عملیات نظامی در یمن: ده ارتش برعلیه یک گروه شبه نظامی

عملیات نظامی در یمن: ده ارتش برعلیه یک گروه شبه نظامی

عربستان سعودی برای یک تهاجم نظامی بزرگ به یمن نقشه می کشد و احساس پیروزی هم دارد. ولی تاچه حد اتحاد سنیٌها قوی است. توازن قدرت در یک نگاه.

کریستف سیدو: اشپیگل انلاین

برگردان: ظفر دخت خواجه پور

پادشاه عربستان سعودی از ایالات متحده آمریکا درس گرفته است: روابط عمومی وتبلیغات رسانه ای، عملیات نظامی ریاض در یمن را همراهی می کنند؛ در واقع می تواند همه این ها از طرف پنتاگون امده باشد. به نظر می رسد که رونوشت کمپین تبلیغاتی عمومی است که ایا لات متحده در جنگ عراق وافغانستان براه انداخته بود.

سعودی ها عملیات نظامیشان را آگاهانه مفید ومختصر “طوفان سرنوشت ساز ” نامیده اند که یاد آور “عملیات طوفان صحرا” است. نامی که آمریکائی ها به جنگ با عراق در سال 1991 دادند. علاوه بر این کاخ پادشاهی سعودی عکس هائی از عملیات نظامی خود را در سطح وسیع پخش می کند و پیوسته در مرکز توجه،“شاهزاده محمد بن سلمان پسر پادشاهِ در حدود دوماه پیش تاجگذاری کرده یِ عربستان قرار دارد که با 34 سال سن جوانترین وزیر دفاع در جهان است.

همانند ایالات متحده در جنگ های خاور نزدیک ومیانه، عربستان سعودی هم با تاکید می گوید که او در عملیات تنها نیست ومغرور از این است که در رأس یک اتحادیه از ده حکومت است و نیز اینکه از طرف آمریکا و بریتانیای کبیرحمایت می شود.

اتحادیه ای که بر علیه چریک های “حوثی” باید بجنگد، در چه حد نیرومند است؟

عربستان سعودی در عملیات “طوفان سرنوشت ساز” با صد جت جنگی و تعداد نا مشخصی کشتی های جنگی شرکت دارد. علاوه برآن 150000 سرباز نیروی زمینیآماده نبردند که دو سوم آنها در تهاجم شرکت داده می شوند. احتمالا ریاض به عمد در مورد این ارقام اغراق می
ند. چو
نکه یه نظر می رسد که چنین لشکر کشی بزرگ باید به این معنی باشد که ارتش در صدد از بین بردن بحران منطقه ای دیگری است. مثلا بحران درکشوری مثل عراق که در گیر جنگ داخلی است و دولت اسلامی بخش عمده ای از آن را تحت کنترل خود درآورده است و این در حالی است که دولت اسلامی برآن است که خاندان پادشاهی سعودی را از بین ببرد و آنها را تهدید کرده است.

در کنار عربستان سعودی باید مصر بخش عمده یِ عملیات را عهده دار باشد. بر طبق گزارش های قاهره در حال حاضر 5 کشتی جنگی در دریای سرخ آماده اند. در حدود 40000 سرباز برای شرکت در تهاجم و جت های جنگی بخاطرحمایت هوائی برنامه ریزی شده اند.

از قرار معلوم اتحاد برعلیه “حوثی” می خواهد از دو جهت آنها را در تنگنا قرار دهد. در همان زمان که عربستان از شمال حمله می کند باید مصر از طرف صحراهای غربی و جنوبی نفوذ کند. معلوم نیست که از کجا ” سیسی” رئیس دولت مصر این قدر مطمئن است که ارتش او قادر به پیروزی در یمن خواهد بود در حالی که در مقابل یک گروه اسلامی داخلی در شبه جزیره سینا ناتوان است؛ گروهی که با گروه های قبیله ای دیگر متحد است.

دولت های کوجک عربی خلیج فارس مانند بحرین، قطر، کویت وامارات متحده، تا آنجائی که اعلان شده است، در حملات هوائی به شبه نظامیان “حوثی” شرکت دارند. همین طور اردن، مراکش و سودان. در مجموع باید 185 جت جنگنده در عملیات شرکت داشته باشند. این رقم چند برابر تعداد جت های جنگی است که در عراق وسوریه بر علیه دولت اسلامی(آی اس) بکار برده می شوند.

همچنین دولت پاکستان هم در عملیات “طوفان سرنوشت ساز” شرکت دارد. اسلام آباد با جتها وکشتی های جنگی عملیات را حمایت می کند ولی تا به حال معلوم نیست به چه میزان و چگونه؟ “نواز شریف” نخست وزیر پاکستان گفته است که در حال بررسی خواهش عربستان سعودی مبنی بر فرستادن نیروی زمینی است.پاکستان سالهاست که بیهوده در تلاش غلبه نظامی بر طالبان در داخل کشور است ولی احساس می کند که باید در حمله به یمن شرکت داشته باشد.

شبه نظامیان “حوثی” در چه حد قوی هستند؟

در حال حاضر این معمائی است که شبه نظامیان “حوثی” و متحدانش می توانند تا چه حد مقاومت کنند؟ تخمین زده می شود که آنها در حدود 30000 تا 100000 نفرند. آنها در ماه های گذشته آشکارا مجهز به سلاح شده اند. در این میان زرادخانه آنها شامل توپخانه، موشک های ضد تانک و اسلحه ضد هوائی است. از قرار معلوم بخشی از این سلاح ها را از ایران دریافت کرده اند. تعداد زیادی از آنها را از حملاتشان در ماه های اخیر بدست آورده اند. با این سلاحها نمی توانند در مقابل ارتش 200000 نفری زیاد مقاومت کنند. ولی قادر خواهند بود نیروی زمینی کشور های متحد عربی را به یک جنگ چریکی با تلفات زیاد سوق دهند.

موفقیت نظامی تا به حال بدست آمده یِ “حوثی” مرهون اتحادش با قبیله رئیس جمهور بر کنار شده “علی عبداله صالح” در سال 2012 است که پسرش “احمد” فرماندهی گارد ریاست جمهور و واحد نخبگان ارتش را داشته است. در ابتدا “احمد صالح” جانشین پدرش رئیس جمهور “عبد رابه منصور الهادی”، قول حمایت داده بود ولی خیلی زود زیر قولش زد. پسر دیکتاتور قبلی توانسته بود هزاران سرباز ودر جمع آنها افراد نیروی هوائی را با خود همراه سازد. به کمک او و نفراتش چریک های “حوثی” الهادی رئیس جمهور و طرفدارانش را وادار به عقب نشینی کردند. هنوز اتحاد “حوثی” وقبیله صالح بر قرار است ولی در دراز مدت منافع متفاوتی را دنبال می کنند. هر دو آنها می خواهند که به تنهائی در صنعا حکومت کنند. در زمان حکومت صالح بارها کوشش کردند که با هم متحد شوند ولی با دخالت پسر “صالح” این کار انجام نشد. اتحاد فعلی هم با مداخلات خارجی می تواند به زودی از بین برود.

جمعبندی: حدود تقریبا 200000 نفر سرباز و185 جت جنگنده تحت فرماندهی عربستان سعودی در یمن در عملیات نظامی شرکت دارند. موفقیت آنها نا معلوم است: چریک های “حوثی” می خواهند که کشور های عربی را به یک جنگ چریکیبکشانند.