یونگه ولت – گزینش و ترجمه رضا نافعی
کنفرانس دو روزه وین، روز جمعه با انتشار اعلامیه نهائی پایان یافت. در اعلامیه بخش عمده نظرات ایران و روسیه برای پایان یافتن جنگ داخلی سوریه که از سال 2011 در جریان است ملحوظ شده است. در همان روز دولت آمریکا هدف خود را مبنی بر اعزام واحدی از کاشناسان خود به سوریه را اعلام کرد.
وزرای خارجه 17 کشور و همچنین نمایندگان سازمان ملل و اتحادیه اروپا در این کنفرانس حضور داشتند . برای نخستین بار ایران نیز، که در مقابله با » کشور اسلامی» ( داعش) و سازمانهای مشابه آن در سوریه و عراق نقش دارد، در کنفرانس حضور داشت. در نخستین دیدار مشابه در سال 2012 ایران برای شرکت در آن کنفرانس دعوت نشده بود. در کنفرانس بعدی که در سال 2014 برپا شد، روسیه و بانکی مون دبیر کل سازمان ملل متحد که علاقمند به حضور ایران بودند، تسلیم فشار گروههای اپوزیسیون در سوریه شدند و برای اجرای خواست خود پا فشاری نکردند.
در نخستین بند اعلامیه منتشر شده در روز جمعه وحدت، استقلال، تمامیت ارضی و خصلت سکولار سوریه «بنیادین» خوانده شده اند. آنچه که با توجه به سیاستی که آمریکا تا کنون دنبال کرده حیرت انگیز و جنجالی بنظر می رسد بند دوم اعلامیه است و این جمله «بنیاد های دولتی دست نخورده باقی خواهند ماند».
این تصریح به معنی طرد صریح درهم کوبیدن کلیه نهادهای موجود در سوریه است، یعنی آنچه که در سال 2003 در عراق و در 2011 در لیبی صورت گرفت.
بند ششم کلیه دول شرکت کننده در کنفرانس را موظف می سازد که «داعش» و » دیگر گروههای تروریستی» را از پای در آورند. این که افزون بر داعش کدام یک از دیگر سازمانها در این طیف جای خواهند گرفت، قرار شد بعدا مشخص شود. در بند هفتم به سازمان ملل ماموریت داده شده که نماینگان دولت سوریه و گروههای معارض دولت را برای اجرای یک «روند سیاسی» که در نهایت به ایجاد یک قانون اساسی تازه و انجام انتخابات بیانجامد، گرد هم آورد.
تعداد گروهی که پرزیدنت اوباما قصد دارد به سوریه اعزام دارد کمتر از 50 نفر خواهد بود که کارشان شرکت مستقیم در عملیات نخواهد بود بلکه» فقط آموزش دهنده، مشاور و مددکار» خواهند بود. افزون بر این، آنطور که وزارت خارجه آمریکا روز شنبه در واشنگتن اعلام کرد آمریکا کمک های خود را برای گروه های معارض به 100 میلیون دلار افزایش خواهد داد.
همزمان با این اقدامات باید در پایگاه هوائی اینچیرلیک در ترکیه هواپیماهای جنگی امریکا از نوع A-10 مستقر گردند. کار آنها باید حمایت از نیروهای زمینی باشد. بطور مشخص هدف حمله به شهر «الرقه» کانون اصلی داعش است که باید توسط نیروهای کرد و دیگر معارضان صورت گیرد. هدف دستگاه دولتی آمریکا این نیز می تواند باشد که «منطقه امن»ی بوجود آورد که زیر نفوذش باشد. لاوروف وزیر خاجه روسیه در ارتباط با این موضوع نسبت به خطر پیدایش یک جنگ نیابتی هشدار داد.
بنا به گزارش خبرگزاری ترکیه » آندولو» روز شنبه کشورهای عضو ناتو مشترکا دست به یک حمله هوائی زدند. هواپیماهای F – 16 و دست کم یک پهباد آمریکائی به 8 هدف در منطقه ای که حدود 5 کیلومتر با مرز ترکیه فاصله دارد، حمله کرده و آنها را منهدم ساخته اند.