یونگه ولت ترجمه رضا نافعی
اینده ما
محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران از هفته ها پیش با سفرهای دیپلماتیک به کشورهای حاشیه خلیج فارس ، به کشورهای اسکاندیناوی و در حاشیه نشست G-7 به بیاریتز ، و همه جا برای جلب حمایت از » گفتگوی منطقه ای» در خلیج فارس تلاش کرده است. او سپس راهی چین و ژاپن شد.
ظریف در ژانویه 2018 در فایننشال تایمز در مورد نقش ایران در منطقه اظهار نظر کرده بود. ظریف در مقاله ای نوشت که پس از سرکوب سازمان تروریستی داعش اینک این منطقۀ جنگ زده باید ثبات پیدا کند. ظریف بر سخنان خود چنین افزود :» جهان طبق نظم جهانی غربی در حال تغییر است». آنچه در غرب آسیا روی می دهد می تواند نمونه ای باشد در خدمت امنیت منطقه.
این امر باید بر مبانی منشور سازمان ملل استوار باشد. ظریف مشخصا تشکیل یک «مجمع گفتگوی منطقه ای » را پیشنهاد کرده است و معتقد است کشورهای اروپائی نیز باید به چنین طرحی علاقمند باشند،از آن حمایت کنند و مشوق شرکای خود در منطقه برای پیوستن به این ابتکار باشند.
در ماه مه 2019 مطلبی در نیویورک تایمز منتشر شده که فراخوانی بود بسوی صلح. موسویان، دیپلمات ایرانی و عبدالعزیز ذاکر، رئیس سازمان پژوهشی عربستان سعودی برای تحقیقات منطقه ای مشترکا مقاله ای نوشتند و متذکر شدند » زمان آن فرارسیده که رهبران عربستان سعودی و ایران با یکدیگر سخن بگویند». در یمن ، سوریه ، لبنان ، بحرین و عراق می توان «پیامدهای مخرب جنگ ها (…) را مشاهده کرد که در آن ها کشورهای ما در کنار دولت های دیگر یا جنبش های دیگر برای کسب قدرت با یکدیگر رقابت می کنند. آنها نوشته اند: «هزینه ها سنگین اند و مردم اعتماد خود را به دولت ها از دست داده اند. منابع و مردم باید خاورمیانه آن را از نو آباد کنند بجای آن که آن را ویران سازند».
با توجه به نقشه های امریکا و کشورهای اروپائی برای انجام ماموریت های نظامی، دیپلماسی ایرانی بر تکاپوی دیپلماتیک خود افزود.
رئیس جمهور حسن روحانی برنامه های غربی را در 13 آگوست رد کرد وی ایالات متحده را متهم ساخت به این که می خواهد منطقه را تجزیه و مواد خام آن را غارت کند. روحانی در ارتباط با درخواست اسرائیل برای شرکت در یک مأموریت نظامی در خلیج فارس گفت ایران «پاسخی» مناسب برای گستاخی اسرائیل دارد.
هیاتی از گارد ساحلی امارات متحده عربی در آغاز ماه اگوست برای مذاکره به تهران رفت.
هیئت نمایندگی مذکور با استفاده از این فرصت و بعنوان گامی برای اعتماد سازی تاکید کرد که امارات متحده معتقد نیست که ایران مسئول حمله چند ماه پیش به تانکر های نفتی در خلیج عمان بوده است.
ایران مناسبات نزدیکی با عمان دارد. عمان بارها میان ایران و امریکا نقش میانجی داشته است.
قطر نیز میکوشد تا با ایران مناسباتی حسنه داشت باشد. در حال حاضرنهمین دور مذاکرات میان نمایندگان امریکا و طالبان در دوحه در جریان است. بیش از دوسال است که امارت قطر تحت محاصره افتصادی عربستان سعودی، امارات متحده عربی و بحرین قراردارد.
اما ایران برخلاف کشورهای پیشگفته مناسبات حسنه سیاسی و اقتصادی با قطر دارد. ایران و قطر بر میدان گاز پارس که بزرگترین میدان گاز جهان محسوب می شود مالکیت مشترک دارند. ظریف روز 11 آگوست در دوحه پایتخت قطر با حاکم قطر امیر تمیم بن حامد التهانی Emir Tamim bin Hamad Al Thani. ملاقات و مذاکره کرد. امیر قطر از برنامه ایران برای ایجاد «مجمع گفتگوی منطقه ای» استقبال و بر نقش مهم جمهوری اسلامی در منطقه تاکید کرد.
چند روز بعد ظریف در کویت گفتگو کرد. در تهران برای حل و فصل مسائل و استقرار صلح مذاکراتی میان نمایندگان یمن ، انگلستان ، فرانسه ، آلمان و ایتالیا برگزار شد. پیش بینی می شود در پایان ماه سپتامبر ، روسیه «مفهوم امنیت جمعی خلیج فارس» را به مجمع عمومی سازمان ملل عرضه کند ، که متضمن پیشنهاد ایران خواهد بود.
https://www.jungewelt.de/artikel/361650.golfregion-reisediplomatie-f%C3%BCr-regionalen-dialog.html