اژدهای بی کاری درایران!

مثل گویای معروفی: هرچه بگندد نمکش می زنند ــــ وای به روزی که بگنددنمک!دربازارعرضه و تقاضای بی مروت ایران مصداق یافته و به حدی ازابتذال رسیده است که حتا متخصصان را نیز درمعرض آتش درآمده از دهان اژدها قرارگرفته است. به گزارشات مشابه زیر توجه کنیم:

100هزار نفر دکتر شدند ولی بیکارند!  

جدیدترین گزارش دولت از بازار کار نشان می‌دهد بیشترین تعداد بیکاران هم اکنون لیسانس دارند، ۱۰۵ هزارنفر فوق لیسانس و پزشکی خوانده‌اند ولی بیکارند و آمار غیرفعالی و سرگردانی به طرز عجیبی میلیونی شده است.

به گزارش خبرنگار مهر، بررسی جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران از وضعیت اشتغال و بیکاری در کشور بر اساس سطح سواد افراد نشان می دهد هم اکنون ۱۲ میلیون و ۱۸۰ هزار و ۵۴۲ نفر دارای دیپلم و پیش دانشگاهی هستند که از این تعداد ۵ میلیون و ۳۰۷ هزار و ۴۱۲ نفر فعال، ۴ میلیون و ۶۸۷ هزار و ۳۹۲ نفر شاغل و ۶۲۰ هزار و ۱۹ نفر نیز بیکار هستند.

در این گروه، ۶ میلیون و ۸۷۳ هزار و ۱۳۰ نفر غیرفعال هستند که یک میلیون و ۶۵۳ هزار و ۸۵۸ نفر آن مرد و ۵ میلیون و ۳۰۹ هزار و ۲۷۲ نفر نیز زن هستند. در مقطع فوق دیپلم، ۲ میلیون و ۶۷۵ هزار و ۲۳۶ نفر داریم که از این تعداد نیز یک میلیون و ۴۴۴ هزار و ۵۸۷ نفر غیرفعال و یک میلیون و ۵۰ هزار و ۶۳۹ نفر نیز شاغل هستند؛ تعداد بیکاران فوق دیپلم کشور ۱۸۴ هزار نفر اعلام شده است.

بر پایه این گزارش، تعداد کل افراد دارای لیسانس کشور در آخرین اعلام مرکز آمار ایران ۷ میلیون و ۱۷۴ هزارنفر است که از این تعداد ۳ میلیون و ۴۰۴ هزار و ۱۰۶ نفر فعال، ۲ میلیون و ۶۶۶ هزار و ۷۶۱ نفر شاغل و ۷۳۷ هزار و ۳۴۵ نفر بیکار هستند. مجموع افراد غیرفعال در این گروه تحصیلی، ۳ میلیون و ۷۶۹ هزار و ۸۹۴ نفر است.

چرا ۴۰ درصد با تحصیلات عالی سرگردانند؟

در گروه افراد دارای تحصیلات فوق لیسانس و دکتری حرفه ای، یک میلیون و ۲۰۱ هزار و ۹۵۶ نفر در کشور دارای مدارک تحصیلی ارشد هستند که از این گروه میلیونی، ۷۰۵ هزارنفر فعال هستند که چیزی حدود ۶۰ درصد از کل تحصیل کرده های این بخش است و مابقی افراد غیرفعال هستند.

یکی از نکات حائز اهمیت و در عین حال قابل توجه برای برنامه ریزان و سیاست گذاران کشور این است که از ۷۰۵ هزار و ۱۱۰ نفر فعال تحصیل کرده ارشد و دکترای کشور، ۱۰۵ هزار و ۴۳۲ نفر بیکار هستند. همچنین از یک میلیون و ۲۰۱ هزار نفر افرادی که در این مقاطع تحصیلی قرار می گیرند، ۴۹۶ هزار و ۸۴۶ نفر غیرفعال هستند و ۵۹۹ هزار و ۶۷۸ نفر نیز شاغل محسوب می شوند.

در بخش دکترای تخصصی، ۱۱۲ هزار و ۸۹۷ نفر دارای مدرک دانشگاهی هستند که از این تعداد ۸۵ هزار و ۲۰۵ نفر فعال، ۸۳ هزار و ۷۴۹ نفر شاغل و تنها هزار و ۴۵۶ نفر بیکار هستند. با این وجود، در این بخش نیز آمار غیرفعالی بالا و به میزان ۲۷ هزار و ۶۹۱ نفر است.

آمارهای مربوط به بخش سوادآموزی نشان می دهد با وجود اینکه سطح سواد جامعه و ورود به دانشگاه ها در یکی دو دهه اخیر به طرز چشمگیری افزایش یافته است، اما هنوز هم یک میلیون و ۳۱۰ هزار و ۲۳۱ نفر در سطح علمی سوادآموزی و غیررسمی هستند. با این حال، ۱۰ هزار و ۶۸۴ نفر از آنها بیکار محسوب می شوند ولی ۹۳۱ هزار و ۱۲۵ نفر آنان غیرفعال هستند.

طبق اعلام مرکز آمار ایران، تعداد افراد بی سواد کشور ۸ میلیون و ۹۴۶ هزار و ۹۴۰ نفر است که از این تعداد نیز ۲ میلیون و ۱۳۰ هزار و ۶۵۳ نفر فعال، ۲ میلیون و ۶۷ هزار و ۶۲۴ نفر شاغل و تنها ۶۳ هزار و ۱۰ نفر بیکار هستند. طبق آمارهای موجود، غیرفعالی در بی سوادان نیز بالا است و در این بخش نیز ۶ میلیون و ۹۱۶ هزار و ۳۰۵ نفر غیرفعال محسوب می شوند.

۷ آمار تامل برانگیز از بازار بیکاری ایران

* یکی از مهم ترین نکات حائز اهمیت درباره گزارش جدید مرکز آمار ایران از وضعیت تحصیلی بیکاران، شاغلان، فعالان و غیرفعالان اقتصادی در سال ۹۲ این است که بیشترین بیکاران کشور دارای لیسانس هستند و این گروه تحصیلی، بالاترین تعداد متقاضیان کار کشور را در خود جای داده است.

* از سویی، تعداد بیکاران در مقطع تحصیلی دکترای حرفه ای (پزشکی) بسیار بالا و جالب توجه است. تنها در دو دهه، کشور از واردات پزشکان خارجی بی نیاز شد و امروز به وضعیت بیکاری پزشکان داخلی و مازاد نیرو در این بخش رسیده است.

* کمترین تعداد بیکاران کشور هم اکنون در مقطع دکتری تخصصی و از آنسو در گروه بی سوادان هستند.

* هم اکنون ۱۲ میلیون و ۱۸۰ هزارنفر در مقطع دیپلم و پیش دانشگاهی قرار دارند که به صورت بالقوه می تواند موجی از تقاضا برای کار در آینده نزدیک برای کشور ایجاد کند.

* با وجود اینکه یک میلیون و ۲۰۱ هزارنفر در کشور دارای تحصیلات کارشناسی ارشد و پزشکی هستند، اما ۴۰ درصد تحصیل کرده های این بخش غیرفعال هستند و با وجود سال ها تحصیل دانشگاهی، اما هیچ برنامه ای برای انجام فعالیت اقتصادی و یا اشتغال ندارد. آنها حتی در گروه جویندگان کار کشور نیز مشاهده نمی شوند و این مسئله ای است که سیاست گذاران و برنامه ریزان کشور باید آسیب شناسی کنند.

* آمارها می گویند با وجود تصوراتی که در دهه های گذشته درباره تحصیلات دانشگاهی و هجوم جوانان به این بخش به منظور کسب فرصت های بهتر شغلی شکل گرفته است، اما امروز بالاترین تعداد بیکاران کشور در گروه تحصیل کرده ها و بهترین وضعیت در گروه کم سوادان و حتی بی سوادان قرار دارند!

* میلیون ها نفر در کشور از بی سوادی تا دیپلم و از پیش دانشگاهی تا دکترا درس خوانده اند، سال هایی از عمر جوانی خود را صرف تحصیل کرده اند تا غیرفعال شوند. یکی از آسیب های جدی فعلی اقتصاد ایران این است که آمار غیرفعالی به طرز عجیبی در کشور بالا بوده و این موضوع تا آنجا حائز اهمیت است که حتی در بین افراد دارای مدرک فوق لیسانس و دکترا نیز ۵۰۰ هزار نفر غیرفعال محسوب می شوند. هم اکنون به صورت کلی، بیش از ۴۰ میلیون نفر از جمعیت کشور غیرفعال محسوب می شوند و مانند این است که قطار توسعه کشور به جای ۱۰۰ کیلومتر سرعت در ساعت در حال حرکت با سرعت ۴۰ کیلومتر باشد.

50درصد بیکاران فارغ‌التحصیلان دانشگاهی هستند/هشدار درباره افزایش 60 درصدی فارغ‌التحصیلان بیکار

عباس قائیدرحمت، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، در گفت وگو با خبرگزاری خانه ملت، ضمن هشدار نسبت به افزایش بیکاری در کشور، افزود: امروزه بحث بیکاری و اشتغال در کشور به عنوان یک معضل جدی محسوب می‌شود که اگر چاره‌اندیشی برای آن نشود می‌تواند در آینده کشور را با چالش جدی مواجه کند.

نماینده مردم درود و ازنا در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد:‌ آمارها نشان می‌دهد که حدود 3.5 میلیون متقاضی اشتغال در جامعه وجود دارد و به زودی 4.5 میلیون دانشجو نیز بعد از پایان دوره تحصیلی خود وارد بازار کار می‌شوند که در این میان لازم است طی چهارسال آینده برای حدود 7 الی 8 میلیون نفر فرصت شغلی ایجاد کنیم.

این نماینده در مجلس نهم، با بیان اینکه به دلیل نبود برنامه‌ جامع در دولت نمی‌توان به ایجاد فرصت‌های شغلی برای متقاضیان امیدوار، تصریح کرد:‌ متاسفانه دیر یا زود با واقعیتی به نام بیکاری تلمبار شده مواجه خواهیم شد چراکه معضل بیکاری از دولت گذشته هرسال سیر صعودی به خود گرفته تاجایی که اکنون شاهد متقاضیان زیادی برای ورود به بازار کار هستیم.

 هشدار درباره افزایش 60 درصدی فارغ‌التحصیلان بیکار

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، گفتبدون‌شک اگر تصمیم قاطعی برای رفع بحران بیکاری اتخاذ نشود در آینده نه‌چندان دور معضل بیکاری دو چندان شده و کشور را با چالش جدی مواجه می‌کند به گونه‌ای که طی سال‌های آتی تعداد فارغ‌التحصیلان بیکار به 60 درصد افزایش می‌یابد.12/3/1393 پیک ایران

[ آمار و ارقام ذکرشده به طوری تکراری دربالا عمده تا متمرکز در بی کاری فارع التحصیلان است. اما اگردقت شود که زنان بزرگ ترین قشر بی کاران را تشکیل می دهند و درعین حال به دلیل بحران اقتصادی و حرص وآز سرمایه داران درعدم پرداخت به موقع مزدکارگران و تهدید به اخراج کارگران معترض همراه با بسته شدن کارخانه ها به بهانه ی عدم فروش تولیدات، فقدان مواد اولیه و غیره تدریجا به روالی روزمره در کل اقتصادایران تبدیل شده و بدین ترتییب تعداد کارگران بی کارشده دائما روبه افزایش می باشد. روشن است که دراین جهنم تورم و گرانی روزافزون مواد ضروری خانواده ها، رشد بیکاری تهدید بزرگی برای بخش قابل ملاحظه ای از 50 میلیون نفر جمعیت خانواده های کارگری ایرانی را ترسیم نموده و وضعیتی را به وجودآورده است که نشان می دهد این نظام و دولتهای آن فاقد خواست و کیفیت پایان دادن به این اوضاع فاجعه بار می باشند. ازسوی دیگر تاریخ نشان داده است که بی کاری جزئی از قانون کلیه نظامهای سرمایه داری است. درحالی که درنظام سوسیالیستی حتا برای یک روز بیکاری قابل تحمل نبوده و همه مشغول به کار بوده اند. بنابراین چاره علاج این مرض جهان گیرخیزش کارگران درهرکشور برای به دست گرفتن اداره تولید و بیرون راندن و سلب مالکیت ازسرمایه داران می باشد. اگر کارگران برای تحقق چنین آینده درخشانی متشکل نشده و به پا نخیزند، خود و خانواده شان ازفقر و گرسنه گی و بی کاری و دربه دری نجات نخواهند یافت. درشرایطی که بحران اقتصادی سراسر جهان سرمایه داری را فراگرفته است، تدارک شورش علیه نظام سرمایه داری برای ازپای درآوردن این اژدهای بی رحم استثمار و ستم تبدیل به وظیفه ای فوری برای کارگران و زحمت کشان جهان شده و چنانچه روشن فکران دراین حرکت تاریخ ساز همراه با کارگران و زحمت کشان نرفته و امید واهی نجات خود را به دست سرمایه داران درسر بپرورانند، درس تلخی از فقر و فاقه درتاریخ خواهند گرفت. امروز شورش مشترک اینان بیش از پیش برحق شده است! ـ رنجبر]

منتشر شده در رنجبر