سوریه، 5 سال پس از مرگ، ویرانی و آوارگی

یونگه ولت – گزینش و ترجمه رضا نافعی

منتشر شده در آينده ما

جنگ با سوریه وارد پنجمین سال می شود. امریکا تصمیم گرفته برای جنگ در سوریه به «شورشیان متعادل» آموزش دهد و آنها را مسلح سازد و این نشانه آنست که آنچه از این پس باید در سوریه رخ دهد جنگ است نه صلح. قرار است محل اموزش های جنگی سه کشور ترکیه، عربستان سعودی و اردن باشند. در قطر نیز آموزش داده خواهد شد. آنچه رسما اعلام می شود این است که افراد باید برای مقابله با » داعش» در عراق و سوریه تعلیم ببینند، اما هم «شورشیان» و هم کشورهایئ که محل آموزش خواهند بود سخن از هدفی دیگر می گویند: ساقط کردن بشار اسد و دولت او. و»خالد کُجا «رئیس » ائتلاف ملی» شورشیان که مقیم استانبول است، در مصاحبه اخیر خود با اشپیگل می گوید که » جنگ علیه ایران» هم هست.

طبق قوانین بین المللی دادن آموزش رزمی به گروههای رزمنده نامنظم که بخواهند یک کشور مستقل را بی ثبات سازند ممنوع است. رمزی کلارک دادستان سابق آمریکا در سفری که اخیرا به سوریه داشت از ارسال اسلحه به سوریه که نخست ترکیه خواستار آن بود، انتقاد کرد و گفت دادن آموزش نظامی به افراد و دادن سلاح بدست آنها برای آن که بتوانند علیه کشور دیگری بجگند غیرقابل پذیرش و مغایر با قوانین آمریکا است. واشنگتن برای هر سلاحی که در اختیار بگذارد که بعدا بدست تروریست ها بیفتد مسئول است. تمام کشورهای دخیل در سوریه از جمله آلمان که منشور سازمان ملل را امضاء کرده اند، اصل عدم دخالت در کشور های دیگر را پذیرفته اند. آما آنچه در سوریه رخ می دهد عکس آنست.

پژوهشگران دانشگاه «ووهان» در چین پس از تحلیل تصویر های ماهواره ای به این نتیجه رسیده اند که از ماه مارس 2011 تا کنون تامین برق در سوریه 83 درصد کاهش یافته است. دلیل آن انهدام بی وقفه زیر ساخت عمومی سوریه در عرصه تامین برق توسط گروههای مسلح است. آنها دکل های برق را منفجر می سازند و مامورانی را که قصد تعمیر دکل های تخریب شده را دارند به قتل می رسانند. جنگ سوریه اینک وارد پنجمین سال می شود و مردم سوریه با مصیبتی روبرو هستند که باز هم بی وقفه ادامه دارد.

رویدادهای مثبتی که در سوریه رخ می دهند همان ها هستند که بدست خود مردم صورت می گیرند. هرگاه که فاجعه ای رخ می دهد اکثر مردم خود به دفع آن همت می گمارند. نزدیک دمشق در محلی بنام «بیت السهم» ساکنان خشمگین محل افراد مسلح گروه النصرت را که چندین بار مانع آتش بس در محل شده بودند متواری کردند. در شرق شهر حلب، پس از استقرار آتش بس موقت، سازمان کمک به آوارگان، وابسته به سازمان ملل، پس از ماهها توانست برای نخستین بار مایحتاج ضروری مردم را به آنها برساند. در منطقه «معلولا» که موطن مسیحیان آرامی است، 500 اصله نهال کاشته شد و در روزهای گذشته نزدیک به هزار رزمنده شورشی سلاحهای خود را تحویل دادند.

دیدار هیئت نمایندگان مجلس فرانسه از پرزیدنت اسد در سوریه، چند روز پیش بشدت مورد انتقاد کاخ الیزه در پاریس قرار گرفت، اما نمایندگان مجلس فرانسه که از احزاب گوناگون بودند معتقدند: اگر صحبت از «راه حل سیاسی » جدی باشد، آنوقت باید در دمشق با پرزیدنت اسد گفتگو کرد. نمایندگان مجلس فرانسه نیز مانند استفان میستورا، نماینده ویژه سازمان ملل برای میانجیگری در سوریه، معتقدند که بدون پرزیدنت اسد مسئله جنگ در سوریه حل نخواهد شد. «ژاک میارد» عضو حزب محافظه کار فرانسه روز جمعه در مصاحبه با » دویچلاند فونک» فرستنده رادیوئی آلمانی گفت اگر مذاکره نشود بیم آن می رود که کل منطقه با بی ثباتی کامل روبرو گردد.

میارد گفت: » ما معتقدیم که ما از همان آغاز دچار اشتباه شدیم. بما گفته شد که بشار اسد ساقط خواهد می شود. تا کریسمس رفته است. اما امروز که چهارسال از آن زمان می گذرد هنوز سر کار است. ما با مشکلی روبرو هستیم. وضعیت در خاورمیانه و نزدیک عراق و خاورنزدیک بشدت تغییر کرده است: در عراق ، و البته در سوریه، در مصر. در ارتباط با رفتار دیگر کشورها نیز ما با پرسش روبرو هستیم: ترکیه، قطر، عربستان، همچنین اردن. «معنی دیپلوماسی» در پاریس ماندن و یا در برنامه تلویزین شرکت
کردن نیست. باید مسائل را مورد مداقه قرارداد، و ما این کار را کردیم». در همین رابطه دیگر نمایندگان به این نتیجه رسیدند که » چیزی در حال تغییر» است. » با شورشیان، با مسکو، در حلب و در مجلس سوریه مذاکراتی در جریان است». در پاسخ به این پرسش که با توجه به «امارات اسلامی»( داعش) آیا از منظر غرب باز هم انتخاب میان » طاعون یا وبا » باقی می ماند ؟ میارد گفت: دیپلوماسی یعنی هنر یافتن راه حل سیاسی «.

به گزارش نشریه فرانسوی» فیگارو» یک افسر سازمان اطلاعات فرانسه نیز همراه هیئت پارلمانی فرانسه بوده است که با همکار سوریائی خود سرهنگ علی مملوک در باره حضور صدها جوان فرانسوی در سوریه که به جهادگرایان پیوسته اند و خطری که از ناحیه آنها بر می خیزد گفتگو کرده است. پاسخ مملوک این بود که اگر فرانسه دوباره سفارت خود را در دمشق افتتاح کند سازمان اطلاعات سوریه حاضر به همکاری اطلاعاتی با فرانسه خواهد بود.

http://www.jungewelt.de/2015/03-16/011.php