری، در کشوری که حداقل دستمزد در آن فقط ۴۰۰ دلار در ماه است، برای هر آزمایش ویروس کرونا ۲۵۰ تا ۳۰۰ دلار میگیرند.
در عینحال،
دولت سرکوبگر مورنو– که با تسلیم جولیان آسانژ، ناشر ویکیلیکس و شهروند اکوادوری به مقامات انگلیسی قوانین خود را زیر پا نهاد– از بحران ویروس کووید–۱۹ به سبک شوک درمانی برای تحمیل اصلاحات نولیبرالی استفاده میکند.
مورنو اعلام کرد که دستمزدهای پایین کارگران بخش عمومی را کاهش خواهد داد، کارکنان را اخراج خواهد کرد، و بودجه مؤسسات دولتی را کاهش خواهد داد.
سازمان معلمان اکوادور این اصلاحات نولیبرالی را محکوم نمود و طی بیانیهای اعلام کرد: «دولت لنین مورنو یک بار دیگر ماهیت خود را که نولیبرالی است و در خدمت گروه بزرگی از قدرت اقتصادی قرار دارد، و دشمن و جلاد اکثریت فقیر است، نشان میدهد.»
پاسخ دولتها در آمریکای لاتین به همهگیری ویروس کرونا یک گرایش روشن را نشان میدهد: یک کشور هر قدر به ایالات متحده نزدیکتر است، برخورد آن به بحران ویروس کرونا بدتر و خطرناکتر است. در عینحال، کشورهایی که به وسیله ایالات متحده هدف تغییر رژیم قرار دارند و با جنگ اقتصادی جهانی آن فلج شده اند، برای حفاظت از بهداشت جامعه بینالمللی متحداً عمل میکنند.
لینک کوتاه مقاله فوق: https://wp.me/p1gf1m-R00