جنگ در یرموک

 

منبع: دنیای جوان
کارین لویکه‌فلد از دمشق

تارنگاشت عدالت
١٢ آوریل ٢٠١۵

ورود واحدهای «داعش» به اردوگاه آوارگان فلسطینی یرموک در نزدیکی دمشق واحدهای فلسطینیان را با چالش عظیمی مواجه ساخته است. نیروهای رزمی جهادیون روز جمعه هفته گذشته از حاشیه جنوبی یرموک وارد اردوگاه شدند. آن‌ها توانستند به کمک جبهه النصره که به القاعده نزدیک است به این پیروزی دست یابند.

تصاویر مبهم و نادقیقی نشان می‌داد که مردان مسلح در خیابان‌های یرموک در حال حرکتند و علاوه برآن، دیده می‌شد که آن‌ها پرچم سیاه داعش را برمی‌افرازند. گزارشات ناموثقی نیز دال براین بود که آن‌ها از طریق مساجد خواستار پیوستن شهروندان یرموک به آن‌ها شده‌اند.

به گفته یکی از شهروندان سابق یرموک به خبرنگار روزنامه دنیای جوان در دمشق، مبارزین عضو داعش در هر خیابانی «سر یک جوان را بریده و سر آن‌ها را به نیزه کشیده اند.» این فرد که به دلایل امنیتی خود را خالد می‌نامد نتوانسته در اوايل تابستان ٢٠١٣ پس از آن‌که ارتش سوریه حلقه دفاعی به دور یرموک را به انسداد کامل تبدیل کرده بود،  به منزل خود در مخیم بازگردد.

در نوامبر ٢٠١٢ مبارزین جبهه النصره به کمک حماس وارد اردوگاه آوارگان فلسطینی شدند. بعد از آن ٩٠ درصد ٢٠٠ هزار نفر فلسطینی یرموک متواری شدند. صدها هزار شهروند سوری که به همین صورت در یرموک زندگی می‌کردند در طی سال ٢٠١٢ به مناطق امن کوچ داده شدند.

او (خالد) با ٢٠٠٠ فلسطینی دیگر خود را آماده می‌کند «مسلح به اردوگاه بازگردد تا داعش و النصره را از آنجا بیرون کند.» هرگز او که فلسطینی است، وظیفه خود نمی‌دانست در امور داخلی سوریه دخالت کند ولی داعش و جبهه النصره را تنها می‌توان از طریق نظامی مغلوب کرد و نه به کمک مذاکره. او برای این کار آماده است با ارتش سوریه همکاری کند. «داعش آمده تا مرا از بین ببرد. این دیگر کاری به اعتقاد ندارد، تنها راهی که می‌ماند دفاع از خود با تفنگ است.»

از آغاز محاصره یرموک توسط ارتش سوریه در اوايل ٢٠١٣ گروه‌های فلسطینی در محل کوشش کردند گروه‌های مسلح را مجاب کنند که از اردوگاه آوارگان خارج شوند. متأسفانه حماس این گروه‌های شبه‌نظامی را مورد پشتیبانی قرار می‌داد و خود حتا از سال ٢٠١١ با نیروهای مسلح در قیام علیه دولت سوریه سهیم بود.

سرانجام اوايل آوریل ٢٠١۵ واحد حماس در یرموک حاضر به آتش‌بس موضعی شد تا شهروندان بتوانند به محل اقامت خود بازگردند. همین‌طور گروه «اکناف‌القدس» ظاهراً تأيیدیه جبهه النصره را دریافت کرده بود تا نیروهای مسلح خود را از یرموک بیرون ببرد. امضاء قرارداد برای ٩ آوریل در نظر گرفته شده بود.

ولی مثل همیشه در گذشته  جببه النصره رأی خود را عوض کرد و مجدداً مردان مسلح خود را از نقاط جنوبی حومه یرموک وارد شهر کرد. این نیروها در گذشته زیر پرچم النصره بودند ولی اکنون دیگر به داعش پیوسته اند. کلیه مبارزین این گروه گویا از سوری‌های حومه دمشق و فلسطینی‌های سوری تشکیل شده اند.

با در نظر گرفتن روند دراماتیک موجود ريیس دستگاه خودگردان فلسطین، محمود عباس هیأت بلندپایه‌ای را به دمشق اعزام کرد. این هیأت پس از دو روز مذاکره، تسخیر مجدد نظامی یرموک را در همکاری با ارتش سوریه پذیرفت.

نماینده سازمان آزادی‌بخش فلسطین احمد مجدلانی طی یک کنفرانس مطبوعاتی این خبر را اعلام کرد. او گفت ١۴ سازمان فلسطینی در سوریه پس از مشورت طولانی این راه را برگزیدند. البته رهبری سازمان آزادی‌بخش در رام‌ﷲ غروب ۵شنبه اعلام کرد که سازمان آزادی‌بخش فلسطین کماکان به پرنسیپ عدم دخالت در امور داخلی کشور «میزبان» (در این مورد سوریه) وفاداراست و همکاری مشترک نظامی را علیه داعش در یرموک اکیداً رد می‌کند.

تعداد زیادی از ١٨٠٠٠ غیرنظامی در یرموک توانستند در روزهای اخیر از اردوگاه فرار کنند. حلال احمر سوری ٢۵٠٠ شهروند مناطق بابیلا، یلدا و بیت ساحم را از منطقه تخلیه و با آب، غذا و دارو تأمین کرده است.